spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Concluzii referitoare la controalele tematice efectuate de serviciul inspecție socială în judetul Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Agenţia Județeană pentru Plăţi și Inspecţie Socială Sibiu a dat publicității un raport privind situația controalelor realizate în județul Sibiu în primul semestru al anului 2023.


În conformitate cu Planul anual de control, Planul anual de acţiune al ANPIS și metodologiile de control în primul semestru al anului 2023 s-au desfășurat patru campanii tematice după cum urmează:

Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la mediul fizic, informațional și comunicațional, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 (r) privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare.(etapa1 )

Campania s-a desfășurat în perioada 01.02.-28.02.2023 și a vizat următoarele aspecte:

  • evaluarea accesibilizării mediului privind adaptarea, rezervarea și semnalizarea locurilor de parcare, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoanele cu handicap;
  • dispunerea de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate;
  • acordarea de consiliere și informare a factorilor responsabili, în vederea îmbunătățirii calității vieții și pentru evitarea excluziunii sociale a persoanelor cu mobilitate redusă;

Eșantionul supus controlului a vizat 2 municipii (Sibiu și Mediaș) și 2 orașe (Agnita, Cisnădie), iar verificările au avut ca obiectiv existența locurilor de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități configurate și semnalizate corespunzător.

În cadrul campaniei au fost întocmite un număr de 11 procese verbale de control și au fost dispuse 6 măsuri.

Verificarea calității serviciilor sociale rezidențiale destinate persoanelor vârstnice.

Campania s-a desfășurat în perioada 01 martie -31 mai 2023 și a constat în verificarea a 15 centre rezidențiale de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice, licențiate.

Obiectivele campaniei au fost:

  • Respectarea standardelor minime de calitate în centrele de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice care dețin licență de funcționare și consemnarea gradului de ocupare al acestora (8730 CR-V-I, 8730 CR-V-II, 8730 CR-V-III).
  • Verificarea respectării art. 44 alin. (3) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, de către furnizorii de servicii sociale privați care acordă servicii sociale în centre de îngrijire și asistență.

Pentru remedierea deficiențelor constatate au fost aplicate 17 măsuri la 11 dintre centrele rezidențiale controlate. Dintre acestea 10 măsuri au fost dispuse la centre private și 1 la centrul aparținând DAS-ului Sibiu. Măsurile au fost îndeplinite pană la acestă dată.

Nu au fost identificate situații care să impună aplicarea de sancțiuni contravenționale sau sesizarea altor organisme de control /instituții.

Totodată în perioada iunie -septembrie 2022 s-a desfășurat o acțiune de control a centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, ca urmare a Ordinul nr.268/09.06.2022 a Instituției Prefectului – Județului Sibiu în care inspecția socială a participat ca membru în echipa mixtă de control. Această acțiune, precum si monitorizarea în teren a măsurilor dispuse, a avut ca și consecință scăderea numărului de deficiențe în cadrul acestor servicii sociale din județul Sibiu.

Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la mediul fizic, informațional și comunicațional, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 (r) privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare” (etapa 2)

Campania se desfășoară în perioada 12.06-01.09 2023 și vizează următoarele aspecte:

  • creșterea gradului de accesibilizare a mediului în raport cu nevoile persoanelor cu dizabilități.
  • verificarea respectării de către instituțiile de interes public universități, unități spitalicești cu paturi, biblioteci publice, cluburi sportive, servicii turistice și de agrement de la nivelul municipiilor și orașelor, a prevederilor legale privind adaptarea la mediul fizic, informațional și comunicațional.

Până la sfarsitul semestrului I au fost realizate un nr de 5 controale iar pentru remedierea deficiențelor identificate au fost dispuse 15 măsuri.

În cadrul campaniei permanente de monitorizare și evaluare/reevaluare a serviciilor sociiale licențiate de pe raza județului Sibiu, Serviciul Inspecție Socială a desfășurat controale pentru asigurarea respectării standardelor minime de calitate și a standardelor obligatorii de către furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi. ( 10 licențieri; 3 monitorizări; 4 relicențieri)

În semestrul I 2023 au fost soluționate un număr de 9 sesizări. Inspectorii sociali au întocmit procese verbale de control în care au fost dispuse măsuri, îndeplinite la termenele legale solicitate de aceștia. Majoritatea aspectelor sesizate de petenți au avut ca obiect nerespectarea prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Dificultăți:

Principala dificultate cu care se confrunță instituția noastră este personalul insuficient, având în vedere volumul mare de muncă și complexitatea activităților desfășurate potrivit atribuțiilor legale.

Propuneri de măsuri :

  • Reevaluarea legislaţiei referitoare la standardele minime de calitate.
  • Identificarea unor modalităţi de stimulare a specialiştilor pentru angajarea în servicii publice de asistenţă socială de la nivel local.
  • Consolidarea şi îmbunătățirea cadrului normativ și organizatoric la nivelul inspecției sociale în vederea întăririi atribuțiilor de control.

Totodată, vă comunicăm că,Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu prin serviciul Inspecție Socială întreprinde tot ceea ce este necesar pentru asigurarea unei aplicări corecte, unitare şi nediscriminatorii a legislaţiei privind evaluarea și monitorizarea serviciilor sociale licențiate, aflate pe teritoriul județului Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă