spot_img
11.6 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Festivalul Tânăr de la Sibiu revine la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”

Știri din Județ

Publicitate

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 2 – 12 noiembrie și reunește peste 100 de artiști din Argentina, Chile, Franța, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, România și Turcia. Programul din acest an constă într-o serie de 40 de evenimente ce reunesc spectacole de teatru și dans, dar și proiecții de film, workshop-uri și expoziții pentru publicul tânăr. Programul de evenimente va fi disponibil publicului larg începând din acest weekend, exclusiv pe teatrulgong.ro.


Festivalul Tânăr de la Sibiu este organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

„Cea de-a cincea ediție a festivalului a avut loc în perioada 1 – 10 noiembrie 2019, organizarea acestuia fiind întreruptă de restricțiile sanitare și financiare din timpul și de după pandemia COVID-19. După o rectificare bugetară pozitivă în această vară, suntem bucuroși să reluăm acest festival cu participare internațională. Tema acestei ediții este Closure/ Încheiere și marchează finalul acestui festival în formatul lansat în 2015. Avem nevoie să ne reinventăm pentru a răspunde turbulențelor din jurul nostru, și cred că mai mult decât oricând avem nevoie de narațiuni performative să ne panseze rănile din acești ani și să ne aducă împreună. Avem tendința de cele mai multe ori să uităm și să revenim la aceleași greșeli ca un ciclu, de la o extremă la alta. Bazându-mă pe maturitatea dobândită a teatrului de-a lungul acestor ani dificili, am încredere că în urma redefinirii publicului nostru vom reuși să oferim o nouă propunere de program cultural pentru dezvoltarea publicului tânăr din regiune. Prin evenimentele propuse în acest an deschidem o poartă culturală cu vedere asupra lumii din jurul nostru pentru a ne oferi șansa de a înțelege, de a iubi și de a ierta, pentru a fi pregătiți de un nou drum împreună!”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

Primul weekend al Festivalului este dedicat celor mai mici dintre spectatorii de la Sibiu. Ediția din acest an va fi deschisă joi, 2 noiembrie, cu un spectacol pentru bebeluși (6-18 luni) prezentat în parteneriat cu Atta Festival din Turcia. Spectacolul cu titlul original „Out there” propune o abordare interactivă sub forma unui spectacol de dans. Cei mici vor fi provocați alături de părinți să redescopere lumea ca o călătorie senzorială în care spațiul își modifică culorile și nuanțele. Tot în prima zi de festival, cei mici vor putea descoperi spectacolul „Cui i-e frică de Bau-Bau?” o producție a Teatrului de Animație „Țăndărică” din București, ce își propune un joc cu mișcare, muzică și dans pentru a sparge barierele fricii.

Programul festivalului continuă vineri, 3 noiembrie, cu povestea fabuloasă a lui BasarKus, o producție eclectică a Lamento Company și Academy Fratellini din Franța. Spectacolul combină tehnici din arta circului și dansul contemporan, pentru a reflecta curiozitățile copiilor la descoperirea propriului corp. Tot vineri, 3 noiembrie, trupa actorilor de la Teatrul „Puck” din Cluj Napoca prezintă povestea „Celor trei purceluși” într-o montare interactivă, în care spectatorii participă activ la desfășurarea acțiunii ca un proces de colaborare pentru a reuși alături de personaje să construiască un final fericit.

Ziua de sâmbătă, 4 noiembrie, îi aduce la Sibiu pe muzicianul și păpușarul Enrique Crohare (Chile) și pe actrița Laura Mac Laughlin (Argentina) într-un spectacol cu păpuși prezentat în peste 100 de festivaluri de pe întreg mapamondul. Pornind de la un mesaj universal despre prietenie și acceptarea diferențelor, spectacolul celor de la „Arriba las Hu!Manos” reinventează tehnica păpușilor pe mână și propune o călătorie muzicală în lumea fascinantă a teatrului de animație. Programul zilei va fi completat de o reprezentație în premieră a companiei FFT Düsseldorf (Germania). „Cu susul în jos” este un performance ce îmbina arta animației cu dansul într-o poveste despre prietenie, ce deschide un imaginar fabulos plin de aventuri.

Compania Flute Theatre din Marea Britanie revine la Festivalul Tânăr la Sibiu cu un nou spectacol: „Furtuna” după William Shakespeare. Până la 15 copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist vor lua parte la spectacolul trupei din Marea Britanie, alături de șapte actori, pe scenă, așezați în cerc. Familiile și însoțitorii lor sunt încurajați să rămână la spectacol, să încerce jocuri senzoriale alături de actorii de pe scenă. În final, copiii participanți vor recompune piesa lui Shakespeare într-o tehnică inovativă. Spectacolul va fi prezentat duminică, 5 noiembrie. Programul primului weekend va fi încheiat cu una dintre cele mai frumoase povești din toate timpurile, o montare după „Micul Prinț” al Teatrului Alexie Mateevici din Republica Moldova. Spectacolul își propune într-o abordare ludică și amuzantă să facă o meditație profundă despre valorile umane, toleranță și cunoaștere.


Festivalul își menține în program cele două mari categorii – KIDS (evenimente pentru categoria de vârstă 0 – 8 ani) și TEENS (10+, adolescenți și tineri) -, la care sunt adăugate evenimente satelit. Detalii despre programul complet vor fi anunțate în curând.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă