spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Unde a dispărut telemeaua de Sibiu?

Știri din Județ

Publicitate

Prin comunism, dar și mulți ani după aceea, când se pleca în delegație la București de la Sibiu, funcționarii mereu cărau cu ei ploconul: telemea de Sibiu. În piețele din București și din toată România sunt, de mulți ani, la mare căutare brânzeturile de Sibiu. Mai ales cele de oaie. Dar realitatea de astăzi este una tristă. Un reportaj la o televiziune națională a surprins ceea ce noi, sibienii, știm, dar nu spunem, de câțiva ani. Telemeaua de Sibiu nu mai există. Nu în forma ei consacrată, de oaie.

Publicitate

Acum un an, un coleg din București mă sună să îi fac rost de telemea de oaie de la Sibiu. Plătește oricât. Am crezut că este o rugăminte ușor de realizat. Și am început să sun crescătorii de oi din zonă pe care îi știam. Dar… răspunsurile lor m-au dezarmat. Nu mai fac de mult telemea de oaie. Au contracte mari pentru oi vii la export, la arabi. Nici miei nu mai prea taie de Paște pentru că preferă să îi crească, să îi vândă la arabi. Plus că nici ciobani nu se prea mai găsesc.

Am trecut peste scuzele lor. Ca o paranteză, instituțiile au prins un mega transport de miei fără acte azi primăvară de la Galați la Sibiu. Și unul de brânză telemea. Nu știu dacă de oaie ori ba. Pe principiul genților de lux care se fac la Cisnădie sau în alte locații și apoi li se pune eticheta în Franța și sunt de acolo!

Revenind la povestea mea și telemeau de oaie. Am început să cercetez jurnalistic subiectul. Am umblat pe la crescători de oi, la primari de sate cu multe oi, la specialiști în domeniu, la comercianți. Concluzia a fost una dezolantă. După un an de discuții am realizat că telemeau de oaie de Sibiu nu mai există.

Se vinde încă în piețe. Adesea la prețuri exagerate. Dar, în realitate, telemeau respectivă nu este de oaie. Reportajul de la București a surprins un aspect doar. Telemeau respectivă era făcută din înlocuitori. Avem și situația când se combină telemeaua de vacă, în proporție de 80% cu telemea de oaie… sau de capră sau înlocuitor și se pune eticheta de telemea de oaie.

Dincolo de faptul că în București există comercianți de telemea de Sibiu care nu au văzut o oaie în viața lor, și la Sibiu, adevărații crescători de oi nu mai fac telemea de oaie. Nu le rentează. Și-au dat seama că este mult mai profitabil să crești mieii și să vinzi oile și berbecii la arabi. Fie vii, fie carcase. Decât să cauți ciobani la muls, să te chinui să faci telemeau de oaie, mai bine crești oile cu un cioban și le vinzi.

Rar, mai găsești câte unul care face telemea de oaie reală. Atât de rar și atât de puțină că prețul ajunge uriaș. Dar cel mai adesea se dă plocon la oficiali înalți… din București.

Poate și DSVSA Sibiu ar trebui să mai dea o tură prin piețele și magazinele județului să testeze telemeau de oaie scoasă la vânzare. Vor avea mari surprize, deși, tare mă tem, că și ei știu acest aspect deja…

Ca să închei povestea mea cu telemeau de oaie, am găsit la un cioban… din Vâlcea!

PS: Să nu uităm că Telemeau de Sibiu este recunoscut în Uniunea Europeană ca produs cu indicație geografică protejată din 2019.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer