spot_img
15.7 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Cea de a V-a ediţie a Concertului de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”

Știri din Județ

Publicitate

Protopopiatul Agnita, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pr. Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în parteneriat cu Asociaţia Valea Hârtibaciului, Casa de Cultură ,,Ilarion Cocişiu” şi  Primăria Oraşului Agnita, a organizat și în acest an, în preajma Sfintelor Sărbători, Concertul de colinde ,,De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”, acesta fiind oferit cu drag ca adevărate „daruri culturale”, ,,tradiţionale” şi ,,spirituale” pentru locuitorii din ,,Ţara Hârtibaciului” şi nu numai.

Publicitate

Cea de a V-a ediţie a Concertului de colinde ,,De Crăciun pe Valea Hârtibaciului” a debutat duminică, pe data de 10 decembrie 2023, ora 16:00, la Casa de Cultură ,,Ilarion Cocişiu” din Agnita, unde, în prezența PC. Pr. Lect. Dr. Emanuel Tăvală- consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului şi preşedintele juriului Concursului de Colinde, a unei săli arhipline, s-a desfășurat cu succes un concert extraordinar, pe două părţi. În prima parte a spectacolului au urcat pe scenă 7 cete de colindători din Protopopiatul Agnita înscrise pentru concursul de colinde, iar în a doua parte au interpretat colinde invitaţii speciali ai evenimentului- valoroşi artişti de pe Valea Hârtibaciului sau din alte zone, dar şi diferite grupuri foarte îndrăgite de publicul hârtibăcean.

Cetele de colindători participante la concurs şi invitaţii speciali din cadrul Concertului de Colinde

În cadrul concursului au urcat pe scenă, următoarele grupuri de colindători: Bruiu, condus de pr. Doboliţă Ilie; Beneşti, condus de pr. Todirenchi Mihai; Chirpăr, condus de pr. Şamu Gheorghe; Fofeldea, condus de pr. Barac Horaţiu-Ilie; Ighişul Vechi, condus de pr. Crişcă Daniel; Mihăileni, condus de pr. Toacşe Adrian şi Vurpăr, condus de pr. Moga Sergiu-Eugen.

Peste nouă invitaţi speciali de pe Valea Hârtibaciului, alături de invitați din Județul Sibiu, și-au unit forțele și talentul artistic și au creat o atmosferă de poveste, prin frumuseţea interpretării colindelor străbune.

În cea de a doua parte a concertului au evoluat grupul vocal al Casei de Cultură, condus de dna manager a Casei de Cultură, Prof. Doina Părău şi soliştii Delia Sbârcea, Paula Moldovan şi Claudia Mihăilă, urmaţi de Tin Vasilescu şi grupul său vocal alcătuit din Roxana Lupu Vasilescu, Ionela Răspop şi Daria Răspop, alături de Marcel Părău Brâncoveanu care a cântat împreună cu grupul de colindători de la Retiş – câştigatori ai premiului I în ediţia anterioară, Sanda Lupşa şi grupul de colindători de la parohia Coveş – câştigători şi ei ai premiului I, la concertul de colinde de anul trecut, grupul ,,Zâmbete şi acorduri” de la parohia Sadu, coordonaţi de Pr. Liviu Mihail Moisiu şi Grupul Coral al Preoţilor din Protopopiatul Agnita, dirijaţi de Pr. Adrian Toacşe de la parohia Mihăileni. Aceștia au adus Vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și au bucurat sufletele şi inimile publicului spectator și telespectator cu parte din colindele tradiţionale româneşti, creând o atmosferă desprinsă parcă din Cer.

Cuvintele organizatorilor

„Concertul organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pr. Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a fost unul de anvergură, de mare ţinută interpretativă şi cultural-tradiţională. Grupurile de colindători şi toţi invitaţii speciali, artiști din zonă şi nu doar de pe Valea Hârtibaciului au adus bucurii de nedescris în sufletele spectatorilor şi telespectatorilor în cadrul Concertului de colinde ,,De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”, aflat anul acesta la a V-a ediţie. O bucurie mare pentru public a fost şi prezenţa PC. Pr. Lect. Dr. Emanuel Tăvală- consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului şi preşedintele juriului concursului de colinde, care a spus câteva cuvinte calde la finalul evenimentului, felicitându-i pe toţi cei care au cântat pe scena Casei de Cultură şi pe cei care au luat parte la concert. Pe această cale mulţumim atât Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, Părintelui Consilier Emanuel Tăvală, juriului concursului de colinde, alcătuit din persoane (artişti, cadre didactice, persoane implicate în viaţa culturală), ca: Doina Părău, Ilarion Bârsan, Marcel Părău Brâncoveanu, Luminiţa Feldara şi Ioana Varga, tuturor cetelor de colindători şi invitaţilor speciali de aproape sau de mai departe, Coralei Preoţilor Protopopiatului Agnita, partenerilor noştri, dlui primar Alin Ciprian Schiau Gull, dlui viceprimar Paul Hîrţoagă- prezenţi în sală, preoţilor prezenţi cu dnele preotese şi mai ales publicului spectator şi telespectator, care ne-au însoţit în această călătorie minunată spre Betleemul din inimile noastre, unde aşteaptă să Se nască  Pruncul Hristos. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru înlesnirea şi desfăşurarea cu bucurie a acestui eveniment!” Au transmis organizatorii

Diplome oferite cetelor de colindători, dar şi tuturor invitaţilor speciali

În semn de apreciere pentru înalta măiestrie interpretativă din cadrul concertului de colinde, organizatorii, în baza jurizării făcute, care a ţinut cont de portul popular, interpretarea colindelor, dar şi de votul de popularitate (prin codul QR proiectat în sală, cei prezenţi au avut posibilitate să intre pe pagina de vot şi să voteze pentru un grup care le-a plăcut mai mult), au oferit colindătorilor diplome, după cum urmează: premiul I– cetei de colindători din parohia Chirpăr, premiul II– cetei de colindători de la parohia Ighişul Vechi; premiul III– cetelor de colindători de la parohiile Mihăileni şi Fofeldea, premiul de popularitate– cetei de colindători de la parohia Beneşti şi premii de participare– parohiilor Bruiu şi Vurpăr.

De asemenea, toţi invitaţii speciali care au cântat pe scena Casei de Cultură ,,Ilarion Cocişiu” în cadrul Concertului de Colinde, au primit diplome onorifice.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ