spot_img
5.2 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Discursul deputatului USR Dan Barna, vicepreședinte USR și vicepreședinte ALDE Europe, candidat la alegerile europarlamentare (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Redăm mai jos discursul deputatului USR Dan Barna, vicepreședinte USR și vicepreședinte ALDE Europe, candidat la alegerile europarlamentare:

Publicitate

Dragă Timmy și Ilhan,

Stephane,

Draga noastră Elena,

Cătălin,

Dragi colege și colegi,

Welcome to the ALDE Council in Bucharest, a new occasion for us, the European liberal family, to come together and plan for the future.

I would have wished for this Council to take place in brighter times.

I would have wanted to see each other under different circumstances. But unfortunately we meet at a time when we’re facing a multitude of crises, each one of them more worrying than the other. We have to talk about war, about economics, about immigration and about the rise of the far right in our countries and beyond.

It was not meant to be this way, and what is happening in the world these days is the greatest test of our generation. A generation of Europeans who, for many years, have been engaged in consolidating democracy, prosperity and justice, in building Europe as a welcoming and tolerant edifice.

To our credit we managed to build just that. No matter what the pessimists are saying, Europe was and is a good place to live in.

Orice ar spune pesimiștii, Europa este un loc bun în care să trăiești. Europa – Uniunea Europeană – ne-a arătat că se poate colabora decent și onest, se pot obține rezultate reale și benefice, în pofida unei istorii ale cărei cicatrici le purtăm cu toții.       

Europa noastră nu este perfectă. Mai avem multe lucruri de îndreptat pentru a ajunge acolo unde ne dorim. De fapt, noi vom lucra probabil toată viața și vor continua apoi cei care sunt astăzi în organizațiile noastre de tineret – și-i salut cu această ocazie – și care vor veni după noi, pentru că proiectul european poate fi întotdeauna mai bun.

Dragi prieteni,

Am navigat până acum prin crize ghidându-ne după valori ferme. La fel va trebui să facem și în continuare, pentru că ezitarea în fața valurilor istoriei duce la catastrofe inimaginabile. Istoria are prostul obicei să se repete, poate și pentru că tindem, generație după generație, să o uitam, să nu învățăm prea multe din ea și să credem că „de data asta, pentru noi, va fi altfel”. De 5.000 de ani încoace, războiul a fost și a rămas o tragedie pentru fiecare societate.

Ajunge să ne uităm peste granițele noastre ca să vedem unde poate ajunge o țară care nu mai crede în nimic, care își pune frustrarea unui dictator pe drapel și defilează cu el încercând să stingă orice lumină îi tulbură narcisismul. Mă refer la Rusia lui Putin, exemplul cel mai actual de ratare a unei întregi societăți.

Rusia confiscată de Putin e un avertisment pentru popoarele noastre. Dacă nu ne apărăm casele, solidari cu vecinii, într-o zi ele pot fi cuprinse din nou de flăcări. Tentația unor piromani din societățile noastre e reală și suntem obligați să ținem seama de ea.

Uitați-vă la Ungaria, al cărei premier nu simte nici urmă de rușine strângând mâna unui criminal de război cum este Vladimir Putin. Ungaria a pariat deocamdată pe beznă, dar eu țin pariul acesta și cred că se va reîntoarce până la urmă cu fața spre Europa, acolo unde îi este locul. Pentru că nicio dictatură nu poate avea viitor.

Din fericire, avem anticorpi. Am văzut asta la recentele alegeri din Polonia,  unde am fost săptămână trecută ca observator OSCE și unde am simțit pe străzile din Varșovia și Cracovia acea energie extraordinară a cetățenilor care au stat la cozi pentru a vota până la 3 dimineața din dorința asumată de a concedia o guvernare conservatoare și populistă care voia să îi scoată din Europa.

Am auzit opinii care spun că liberalismul european e în reflux. Că acum e vremea populiștilor, a naționaliștilor, a izolaționiștilor tribaliști, a rasiștilor și xenofobilor.

Știți ce știu eu despre noi? Știu că ne mobilizăm fabulos în situații de criză. Pentru că situațiile de criză activează caracterele puternice și știți fiecare din ședințele propriilor partide că liberal-democrații chiar nu duc lipsă de caractere puternice. 

Colegii români își amintesc momentele grele din 2018, își amintesc determinarea membrilor și simpatizanților noștri. La fel ne vom mobiliza și pentru cele patru runde de alegeri la finalul cărora vă asigur că veți avea motive să fiți și să fim mândri de noi. Ceea ce vă cer, celor prezenți aici și celor din partidele pe care le reprezentați, este ceea ce ne cer și cetățenii europeni: să ducem în Parlamentul European oameni cu experiență, forță și determinare pentru a lupta pentru viitorul nostru comun, european. Oameni capabili să le reprezentăm cu adevărat interesele.

Pentru USR, acest Consiliu este lansarea unei remarcabile echipe de candidați din care sunt mândru și onorat să fac parte. Sunt oameni grozavi pe care îi veți cunoaște în câteva minute.

Este punctul de start al acestei călătorii. Nu va fi ușor, dar n-am intrat în această cursă pentru că era ușor.

Suntem hotărâți! Suntem uniți! Suntem aici ca să creștem împreună!

Pentru România, pentru ALDE, pentru Europa!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer