spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Artiştii de la Filarmonica de Stat Sibiu anunţă o grevă de avertisment în timpul concertului simfonic de joi

Știri din Județ

Publicitate

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) va declanșa joi, 9 noiembrie 2023, de la ora 19:20, o grevă de avertisment cu o durată de 15 minute. Greva va avea loc în timpul concertului simfonic, programat să înceapă la ora 19:00, în care vor fi audiate lucrări de Richard Wagner și Anton Bruckner. CITEȘTE ȘI REACȚIA FILARMONICII DE STAT SIBIU


Redăm mai jos comunicatul de presă transmis astăzi, de către reprezentanții Blocului Național Sindical – Filiala Județeană Sibiu:

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu, afiliat Federației Naționale a Lucrătorilor, membră BNS, organizație sindicală reprezentativă la nivelul angajatorului Filarmonica de Stat Sibiu, având în vedere epuizarea tuturor căilor legale cu privire la concilierea conflictului colectiv de muncă apărut ca urmare a neîncheierii contractul colectiv de muncă, document cât se poate de important în ceea ce privește relațiile de muncă și sociale din cadrul instituției, va declanșa în data de 9 noiembrie 2023 între orele 19.20-19.35 greva de avertisment cu o durată de 15 minute.

Prezența la spectacol reprezintă muncă suplimentară potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 120 din Legea 53/2003) iar munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, iar salariații nu și-au exprimat acordul. În egală măsură conducerea instituției nu acordă lucrătorilor repaosul săptămânal, respectiv 48 de ore consecutive pentru simplu motiv că se pun concerte și spectacole. Managerul instituției îi consideră pe angajații săi ca fiind ”inteligență artificială” prin faptul că programează concerte și spectacole fără a da posibilitatea instrumentiștilor să se pregătească. Astfel lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploatați cu bună știință de către conducerea instituției, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidența orelor de muncă și suplimentar lucrate, ori toate acestea din urmă sindicatul a dorit să le reglementeze prin contractul colectiv de muncă.

Revendicările rămase nesoluționate conțin în general aspecte legate de:

– Organizarea și repartizarea timpului de muncă și de odihnă, în conformitate cu prevederile Codului Muncii și directivelor europene privind repartizarea timpului de muncă pentru armonizarea vieții profesionale cu viața privată;

– Condițiile de angajare, unde considerăm o normalitate ca angajarea să se facă prin examen sau concurs, conform reglementărilor aplicabile instituțiilor publice;

– Aspecte preluate din codul muncii, referitoare la munca suplimentară și sărbătorile legale;

– Aspecte legate de securitatea și sănătatea în muncă a salariaților și asigurarea ținutei și instrumentelor, inclusiv a materialelor necesare întreținerii acestora;

– Prevederi referitoare la nediscriminare, hărțuirea la locul de muncă și protecția datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislația specifică.

Toate acestea din urmă am dorit să le reglementăm prin contractul colectiv de muncă, în vederea asigurării unor relații de muncă normale, similar altor instituții asemănătoare din țară.

Ne manifestăm în continuare disponibilitatea la dialog, în vederea semnării contractului colectiv de muncă, pentru a evita prelungirea conflictului colectiv și declanșarea grevei pe perioadă nedeterminată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă