spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Astra Film Junior: Copiii și adolescenții, chemați la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar

Știri din Județ

Publicitate

Lansat în 2009, programul de educație prin film documentarva avea în acest an un loc special la ediția aniversară Astra Film Festival.

Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior:


http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.

„Din anul 1993 și până acum, Astra Film Festival a reușit să își creeze propriul public, într-un gen de film necunoscut până atunci. Deși este din ce în ce mai popular, filmul documentar nu se regăsește încă în programul cinematografelor. În ceea ce îi privește pe copii și adolescenți, ei consumă mult conținut audiovizual, dar prea puțin cinema. Am gândit acest festival în festival pentru ei: ca să-i readucem la experiența de cinema. Îi chem pe tărâmul magic al filmului documentar”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmele din programul Astra Film Junior au fost alese astfel încât să fie potrivite pentru cele trei vârste ale copilăriei și adolescenței. Pentru copiii din ciclul primar (6+), un loc aparte îl au filmele de animație și cele care îi introduc în discuții ale lumii actuale (schimbări climatice, planete, sateliți artificiali și naturali), proiectate în condiții full-dome cinema 360, așa cum numai la Sibiu se poate vedea. Pentru că la vârsta aceasta copiii încep deja să își pună numeroase întrebări existențiale, organizatorii au pregătit și o serie de filme ale căror personaje și întâmplări oferă câteva răspunsuri, precum „Despărțirea de Nouă și jumătate”, în care un copil de 10 ani îi explică fratelui său de 6 ani anumite schimbări naturale; „Tsering locuiește pe acoperișul lumii”, recomandat pentru aprofundarea ideii de adaptare la diferite condiții de trai; „Școala de la țărmul mării”, film recomandat pentru cultivarea rezilienței la copii. În program există și o serie de filme care sunt potrivite și pentru vizionarea de către elevii din clasele V-VI. 

Celor din ciclul gimnazial (categoria 11+) le-au fost pregătite câteva filme despre copii care, deși au vârste fragede, fac lucruri extraordinare: un grup de copii de 12-14 ani crează un traseu care va face parte din Via Transilvanica; Bogdan sculptează în lemn, cântă la vioară și se joacă pe calculator; Valentin e bolnav, dar are un robot care îi ține locul la școală până când se va vindeca; Eva și prietenele ei iubesc parcul unde se joacă atât de mult încât se implică în activități de ecologizare; Jasmin caută să creeze punți de legătură între cele două țări ale ei, Finlanda în Somaliland; gemenii Raphaël şi Rémi oferă un exemplu despre ceea ce înseamnă iubirea necondiționată dintre frați; Storm (12 ani) face un videoclip despre efectele grave ale încălzirii globale. Poveștile lor reprezintă lecții de civism, activism de mediu, voluntariat, ajută la înțelegerea ideii de incluziune socială, a schimbărilor climatice, a efectelor războiului ori a discriminării rasiale. Și copiii din ciclul gimnazial au parte de filme proiectate full-dome 360: sunt povești despre astronomie, cer și stele, zodiac, eclipse și despre cum pasiunea pentru lectură te poate duce pe cele mai nebănuite înălțimi.

Adolescenților din ciclul liceal (15+) le sunt propuse filme în care eroii au de a face cu provocări specifice preocupărilor lor. Sunt filme în care în prim-plan sunt expuse problemele de etică în mediul online și limitele expunerii online, provocările sustenabilității și ale schimbărilor climatice, provocările lumilor virtuale, atât de interesante pentru cei pasionați de jocurile video online, respectiv cele din lumea reală, așa cum sunt ele rezolvate de un grup de liceeni parizieni pasionați de hip-hop, care înțeleg importanța propriilor decizii. Organizatorii au pregătit și pentru liceeni proiecții full-dome 360, despre călătorii în universul interior, în care descoperim chimia și secretele vieții, sau călătorii în exterior, acolo unde gheața nu se topește niciodată.

Proiecțiile vor fi completate de tradiționalul concurs de benzi desenate, cel mai colorat proiect AFF, o adevărată continuare a experienței de vizionare și totodată o metodă creativă de aprofundare a conținutului audiovizual urmărit. Iar proiectul „Profesia: Educator”, dedicat cadrelor didactice, include o proiecție specială: filmul de ficțiune „În cancelarie/The Teachers’ Lounge” (r. Ilker Catak), în care vedem cum o tânără profesoară ajunge să se confrunte cu un întreg sistem.

Un eveniment educativ aparte în acest an îl constituie Atelierul de film documentar pentru tineri cu vârste de 18-25 de ani, organizat de Astra Film Festival în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar. Participanții vor învăța de la profesioniști din domeniu cum se realizează un film documentar. Detalii: https://www.astrafilm.ro/ro/news/workshop-doc-atelier-de-film-documentar-pentru-studenti

Despre Astra Film Junior

Proiect de educație prin cinema, unic în România, lansat în anul 2009, Astra Film Junior este cel mai popular si mai amplu eveniment cultural dedicat elevilor. Organizatorii aleg filme documentare narative pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+, care pot fi vizionate pe ecran mare, în săli de cinema și într-un Dome instalat în Piața Mare.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă