spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

80 de copii din 3 sate din județele Sibiu și Mureș au participat la ateliere educaționale gratuite

Știri din Județ

Publicitate

80 de copii din 3 sate din județele Sibiu și Mureș – Laslea, Valchid și Seleuș – au făcut pași susținuți către un viitor educat cu ajutorul „Clubului de alfabetizare pentru copiii de la țară”, implementat de Asociația Casa Naturii în toamna acestui an. Copiii incluși în program se află în ciclul primar sau gimnazial la școlile din sat și aveau nevoie de sprijin suplimentar la citire și înțelegerea mesajului scris.


Prin proiectul „Club de alfabetizare pentru copiii de la țară”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow,  Asociația Casa Naturii și-a propus creșterea ratei de alfabetizare prin ateliere educaționale, concepute și livrate de formatoare cu experiență la catedră, din satele vulnerabile din zona Sighișoarei.

Această propunere a venit pe fundalul precarității sociale și economice a comunităților din care provin majoritatea copiilor, traduse, în educația formală, prin rate ridicate ale analfabetismului și abandonului școlar.

Pentru a depăși aceste probleme, copiii s-au întâlnit săptămânal în grupe de câte 10, au exersat cititul, înțelegerea textelor și exprimarea propriilor păreri pe teme precum funcționarea corpului uman, comportamentul insectelor sau sistemul solar. De asemenea, atelierele au urmărit să consolideze capacitățile socio-emoționale ale copiilor, aceștia descoperind, cu ajutorul fabulelor, al tehnologiei și al exprimării creative, importanța respectului, toleranței, prieteniei. Realizarea atelierelor a fost făcută de Mălina Coșorean, Cinzia Coșorean și Daniela Niste, cadre didactice de la sat, absolvente de pedagogie. Sub îndrumarea formatoarelor, copiii au avut parte de jocuri pedagogice, au desenat, au lucrat fișe de lucru special concepute pe baza textelor citite, au discutat în grupele lor despre informațiile și mesajele textelor.

Datorită contextului de învățare creat la ateliere, toți copiii incluși în proiect au făcut progrese în funcție de nivelul la care erau când a început Clubul: 60% dintre ei citesc bine, înțeleg textul și răspund la întrebări, 40% au progresat la recunoașterea literelor alfabetului, alăturarea literelor și silabisire. Toți copiii și-au îmbunătățit capacitatea de concentrare și încrederea în sine, lucru care îi ajută la toate materiile de la școală. În viitor, copiii vor trebui să continue să lucreze la citit și la îmbogățirea vocabularului.

„Aici sunt valorizați toți, lucrăm fișe la nivelul fiecăruia și știm că doar exersând zilnic vom reuși. La Club copiii au posibilitatea să învețe jucându-se. Aici nu avem note, nu rămânem repetenți, nu se anulează bursa, suntem toți prieteni. Învățăm să ne comportăm și suntem mereu încurajați.”, ne-a spus Dana, formatoare la Seleuș, despre avantajele și rezultatele Clubului.

Clubul face parte dintr-o intervenție pe termen lung pentru recuperarea competențelor de bază în literație a copiilor care au întârzieri la școală, și se concentrează pe adaptarea la nevoile din teren ale copiilor și includerea în intervenție a unor parteneri din comunitate. Astfel, proiectul s-a bucurat și de contribuția  Școlilor Laslea, Valchid și Seleuș care au găzduit atelierele. Asociația Casa Naturii își propune să continue lucrul de durată alături de beneficiari pentru a asigura un impact sustenabil în comunitate.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Despre Asociația Casa Naturii

Casa Naturii este un ONG activ în mediul rural, a cărui misiune este să sprijine tinerii să devină liderii satelor lor prin programe educaționale care încurajează gândirea critică, inițiativa, munca în echipă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă