0.2 C
Sibiu
luni, 11 decembrie, 2023

Tanti Chivuța croșetează cât e vara de lungă: „Tinerele de astăzi au alte nădușeli, nu să stea să croșeteze!”

Știri din Județ

Publicitate

„Tinerele de astăzi au alte nădușeli, nu să stea să croșeteze!”

Acesta este motivul pentru care, tanti Chivuța Banciu din Tilișca, croșetează cât e vara de lungă. Tinerele femei din familia sa sunt prinse cu munca în gospodărie, crescutul copiilor și cu ajutatul soților la stână.

Publicitate

Firul tors, din lână adevărată, îl găsește tot mai greu. Are noroc că tot acolo, aproape de Mărginimea Sibiului, mai există un producător: „Merg la Miercurea Sibiului, unde mai este un singur om cu mașină de tors. Dar și așa, odată și odată tot se gată ața”.

Dacă ar fi să te gândești la argintul viu, Tanti Chivuța ar fi întruchiparea perfectă: iute și mereu pe fază. Până și anii și-i socotește așa, mai șugubăț: „Păi, câți să am? Nu mulți: mai am doi, până-n optzeci”.

Munca de-o vară o are întinsă, sub un soare de toamnă caldă, pe una dintre mesele de la Piața Volantă Transilvania: ciorapi, la 30 de lei perechea; căciuli, la 35; o față de masă, la 50, o vestă, la 250.

De dimineață și până la apusul Soarelui, a împletit firele de lână, alături de care, negreșit, a prins rugăciuni și mulțumiri către Cel de Sus: „Am băieții plecați cu oile, pe lângă Agnita. Mă gândesc la ei, să le fie bine”.

Pe colțul mesei, la doar 30 de lei, tanti Chivuța are o straiță, la care, fără de cusur, a cusut tricolorul: „Pentru că-i musai să nu uităm că suntem români!”

Peste câteva zile, pe 14 octombrie, mai mult de 43.000 de români își vor sărbători onomastica, însă un lucru este cert: tanti Chivuța din Tilișca e doar una!

Încă de pe acum îi doresc sănătate, iar bunătatea și bucuria să o însoțească încă mulți-mulți ani!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri