17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

De ce a ales Primăria Sibiu să decerneze titlul de cetățean de onoare domnului Constantin Chiriac cu ușile închise?

Știri din Județ

Vineri de dimineață, sala de consiliu local din cadrul Primăriei Sibiu a fost reamenajată. Au sosit invitați aleși pe sprânceană. Au venit ministrul Culturii, Raluca Turcan, ambasadorul Emil Hurezeanu, Kerstin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu, rectorii de la ULBS și AFT, mitropolitul Ardealului și alți invitați, oameni de afaceri. Fără presă. Deși este conform legii un eveniment public care se desfășoară în cadrul ședinței de Consiliu Local, Primăria Sibiu a decis să aleagă varianta cu ușile închise. Motivația oficială oferită ziarului SIBIU INDEPENDENT: erau prea mulți invitați și nu a mai fost spațiu. În sală au fost maxim 50 de persoane.


Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu și al Festivalului Internațional de Teatru a fost propus și aprobat pentru titlul de cetățean de onoare al orașului în anul 2021 priin hotărârea nr. 338. Din motive ne-elucidate, Primăria Sibiu nu a avut timp să îi confere acest titlu efectiv până ieri 19 ianuarie 2024. Asta după ce maestru Chiriac a primit titlul de cetățean de onoare al Iașiului, premii internaționale multiple, inclusiv la New York zilele trecute.

Publicitate

Ceremonie mică la Sibiu, cam ca și clădirea teatrului

Totuși, la Sibiu, locul unde a lucrat aproape toată viața, Constantin Chiriac a avut parte de o ceremonie mică, cu puțini invitați și fără presă. Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu a oferit următoarea explicație ziarului Sibiu Independent pentru acest lucru: „Ceremonia s-a bucurat de un număr foarte mare de participanți, sala de consiliu a Primăriei Sibiu fiind ocupată la capacitate maximă. Pentru informarea cetățenilor, inclusiv a reprezentanților mass media, cu privire la această acțiune, Primăria Sibiu a facut publice informații și fotografii pe pagina de Facebook a instituției.” Conform fotografiilor postate public după eveniment de Primăria Sibiu în sală erau maxim 50 de persoane.

Altfel spus, Primăria Sibiu nu a avut o sală mai mare în tot orașul Sibiu… De fapt, ordinul 25 din 2021 prevede la Anexa 7, punctul 8 că aceste titluri de cetățean de onoare se oferă în cadrul ședințelor de consiliu local, printr-un ceremonial bine stabilit. Dar la Sibiu, în 19 ianuarie nu a fost convocată nicio ședință de Consiliu Local. A fost doar ceremonia de decernare cu anumiți invitați. Ionuț Ghișe, consilier local USR, ne-a confirmat că a primit invitație la ceremonie, dar nu la o ședință de Consiliu Local.

Invitații prezenți în sala de Consiliu Local Sibiu

Ceremonie prezentată post-factum pe Facebook

Tot mai des, Primăria Sibiu alege să evite presa la diferite evenimente. Le prezintă, după ce acestea se petrec, pe pagina de Facebook a instituției cu fotografii și text. Așa s-a procedat și în cazul ceremoniei de acordare a titlului de cetățean de onoare domnului Constantin Chiriac. Iată mai jos câteva pasaje din textul Primăriei Sibiu scris pe Facebook:

„De 30 de ani FITS este unul dintre motoarele de dezvoltare a orașului! Felicitări, maestre Chiriac! Sibiul este onorat să vă aibă alături! În numele orașului, vă mulțumesc pentru o contribuție inestimabilă în conturarea unui Sibiu cultural de care suntem mândri!”, a transmis primarul Astrid Fodor în documentul Laudatio in Integrum căruia i-a dat citire în cadrul ceremoniei.

„Tot ceea ce am făcut de-a lungul timpului am făcut pentru Sibiu, legat de Sibiu și gândind pentru Sibiu, indiferent în ce loc anume de pe pământ am fost. Mulțumesc acestui oraș! Mulțumesc tuturor echipelor, oamenilor pe care i-am condus și i-am avut în jurul meu și cu care am gândit proiecte! Mulțumesc familiei mele, prietenilor, tuturor celor care au înțeles că, împreună, rațiunea noastră de a fi este a dărui!”, a declarat laureatul, Constantin Chiriac.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, invitată la eveniment, a transmis și ea pe Facebook un mesaj amplu din care redăm un pasaj: „În calitatea mea de ministru al Culturii, îmi doresc ca miracolul Constantin Chiriac și FITS să meargă mai departe, an de an. Îmi mai doresc ca în fiecare oraș din România să se întâmple miracole de anvergura Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu și încurajez cu fermitate inițiativele susținute de viziune și potențial.”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan alături de Constantin Chiriac

Oameni de afaceri mari puși la loc de cinste

La ceremonie au fost invitați cel puțin doi mari oameni de afaceri. Sibianul Robert Hanea, președinte și CEO al Therme Group, și doamna Gilda Lazăr – director corporate affairs & communication la JTI România. Cei doi au sprijinit FITS mulți ani de zile prin firmele respective. Hanea a fost așezat la loc de cinste în primul rând, alături de primarul Astrid Fodor și Constantin Chiriac. Hanea este cunoscut pentru afacerile companiei sale care se extind, dincolo de Sibiu, și la București, dar și în Statele Unite și multe alte țări europene.

Primarul Astrid Fodor alături de Constantin Chiriac și Robert Hanea
Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Frumos din partea primăriei că a oferit acest titlu domnului Chiriac, și mai frumos ar fi fost dacă ar fi dăruit și Sibiului, și implicit domnului Chiriac, clădirea unui teatru nou.
    Cu multă stima Zidu Nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic