spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Proiectul cultural Animă ASTRA la Muzeul Satului din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Muzeul Satului din Sibiu

Proiectul cultural Animă ASTRA! reunește în perioada 7 – 8 octombrie, între orele 11.00 și 16.00 patru tipuri de ateliere meșteșugărești organizate la gospodăriile Tilișca, Săliște, Cisnădioara și Săpânța din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Printre atelierele organizate le regăsim pe cele de confecționat mobilier pentru păstrarea hranei, cofecționat instrumentar casnic și agricol, pictură pe mobilierul tradițional și croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă.


,,Lemnul, materia primă de bază oferită de către natură oamenilor, este folosit din vremuri străvechi pentru construirea locuințelor și amenajarea lor cu mobilier, pentru confecționarea uneltelor, obiectelor casnice pentru pregatirea hranei, încălzire etc. Atelierele de prelucrare a lemnului vor ilustra modalitatea de pregătire a mobilierului necesar amenajării unei locuințe (scaune, cuiere, armăroaie, mese, lăzi de vecinătate, etc.) și a instrumentarului necesar în bucătărie, punând în evidență uneltele folosite pentru confecționarea acestor obiecte. Mobilierul de utilitate casnică ne dezvăluie povestea seculară a expresiei artistice a comunităților mixte. Mobilele confecționate de tâmplarii și artizanii sași și maghiari au inspirat ca formă și coloristică centre meșteșugărești românești. În cele două zile de ateliere, vizitatorii vor putea descoperi tehnicile și instrumentarul folosit pentru confecționarea pieselor dar și povestea însăși a mobilierului săsesc și maghiar care au împodobit interioarele cu istoria lor. Frumusețea ornamentelor lemnului policrom va fi dată de măiestria meșterului Benonia Centea care va comunica totodată povestea simbolisticii motivelorde pe mobilierul pictat săsesc și maghiar.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

În zona delimitată de cele trei gospodării Poiana Sibiului, Tilișca și Săliște (toate din Jud. Sibiu), prin atelierele organizate se va ilustra povestea vaselor pregătite pentru mocanii din zona Mărginimii Sibiului. Atelierul de croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă va fi coordonat de meșterul Magda Dudău.

„Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. 

REPERE

În perioada 7-8 octombrie 2023, interval orar 11.00 – 16.00, se vor desfășura următoarele ateliere:

– Confecționarea mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei la gospodăria Tilișca (jud. Sibiu)

– Pictură pe mobilierul tradițional la gospodăria Cisnădioara (jud. Sibiu)

– Confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană la gospodăria Săliște (jud. Sibiu)

– Croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă la gospodăria Săpânța (jud. Maramureș)

Proiectul cultural Animă ASTRA este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023. Astfel, Primăria Sibiu susține programele dedicate valorificării patrimoniului comunităților și a valorilor meșteșugărești.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri