spot_img
13 C
Sibiu
duminică, 05 mai, 2024
spot_img

SOMA Sibiu: Reciclarea bateriilor – ce facem cu bateriile vechi și uzate?

Știri din Județ

Publicitate

Deșeurile de acumulatori și baterii, unele dintre cele mai periculoase și poluante dintre toate tipurile de deșeuri, nu se elimină ca deșeuri municipale nesortate, ci se colectează separat. Asta pentru că în componența lor intră substanțe periculoase, toxice, precum litiu, nichel, plumb, mercur sau cadmiu, ce continuă să producă reacții chimice chiar și după ce bateriile sunt scoase din uz. Inevitabil, odată aruncate, bateriile oxidează, iar metalele grele ajung în sol și în ape, poluându-le pentru zeci de ani. Din apă și sol sunt preluate de plante și animale și mai apoi de om. Dintre toate substanțele pe care le conține o baterie, mercurul este cea mai periculoasă. În contact cu apa, mercurul formează un compus cancerigen (metil-mercur) care, odată ajuns în organism, poate provoca grave probleme de sănătate.  Prin reciclare, bateriile vechi se transformă în produse noi, mediul înconjurător nu mai suferă, iar noi suntem feriți de inamicii nevăzuți.

Publicitate

Aproape toate bateriile pot fi reciclate integral, din ele fiind recuperate materiale folosite ulterior în alte scopuri. Din reciclarea a 1000 de baterii portabile, de exemplu, se pot obține 190 kg de fier bun de utilizat în industrie. Ce înseamnă baterii portabile? Bateriile și acumulatorii portabili, adică acelea care pot fi cu ușurință transportate manual și nu sunt nici baterii sau acumulatori auto, nici baterii sau acumulatori industriali. Ele pot fi de două tipuri – nereîncărcabile (baterii cu zinc-carbon și magneziu alcalin, baterii pastilă, baterii cu oxid de litiu) și reîncărcabile (baterii cu nichel-cadmiu, nichel metal hibrid, cu ioni de litiu și plumb acid). Procesul de reciclare este unul diferit pentru fiecare tip de baterie în parte.

Cum se reciclează bateriile uzate? 

Bateriile de unică folosință, alcaline, sunt reciclate prin separarea mecanică a componentelor. Bateriile reîncărcabile litiu-ion sunt reciclate separând mecanic plasticul de părțile metalice. La fel și bateriile nichel-cadmiu și nichel metal hibrid. În cazul bateriilor pentru mașini și motociclete, construite din electrozi de plumb cufundați într-o baie de acid, reciclarea se face prin neutralizarea acidului cu sodă caustică, proces în urma căruia se obține apă. Se sparge, apoi, bateria, iar învelișul din plastic este separat de plumbul curățat și topit. Bateriile din litiu urmează un proces diferit de reciclare, care constă în spargerea și cufundarea lor într-o soluție chimică, care neutrează acidul din interior. Metalele sunt recuperate, iar soluția care rămâne este filtrată pentru a putea reutiliza litiul în producerea de noi baterii. 

Ce putem face diferit?

✅ folosim acumulatori în locul bateriilor de unică folosință;

✅ utilizăm baterii care conțin mai puțin mercur și metale grele;

✅ achiziționăm articole și echipamente care funcționează fără baterii;

✅ reciclăm;

Unde predăm bateriile vechi, uzate? Citește mai mult AICI


Articol susținut de SOMA SIBIU SRL

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ