spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

SCAF Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu 2023 – Sibiu Contemporary Art Festival – IN│TOUCH 16-30 septembrie 2023

Știri din Județ

Publicitate

Deschidere sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 14:00!

cel mai mare eveniment cultural diplomatic din România

peste 150 de artiști din 22 de țări de pe 5 continente

cel amplu festival de artă contemporană din România

peste 50 de parteneri: ambasade, muzee, galerii și alte instituții

cea mai mare expoziție din istoria orașului Sibiu

10 expoziții în 10 spații diferite


SCAF 2023 eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe organizează în perioada 16 – 30 septembrie 2023 Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival).

SCAF este o inițiativă condusă de Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal – președinte SCAF și Ilie Mitrea, președintele al Asociației Brukenthal von Studio.

Curatorii ediției curente sunt Ana Negoiță, Alexandra Runcan

Conceptul grafic îi aparține artistului Laurențiu Midvichi.

Conceptul festivalului cartografiază practicile artiștilor contemporani români din țară și din diaspora, având un caracter inter-generațional.

SCAF are o extensie internațională integrând elemente de diplomație culturală reprezentate de participarea unor artiști străini cu sprijinul Ambasadelor din României: China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Finlanda, Uruguay, Emiratele Unite Arabe, Georgia. Expozițiile și evenimentele din cadrul festivalului ne invită să parcurgem o multitudine de spații culturale din Sibiu, precum spațiile Muzeului Național Brukenthal (Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană) dar și spații partenere conexe (Turnul Sfatului, Centrul Cultural Habitus), acest itinerar având scopul de a oferi publicului o experiență completă în interacțiunea cu diversitatea mediilor și discursurilor vizuale contemporane.

Festivalul deschide o platformă de cercetare și de dialog cu inserții internaționale între artiști, arhitecți, curatori, critici de artă, manageri de instituții culturale și platforme culturale independente cât și specialiști din muzee care vor completa programul expozițional cu o serie de conferințe și prelegeri.

Tema festivalului

IN|TOUCH, tema festivalului pentru ediția curentă este o metaforă a inter-conectivității și interactivității limbajului cultural contemporan. Tema a fost generată de dorința de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic care se intersectează creând rețele de conținut atât la nivelul discursului, cât și la nivelul tematicii și cercetării problemelor contemporane. Este o temă gândită să ofere modele și practici de interacțiune conceptuală a publicului cu arta văzută din perspectiva unei structuri culturale epidermice profund contextualizată și receptivă la dinamica contemporaneității. Arta contemporană reflectă fidel probleme actuale, fiind un mediu ce oferă libertatea de a rezona senzorial și afectiv cu diversitatea de opinie și conținut într-un context cosmopolit și interdisciplinar.

Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal și președinte SCAF a subliniat: „Deschidem din acest an la Sibiu, împreună cu Asociația Brukenthal von Studio un amplu festival internațional de artă contemporană sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, și mulțumesc pe această cale doamnei ministru Luminița Odobescu. SCAF este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, cu o atenție și grijă specială din partea doamnei ministru Raluca Turcan, căreia îi mulțumim. De asemenea avem suportul Primăriei Municipiului Sibiu și a doamnei primar Astrid Cora Fodor. Fondurile de organizare a Festivalului sunt din sponsorizări și din bugetul Muzeului Național Brukenthal. Începând din acest an, de la ediția a 4 a SCAF am trasat o nouă traiectorie acestui Festival de artă contemporană.

Este cel mai important eveniment cultural-diplomatic din țara noastră dar și cel mai amplu festival dacă ne referim la tehnicile expuse: de la structuri vizuale clasice – pictură, sculptură, grafică – până la instalații multimedia, instalații de obiect și instalații imersive, NFT, artă foto-video și practici artistice experimentale. Mulți dintre artiști expun pentru prima dată în România. Avem de exemplu artiste din Orientul mijlociu, un lucru foarte îndrăzneț și interesant dar și arta contemporană din centrul Africii, din Nigeria. Anul acesta țară invitată este Republica Moldova. Vom avea o expoziție curatoriată de dl. Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chișinău. Mulțumesc pentru implicare domnului Sergiu Prodan, Ministrul Culturii din Republica Moldova.

Cel mai important eveniment expozițional din istoria Sibiului

Este totodată cel mai important eveniment expozițional dar și cel mai amplu și complex din istoria orașului nostru! Acum, avem peste 150 de artiști din peste 22 de țări de pe 5 continente. Avem peste 50 de parteneri: ambasade, muzee, galerii și alte instituții din țară și din străinătate. Doresc să mulțumesc sponsorilor care s-au implicat dar și echipei SCAF: angajați si voluntari ai Muzeului Național Brukenthal. Mulțumesc domnului Constantin Chiriac pentru punerea la dispoziție a spațiului Habitus și domnului Ovidiu Dragoman pentru punerea la dispoziție a spațiului din Turnul Sfatului. Ediția din acest an va aduce și o expoziție interesantă în Podul Palatului Brukenthal din Piața Mare. O altă surpriză pe care o vom anunța este colaborarea dintre Muzeul Național Brukenthal și MultiversX, sibienii noștri. Împreună vom avea un bilet special de vizitare! Așa cum am anunțat vom avea o serie de conferințe în materie de artă și arhitectură și vom deschide și un nou punct de vânzare a produselor de brand la Muzeul de Artă Contemporană. Vom avea și o ediție specială In touch – vinul Festivalului realizată în colaborare cu Jelna-Amprenta Transilvaniei.

Să fie o ediție frumoasă în care să ne apropiem și să promovăm arta contemporană. Să realizăm viitoare parteneriate, să legăm prietenii și să ne cunoaștem mai bine unii cu ceilalți. Vă invităm la SCAF în perioada 16-30 septembrie 2023

! O nota aici, am început să lucrăm pentru ediția 2025 unde vom avea niște parteneri extraordinari!”

Ce putem vedea la SICAF 2023

Pictură, obiect, instalație multimedia, video Paintings, sculpture, prints, video art and multimedia

Muzeul de Artă Contemporană – Sala 1 – Touch of today Pictură, obiect, instalație multimedia, video

Paintings, sculpture, prints, video art and multimedia

Muzeul de Artă Contemporană – Sala 2 – Get in touch… Moldavia Pictură, sculptură

Paintings and sculpture

Casa Albastră- Touch and go

Pictură, obiect, sculptură, instalații, artă decorativă Paintings, installations, decorative arts

Casa Albastră – A touch of design Bijuterie contemporană de autor Contemporary designer jewellery

Palatul Brukenthal – Pod – Touch a sore point Sculptură, instalație, video

Sculpture, installations and video art

Palatul Brukenthal – Stampe – A touch of blue Pictură, grafică, fotografie, artă decorativă Paintings, prints and decorative arts

Palatul Brukenthal – Sala cu coloane – Keep in Touch Pictură/sculptură/grafică/fotografie

Paintings, sculpture, prints, photography

Palatul Brukenthal – Sala cu arcade – A touch of loneliness Fotografie, obiect, artă decorativă

Photography and decorative art

Habitus – Soft touch Polish Posters

Turnul Sfatului – Community touch Fotografie, pictură

Photography, paintings

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă