Există o relație aparte între primarii Sibiului și firma de automobile BMW după anul 2000. Inițiată de primarul Iohannis, prieten bun cu patronul reprezentanței din România a BMW, acum și primarul Fodor a fost văzută într-un BMW. Nu știm dacă oferit gratuit primăriei Sibiu cum primea mașină Iohannis pe vremea când era primar. Dar nici nu mai contează. Contează, însă, gestul trecerii podului Gării, închis publicului, de mașina BMW în care se afla primarul Astrid Fodor.
Aflată la ultimul mandat, după propriile declarații, primarul Fodor a acceptat un gest ce o descalifică. Probabil nu ea a decis să treacă podul Gării abia închis. Colegul meu prezent la fața locului a filmat și fotografiat mașina albastră BMW cum trecea podul Gării după închiderea acestuia. În spatele șoferului se afla primarul Astrid Fodor. Pentru această mașină, podul abia închis, a fost special redeschis.
Gestul în sine a fost cu siguranță inițiativa celor din Poliția Locală prezenți acolo, probabil în dialog cu șoferul primarului. Nu spun că a fost decizia primarului. Ea nu conducea mașina. Dar a stat în ea când a trecut podul Gării. Servilismul angajaților din Primărie și Poliția Locală Sibiu față de șef a fost evident. Atitudinea îi descalifică și este nefirească pentru un angajat la stat. Sau poate așa au fost antrenați, să fie servili față de primar.
Gestul trecerii cu BMW a podului Gării de către primarul Astrid Fodor a fost unul care spune multe. Și despre ea și despre angajații instituțiilor prezente. Constructorii nu au nicio vină. Ei s-au supus deciziei celor de la stat.
Dar banala trecere de pod închis, deschis special, ne arată o atitudine. Care, personal, supără și nu cred că trebuie tolerată. Firesc ar fi să apară scuze publice, chiar dacă vinovați sunt șoferul și cei din Poliția Locală Sibiu. Scuze de la primar. Pentru că altfel ne dă de înțeles că a tolerat gestul sau l-a considerat normal. Ori asta nu este firesc.
Sau poate am uitat atitudinea primarului Iohannis în multe astfel de situații. Când i se cuvenea. Atitudine pe care a dus-o și la Cotroceni, unde crede că i se cuvin și mai multe. Dezvăluirile presei din București ne arată megalomania la care a ajuns Iohannis. Fodor nu este așa, dar în ultimul an și-a arătat multiplele fețe. Când a promovat în funcții publice persoane apropiate sau când a declarat că nu mai candidează, dar a candidat la un nou mandat.
Cred că închidem prea ușor ochii și lăsăm de la noi astfel de ieșiri din normalul unui ales local. Alesul local, fie el și primar de comună sau oraș, nu este un vătaf sau vreun boier, iar comuna sau orașul nu este moșia lui. Este un ales de cetățeni, plătit de cetățeni, să lucreze în slujba cetățenilor. Și bunul simț trebuie să fie norma, nu epatarea și megalomania.
Unii au crezut în anul 2000 că dacă mergem pe mâna sașilor vom reînvia obiceiuri bune ale trecutului istoric. Dar nu a fost chiar așa. În Sibiu s-au făcut multe lucruri bune din 2000 încoace. Nimeni nu poate nega asta. Dar au fost făcute de românii care lucrează în primărie și alte instituții, de românii din firmele angajate pe diferite proiecte.
Primarul, fie el și sas, a venit cu ideile de management pentru oraș, dar implementarea a stat în mâinile românilor localnici și pe banii sibienilor din taxe și impozite, fie individuale sau de la firme. Rolul primarului a fost de a atrage investitori mari, ceea ce Iohannis a reușit foarte bine. Și de aceea sibienii i-au tolerat tendințele megalomane, atunci incipiente. Fodor a continuat procesul de dezvoltare, dar de multe ori la costuri foarte mari, așa cum am arătat de-a lungul anilor. Tot din banii sibienilor. Doar că Fodor, în ultimii ani a apelat și la fonduri europene și guvernamentale mult mai mult.
Cred că trebuie să avem însă o măsură și puterea să nu ni se urce la nas, indiferent de funcția ocupată. Și fiecare gest de celui descris la început are o semnificație. Unii poate o acceptă, alții, însă, nu. Pentru că nu este firesc într-o democrație. Și dacă este făcut fără intenție, scuzele sunt totdeauna binevenite, pentru a arăta umanitate.
NOTĂ:
La final, mai trebuie să amintesc de un alt incident, din punctul meu de vedere, săvârșit de președintele României, fost primar al Sibiului la Întâlnirea Sașilor din Sibiu în Piața Mare. El a amintit un slogan din istoria sașilor transilvăneni: „Siebenburgen, susse Heimat, Unser teures Vaterland!” (în traducere liberă: Transilvania (7 cetăți), dulce patrie, țara noastră dragă). Oare a fost corect? Dacă maghiarii sau secuii din Transilvania spuneau asta public, cum reacționa opinia publică? Sau avem dublu standard?!
dar de ce nu ati pus si poza/filmare aici sa o vedem si noi nu doar povesti greu de crezut fara o dovada clara si de netagaduit…
In ziar a aparut articolul cu foto si video cu respectivul eveniment. Cititi aici https://sibiuindependent.ro/2024/08/07/s-a-inchis-podul-garii-apoi-redeschis-ca-primarul-sibiului-sa-ajunga-la-serviciu/