26.2 C
Sibiu
duminică, 23 iunie, 2024

Raluca Turcan: Sibiul, model de bună practică în dezvoltarea prin cultură. Ministrul Culturii se implică în punerea în valoare a Bastionului Soldisch (C.P)

Știri din Județ

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, susține că Sibiul este un model național pentru bune practici aplicate în dezvoltarea culturii. Ministrul a spus asta în contextul în care Muzeul Astra propune o reamenajare a întregii zone a Bastionului Soldisch din municipiu, cu o vechime de peste 400 de ani.

Publicitate

”Sibiul se dovedește a fi un model constant de bună practică și exemplu de dezvoltare prin cultură, lucru care se datorează în mare măsură bunei colaborări dintre Primărie, Consiliul Județean Sibiu și instituțiile subordonate, precum și autoritățile centrale.

De această dată, dezvoltarea unei platforme culturale și educaționale pe strada Bastionului este intenția subsecventă a autorităților sibiene, cu scopul evoluției unei noi infrastructuri de valorizare a patrimoniului cultural din municipiu .

Bastionul Soldisch a fost ridicat între anii 1622-1627 ca fortificație de apărare a Orașului de Sus, fiind cronologic ultimul dintre bastioanele oraşului. În 1903 s-a construit clădirea existentă care îmbină arhitectura de zid cu tehnica Fachwerk, unică în arhitectura generală a zonei istorice din Sibiu.

Muzeul Astra propune un plan care vizează reamenajarea întregii zone, creând astfel noi oportunități de dezvoltare a orașului, o nouă paletă de servicii culturale și un exemplu de bună practică la nivel național și internațional”, susține Raluca Turcan.

Infrastructura de ateliere şi de lecţii în aer liber va putea găzdui numeroase grupuri de elevi sau studenţi, iar spectacolele, cinemateca și expozițiile  vor fi accesibile publicului larg, îmbogățind substanțial oferta culturală din centrul orașului, menționează conducerea Muzeului Astra.

”Ca ministru al culturii, mă declar partener al tuturor inițiativelor cu focus prioritar pe facilitarea accesului la cultură în rândul tinerilor, și am identificat astăzi, împreună cu echipa mea, soluțiile prin care vom sprijini concret acest demers sibian astfel încât bastionul să devină un pol de legătură între generații, între perioade istorice şi diverse etnii”, a completat Raluca Turcan.

Sibiul e o scenă

Ministrul Culturii a vizitat recent Cinematograful Arta din Sibiu, după ce Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează reformarea sistemului de finanțare a cinematografiei din România.

”Ecranul, în momentul de față este principalul instrument de informare și de petrecere a timpului liber. Pregătim un proiect prin care sa promovam și educam, prin intermediul filmului, generația tânără. Am vizitat Cinematograful Arta, din Sibiu, care tine de Ministerul Culturii, prin România Film(RADEF).

Îmi doresc să identific metodele prin care tinerii sibieni să poată beneficia de proiecte culturale cinematografice de calitate”, a menționat Raluca Turcan.

Ministerul Culturii a pus recent în dezbatere publică un proiect de lege care vizează reformarea sistemului de finanțare a cinematografiei din România.

Principalele modificări propuse sunt:

Renunțarea la creditul direct rambursabil și introducerea subvenției ca formă de sprijin, aliniind sistemul la practicile UE;

Optimizarea procesului de finanțare prin digitalizare, sesiuni continue de depunere a proiectelor pe parcursul anului;

Clarificarea criteriilor de selecție și a atribuțiilor membrilor comisiilor, pentru a asigura transparență;

Diferențierea secțiunilor de finanțare, inclusiv pentru coproducții minoritare.

Scopul reformei este creșterea sustenabilității industriei cinematografice românești și eliminarea decalajelor față de sistemele de sprijin din UE. Propunerea urmărește modernizarea și adaptarea la cerințele actuale ale sectorului.

”În Sibiu, în urmă cu 30 de ani, a început Astra Film Festival, un eveniment de elită al filmului documentar european. Orașul este gazdă perfectă de mulți ani pentru TIFF, dar și decor pentru numeroase de filme, producții românești și străine. Am vizionat recent filmul ”Libertate” al regizorului Tudor Giurgiu și am revăzut părți din Sibiul anilor 90. Orașul, arhitectura și oamenii lui, totul devine o imensă scenă în timpul FITS. Cu o legislație coerentă, predictibilă, clară și actualizată pe ce se întâmplă în Europa Sibiul și sibienii pot profita de proiecte cinematografice ample”, a mai precizat Raluca Turcan.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Turist salvat de Salvamont Sibiu

Drumeție în Munții Lotrului, pe Vârful Sterpu

Val de praf saharian peste județul Sibiu

Fată de 15 ani din Sibiu, dispărută

CSC Șelimbăr s-a despărțit de trei jucători

Bărbat dispărut din Miercurea Sibiului

Bărbat dispărut din Sibiu

Crosul Agnitei promite o seară de neuitat

Anunț important de la Ministerul Culturii