spot_img
6.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

A murit Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Mitropolia Ardealului a anunțat în această seară trecerea la cele veșnice a profesorului Daniel Buda, decan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu.


“Cu durere dar cu nădejde în Hristos Domnul anunțăm trecerea la cele veșnice a Pr. Prof. Univ. Dr. DANIEL BUDA, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Dumnezeu să-i rânduiască parte cu aleșii Săi.Veșnica pomenire!”

Sursa foto: Mitropolia Ardealului

Preotul prof. dr. habil. Daniel Buda, în vârstă de 46 de ani, a fost din 2020 decan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și cadru didactic al Facultății din 2003.

Originar din Târgu Lăpuș, Daniel Buda era căsătorit și avea 2 copii, de 16 și 12 ani.

Cine a fost Daniel Buda

Pr. Prof. Dr. Habil. Daniel Buda a fost, din 2020, Decan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu, și cadru didactic al Facultății, din 2003. Specializat în Istoria Bisericii, a lucrat peste 10 ani și în cadrul departamentului de Relații Externe al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva. Originar din Târgu Lăpuș, Maramureș, născut la data de 7 iunie 1977.

Studiile de Teologie le-a început în 1991, absolvind mai multe instituții de învățământ teologic:

  • 1991-1996 Seminarul Teologic Ortodox Român din Baia Mare;
  • 1996-2000 Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, sectia Teologie Ortodoxa Pastorală. Licențiat în Teologie; titlul tezei de Licență: „Începuturile creștinismului la armeni și relațiile lor cu celelalte Biserici până la Sinodul de la Calcedon (451)”;
  • 2000-2001: Studii aprofundate la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, specializarea Teologie istorică. Titlul tezei de dizertație: „Contribuția istorică și doctrinară a Apusului la Sinoadele ecumenice până la papa Leon cel Mare”;
  • 2001-2004 Program de doctorat la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu începute sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Aurel Jivi și încheiate, datorită decesului acestuia, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. Constantin Voicu. La data de 16 iulie 2004 a susținut teza de doctorat cu titlul „Hristologia antiohiana de la Sfântul Eustatiu al Antiohiei pâna la Nestorie” obtinând calificativul Magna cum Laude.

De asemenea, Părintele Daniel Buda are și o bogată activitate didactică, parcurgând mai multe funcții și posturi didactice: preparator (2003-2007), lector (2007-2014), conferențiar (din anul 2014), iar până de curând a fost profesor universitar, îndrumător de doctorat, specializat în Istoria Bisericii Universale, iar din 2020 decan al facultății sibiene.

Preoţii sunt reprezentanţii ierarhului în comunităţile care le-au fost încredinţate şi au datoria de a-i învăţa pe credincioşi Evanghelia şi întreaga Sfântă Scriptură, de a purta această greutate şi în acelaşi timp dulceaţă a slujirii şi cu aceste două elemente să încerce să deschidă sufletele oamenilor către Hristos şi către Biserică.”, mărturisea vrednicul de pomenire pr. Daniel Buda.

Dumnezeu să-l odihnească și veșnică să-i fie pomenirea!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Mitropolia nu a anuntat trecerea în neființă, ci trecerea în veșnicie. Oamenii nu trec în neființă ci trec în veșnicie.

    Viata veșnică nu e nicidecum o stare de neființă, ci e o continuare a acesteia în Imparatia lui Dumnezeu sau iadul cel veșnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă