spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Obiecte ce aparţin ”Fenomenului Piteşti”, expuse în premieră la Muzeul de Istorie de la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Marți, 28 noiembrie, ora 12:00 la Muzeul de Istorie Casa Altemberger a avut loc vernisajul expoziției Fenomenul Pitești, organizată în premieră la Sibiu de Muzeul Național Brukenthal și Memorialul Închisoarea Pitești.

Pentru prima dată, obiecte ce aparţin ”Fenomenului Piteşti” sunt expuse în ţară, la Muzeul de Istorie de la Sibiu, unde vizitatorii pot vedea cătuşe, sârmă ghimpată, un pat al deţinuţilor sau haine şi fişe matricole penale ale acestora.


„Aceasta este prima expoziţie itinerantă sau călătoare şi sperăm să ajungă în cât mai multe locuri, pe care o facem despre ‘Fenomenul Piteşti’. În general, ‘Fenomenul Piteşti’ fiind un subiect atât de complex şi de greu de înţeles, nu este uşor să ieşim cu o expoziţie atât de scurtă în afara muzeului, pentru că, într-adevăr, nu este uşor să păstrăm atmosfera aceasta de închisoare în alte părţi. Închisoarea Piteşti a fost poate cea mai dură închisoare la nivel mondial din perioada comunistă”, a declarat, la vernisaj, fondatoarea Memorialului Închisoarea Piteşti, Maria Axinte.

Potrivit acesteia, în închisoarea de la Piteşti a avut loc un fenomen unic, pentru că aici o parte dintre victime au devenit agresori.

„Dar ce este unic la ‘Fenomenul Piteşti’ şi, de obicei, acest mic detaliu, care este foarte important, ne pune întotdeauna probleme, este că ‘Fenomenul Piteşti’ presupunea ca victimele să fie transformate în agresori în urma violenţelor şi aşa veţi întâlni persoane care au fost torturate în fel şi chip, care au ajuns la un moment dat să cedeze pentru că nu era altă opţiune şi să îşi lovească sau să le facă rău colegilor. De aceea, este un subiect foarte delicat şi este un subiect pe care vă recomand să încercaţi să îl înţelegeţi cât mai în detaliu, pentru a nu nedreptăţi pe cei care au trecut prin aceste suferinţe. Pentru noi este foarte important să înţelegem exact ce s-a întâmplat în ‘Fenomenul Piteşti’ „, a adăugat Maria Axinte.

Managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, a spus că la Piteşti au fost încarceraţi şi 14 sibieni.

Acesta a invitat la vernisajul care a avut loc marţi zeci de elevi de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Colegiul „Gheorghe Lazăr”, dar şi profesori ai acestora, pentru a vedea expoziţia şi pentru a-l cunoaşte pe Sergiu Rizescu, în vârstă de 91 de ani, fost deţinut de la Piteşti, prezent la Muzeul de Istorie.

Sursa: Agerpres.ro

Foto: Daniel Farcașiu – Muzeul Național Brukenthal

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri