spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Mare festival la Șpring astăzi. Participă și formații din județul Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Sute de păstrători de tradiţii şi folclor din Alba şi Sibiu sunt aşteptaţi duminică de la ora 14, la Şpring, la Festivalul interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi din România, potrivit unui comunicat transmis de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.


„Peste 350 de păstrători de tradiţii şi obiceiuri româneşti din 17 comunităţi din Ţara Secaşelor participă duminică, 4 februarie 2024, la Festivalul interjudeţean ‘Datină străbună pe Secaşe’, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor din România. Festivalul a ajuns în acest an la cea de-a XXX-a ediţie şi va fi găzduit de comuna Şpring din judeţul Alba. (…). Ediţia din acest an a festivalului reuneşte 17 comunităţi locale din Ţara Secaşelor (judeţele Alba şi Sibiu): Cergău, Ciugud, Cut, Crăciunelu de Jos, Doştat, Mihalţ, Daia Română, Câlnic, Roşia de Secaş, Şpring, Valea Lungă, Loamneş, Păuca, Miercurea Sibiului, Slimnic, Şura Mică şi Şura Mare. Acestea îşi vor prezenta o parte din zestrea etnofolclorică şi vor arăta cum reuşesc să păstreze frumuseţea tradiţiilor româneşti”, se menţionează în comunicat.

Potrivit acestuia, evenimentul va debuta cu alocuţiunea etnografului Ioan Popa, fondatorul proiectului, urmată de un moment artistic special, intitulat „Bicentenarul naşterii eroului Avram Iancu”, susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, sub conducerea lui Alexandru Pal, alături de soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa şi Nicolae Plută.

Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor din România şi are ca scop cercetarea, conservarea şi promovarea tradiţiilor româneşti din Ţara Secaşelor.

„Iniţiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, festivalul reuneşte, an de an, comunităţile din Ţara Secaşelor şi este o invitaţie către cei pasionaţi de frumuseţea tradiţiilor româneşti de a celebra împreună cultura şi autenticitatea acestei zone”, a spus, potrivit comunicatului, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Şpring.

Sursa info: AGERPRES 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri