spot_img
11.6 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EXCLUSIV: Mitropolia Ardealului face lumină în scandalul construcției de pe Valea Sâmbetei

Știri din Județ

Publicitate

O organizație de protecția mediului, Agent Green, a mediatizat intens, în ultimii doi ani, apariția unei construcții noi pe Valea Sâmbetei, chiar lângă vechea cabană. Inițial activitiștii au spus că este ilegală construcția, apoi au revenit când au aflat că avea toate avizele și au spus că, de fapt, se face mânăstire, nu cabană. SIBIU INDEPENDENT a cerut Mitropoliei Ardealului, de care ține ecomenic zona respectivă, să lămurească situația.


În septembrie și octombrie 2022, Agent Green a publicat materiale video și text prin care anunțau că pe Valea Sâmbetei, din masivul Făgăraș se contruiește ilegal. Totuși, mai târziu, în 2023, s-a dovedit că respectiva construcție avea toate avizele necesare. Nu doar de la autoritățile locale și județene din Brașov, ci și de la Ministerul Mediului.

Noua construcție a fost demarată, după obținerea avizelor, de o persoană fizică, chiar lângă vechea cabană de pe Valea Sâmbetei. Trebuie amintit că vechea cabană, încă, funcționează. Ea a fost ridicată în anul 1927 de Dănilă Vasu, care mai târziu a vândut-o Societății Carpatine Transilvăneană (SKV).

Vechea cabană de pe Valea Sâmbetei lângă care se contruiește cea nouă

Agent Green a descoperit, apoi, că beneficiarul noii cabane este starețul Mănăstirii Nechit din județul Neamț. Iar, pe baza spuselor unui șofer de excavator, de la fața locului, s-a tras concluzia că acolo va fi o mânăstire, nu o cabană turistică, așa cum scrie în autorizații.

Mitropolia Ardealului a decis să facă lumină

SIBIU INDEPENDENT a cerut Mitropoliei Ardealului, în subordinea căreia se află zona respectivă din punct de vedere ecumenic, să lămurească situația. Va fi sau nu mânăstire pe Valea Sâmbetei? Alta decât chilia lui Arsenie Boca, aflată mai sus pe vale. „Mitropolia Ardealului – Arhiepiscopia Sibiului nu a emis niciun document pentru avizarea construirii unei noi mănăstiri pe Valea Sâmbetei, jud. Brașov.” ne-a răspuns clar pr. Nicolae Mirișan, inspector eparhial – Arhiepiscopia Sibiului.

Prin urmare, toate afirmațiile din ultimii doi ani ale Agent Green și ale altor publicații care au preluat, fără să cerceteze, afirmațiile activiștilor se dovedesc false. Regulile Bisericii Ortodoxe Române spun, clar, că nu se poate începe construcția unei mănăstiri fără acceptul bisericii. Iar, demararea lucrărilor se face după un ritual bine stabilit de sute de ani. Ori în acest caz, este vorba de o construcție privată, a unui preot.

Surse din Mitropolia Ardealului ne-au explicat că biserica nu ține evidența construcțiilor particulare ale preoților săi. Acestea se supun doar reglementărilor urbanistice și legale locale și naționale. Cât privește speculațiile că la cabana respectivă vor poposi turiști dornici să ajungă la chilia lui Arsenie Boca, aceasta nu este o activitate a bisericii. Chiar și la cabana veche, încă funcțională, poposesc turiști credincioși în drum spre chilia lui Arsenie Boca.

Foto principal: sursa Agent Green, noua construcție de pe Valea Sâmbetei

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă