spot_img
10.2 C
Sibiu
luni, 22 aprilie, 2024
spot_img

Comandant nou pentru Centrul NATO de la Sibiu

Știri din Județ

Începând de luni, 15 ianuarie, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est – Centrul NATO de la Sibiu, cum este cunoscut, va avea un nou șef, generalul-maior Cristian-Daniel Dan urmând să preia comanda.


Ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est va avea loc luni, 15 ianuarie, începând cu ora 10.00, la sediul unității din Sibiu. În cadrul ceremoniei, generalul-locotenent Dragoș-Dumitru IACOB va preda comanda Corpului Multinațional de Sud-Est generalului-maior Cristian-Daniel DAN.

Generalul-maior Cristian-Daniel DAN s-a născut în anul 1972 în localitatea Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Şi-a început cariera militară în anul 1986, urmând cursurile liceului militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, pe care l-a absolvit în anul 1990. Şi-a continuat studiile militare la Institutul de Infanterie şi Chimie ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, absolvind în anul 1993.

În anul 1993 a fost numit comandant pluton și ulterior comandant companie la Regimentul 227 Infanterie Cluj. În anul 1997 a absolvit cursul Junior Officer Peace Support Operation (PSO) la Centrul PSO din Viena, Austria, iar în anul următor a absolvit cursul de limbă germană la Sibiu.

În anul 2001 a absolvit The Officer Basic Course, iar în anul 2003 Cursul avansat în Hammelburg, Germania.

În anul 2004 a participat la o misiune internaţională în Teatrul de Operaţii din Irak ca ofiţer responsabil cu relaţiile publice pentru o perioadă de 7 luni, în cadrul Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”. După misiune, acesta a fost numit în funcţia de ofiţer cu relaţiile publice în cadrul Comandamentului Corpului 4 Armată din Cluj-Napoca.

În anul 2007 a fost selecţionat să urmeze The Officer Command and General Staff College în Fort Leavenworth, USA. După absolvire, a fost numit în funcţia de șef birou observatori-controlori în cadrul Centrului Național de Instruire Întrunită de la Cincu. Din 2008 până în 2010, a îndeplinit funcţia de şef de stat major la Batalionul 812 Infanterie ”Bistriţa”. Înaintea plecării în Afganistan din anul 2010, acesta a absolvit Programul Studii de Securitate și Terorism la Centrul George C. Marshall, din Germania.

Pe timpul misiunii din Afganistan, a fost numit în funcţia de șef al biroului planificare acțiuni militare şi instrucţie al Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, iar mai târziu, la începutul anului 2012, a preluat comanda Batalionului 32 Infanterie ”Mircea” din Timişoara. În anul 2013 a fost comandantul Batalionului 2 Manevră în Afganistan.

În anul 2015 obţine titlul de MASTER în studii strategice după absolvirea Colegiului de Război a Armatei SUA din Carlisle, Pennsylvania. De asemenea, din anul 2004, este licenţiat în management, absolvind Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 2017 a absolvit cursul de Relații publice pentru comandanții de unități și mari unități din Armata României.

Începând cu septembrie 2015, a îndeplinit funcţia de locţiitor pentru resurse al șefului de stat major la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. Pe 15 mai 2017, este numit locțiitor al comandantului Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova, iar pe data de 3 august preia comanda marii unități.

În mai 2018, a absolvit NATO Senior officer policy course, iar în septembrie 2019 NATO Senior officer information operations course, ambele forme de pregătire la Școala NATO din Oberammergau, Germania.

La data de 1 decembrie 2018 a fost promovat la gradul de general de brigadă, anul în care, în calitate de comandant al Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a condus Exercițiul Multinațional SCORPIONS FURY 2018, exercițiul de certificare al comandamentului NATO din garnizoana Craiova.

Doi ani mai târziu, pe 6 iunie 2020, este numit comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est din București.

Începând cu iunie 2022, este numit pe funcţia de locţiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Terestre.

Pentru merite deosebite, a fost recompensat cu acordarea Ordinului Naţional “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de ofițer, medalia NATO Non-article 5 pentru operaţia ISAF, respectiv emblemele de merit ”În serviciul Armatei României” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate. În anul 2017, cu ocazia Zilei Armatei României, acesta a fost decorat cu ”Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”, iar la 1 Decembrie, cu “Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”. În anul 2018 a fost recompensat cu Emblema de merit “În Serviciul Armatei României” cls. a III-a, iar în 2019 cu “Emblema Onoarea Armatei României”. De asemenea, în timpul carierei sale militare, a fost decorat cu Emblema de merit “Acțiuni umanitare” cls. a II-a și cls. a III-a, Emblema de merit ”În Slujba Păcii” cls. a II-a și cls. a III-a și a primit titlul onorific de “Militar Veteran”.

sursa: forter.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Poliția Locală Sibiu, locul 1 pe țară! La fotbal

Ionuț Popa este campion mondial la kickbox

S-a stabilit ora meciului decisiv cu CSO Voluntari

A fost inaugurată noua sală de sport din Tălmaciu

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș