spot_img
16.3 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Mitul lui Sisif. Angajații fac concerte și sindicatul le distruge

Știri din Județ

Publicitate

Anunț important privind concertul simfonic de joi, 7 martie 2024, transmis de reprezentanții Filarmonicii de Stat Sibiu:

Publicitate

Mitul lui Sisif. Angajații fac concerte și sindicatul le distruge

Stimat public,

Concertul de joi, 7 martie 2024, va începe la ora 17.30. Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a refuzat, prin două adrese, invitația adresată de conducerea Filarmonicii la consultările de luni, 4 martie, care să aducă soluții pentru a nu mai afecta interesul publicului spectator și atmosfera de lucru în interiorul instituției.


SAIFS a anunțat încă o grevă de avertisment, în timpul concertului de joi, 7 martie, între orele 19.00 și 21.00, alegând din nou să lovească în primul rând în public și în arta care ar trebui să ne aducă împreună. Orice alt interval orar de desfășurare a grevei ar fi avut aceeași eficiență juridică, dar sindicatul a ales să pună presiune asupra publicului și asupra celor 64% dintre angajați, care vor să își desfășoare activitatea în beneficiul și pentru bucuria spectatorilor plătitori de bilete și iubitori de artă.
Întreaga echipă a filarmonicii neafiliată sindicatului face eforturi supraomenești de a răspunde provocărilor, încercând să găsească soluții pentru a susține mai departe concertele, respectând în același timp dialogul social și libertatea de a face grevă a celor care își doresc neapărat acest lucru, fără a uita cuvintele filosofului John Stuart Mill: „Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!”.
Publicul trebuie să știe că motivele protestelor SAIFS sunt:

  • nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă (CCM); SAIFS cere 6 ore de muncă pe zi, nu 8, așa cum menționează Codul Muncii, nu mai mult de 4 ore de lucru la sediu pe zi, un singur concert pe săptămână și maxim 50 pe an, 6 concerte educative anual, beneficii materiale care exced cadrul legal etc.
  • pensionarea la cerere a unui coleg s-a transformat într-un proces de “concediere abuzivă”
  • perpetuarea unor cutume de angajare anterioare actualei conduceri, care exced cadrul legal
  • desfacerea CIM în urma cercetărilor disciplinare după mai multe absențe nemotivate de la serviciu și concerte (decizia s-a transformat într-un proces)
  • desfacerea CIM în urma cercetărilor disciplinare după ce angajatul a perturbat și a întrerupt toate repetițiile și activitățile la care a participat (decizia s-a transformat într-un proces)
  • imixtiunea SAIFS în actul de conducere al Filarmonicii Sibiu.
    Ne confruntăm cu proteste, greve și amenințarea grevei generale într-o instituție în care nu a fost încălcat niciodată dreptul la muncă, nu s-a depășit niciodată programul legal de 8 ore pe zi, iar salariile orchestrei (în medie de 12.600 lei pe lună) au fost plătite întotdeauna la timp și cu toate beneficiile legale, fără nicio sincopă.
    Reamintim că, în urma numeroaselor controale din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă și a Curții de Conturi, instituția noastră a dovedit că funcționează în deplină legalitate.
    Apartența la orice tip de organizație, inclusiv sindicală, nu absolvă pe nimeni de respectarea regulilor, a normelor de comportament și a prevederilor legale.
    SAIFS a adus un deserviciu enorm nu doar filarmonicii, ci întregii vieți culturale și imaginii Sibiului pe plan local, județean și național. De ceva vreme, știrile culturale despre Sibiu ne vorbesc despre dorința sindicatului de a concedia ilegal un manager și mai puțin de valorile care ne reprezintă cultural și artistic în acest oraș simbol.
    Suntem mai departe deschiși spre dialog și negocieri și ne dorim ca SAIFS să nu compromită local și național ideea că Sibiul este un oraș tolerant între etnii, culte, religii și, mai ales, aceea de oraș simbol în care noi toți ne putem exprima liber opiniile și argumenta ideile, acceptându-ne reciproc punctele de vedere diferite.
    Regretăm profund disconfortul spectatorilor și sperăm că, în al 13-lea ceas, SAIFS se va așeza alături de noi la masa dialogului. Menirea noastră este de a alina suflete, completând menirea medicilor, care repară suferințele trupești. Asta ne dorim să facem pe mai departe, indiferent de opreliști.
    Vă așteptăm joi, 7 martie 2024, la ora 17:30, într-un program cu Mozart și Strauss

Sursa Foto: filarmonicasibiu.ro

Publicitate

9 COMENTARII

  1. Bună ziua. Iar e gravă la concert așa cum a fost și săptămâna trecută. Îmi schimb programul la cheremul unor angajați fără chef de treabă.
    Mai bine aduceți alte orchestre. Dacă ai salarii și merge treaba de ce protestează? Să meargă la discuții și pe noi să ne lasă în pace. Noi susținem cultura nu scandalul.

  2. Așa tratează România oamenii care vor să muncească, mai ales la stat. Cum pui bugetarii la lucru, cum sar toți și fac proteste. De asta pleacă oamenii de valoare din țară, pentru că în loc să fie susținuți, sunt alungați.

  3. Le place în grevă. Să cerceteze consiliul să vadă ca sindicatul de la orchestră este condus de oameni finanțați public de FDGR de ani de zile, patroni de pizzerii și restaurante, sindicaliști cu firme de acoperișuri, proprietari de firme dedicate evenimentelor pt copii, alți antreprenori independenți cu viitoare pensii de la stat pe care îi încurcă job-ul de la filarmonică. Filarmonica concurează afacerile sindicale și banii ies în stradă.
    Patronii de la sindicat să ne lase să ascultăm muzica și dacă lor nu le place să ne lasă în pace. Dacă se speteau studiind la instrumente nu își băteau joc de munca proprie și a altor artiști. Auf Wiedersehen Geiger

  4. Am tot citit despre acest scandal. Am citit și că sindicalițtii spun că noii angajați n-au studii. Tiberiu Soare și Ștefan Cazacu sunt fără studii? Se vede de la o poștă că e o răfuială personală

  5. Ca simplu cetatean al acestei tari am citit despre conflictul care persista de mult timp intre un grup de sindicalisti membrii ai orchestrei si managerul Filarmonicii din Sibiu. Ma intreb de ce sindicalistii il au in vizor pe manager si nu intreg colectivul de conducere al Filarmonicii. Daca managerul ar face lucruri in afara legii, ar fi tras de maneca de colegii din conducere. Atunci e clar ca au ceva personal cu el. Probabil nu le place munca, disciplina. Si ii dau dreptate dlui Robert Zora care spune ca grevistii au firme cu diferite profiluri de activitate si jobul de la Filarmonica de unde incaseaza salarii foarte bune ii incurca tare ca managerul le cere sa vina la munca conform Codului Muncii. De ce orele de greva sunt in timpul concertului? De ce publicul meloman este supus unui disconfort greu de suportat ?Oare grevistilor nu le pasa de colegii din orchestra, de public, de institutia unde sunt angajati. Cred ca au depasit de mult limitele unei decente in modul in care isi cauta drepturile. De fapt am observat ca democratia pentru unii inseamna numai drepturi nu si responsabilitati.

  6. Deocamdată în toate luarile de poziție pe acest subiect sindicatul înjura și filarmonica încasează.
    Poate la examen de manager ar trebui să fie o probă de înjurat pe oră ca să fie toți la același nivel

  7. Este scandalos ca un sindicat să aibă unica revendicare demiterea managerului. Sindicatul trebuie să apere drepturile salariaților prin negociere, grevă, în justiție, dar nu să condiționeze cine sunt cei care fac managementul. Iar greva înseamnă ceva predictibil și anunțat din timp, pentru o perioadă în care angajații nu își primesc drepturile salariale. Iar sindicatul ar trebui să asigure salariile pe perioada grevei. Sindicatul de la filarmonică nu face decât să șicaneze, fără să își asume restul de îndatoriri. Cei captivi sunt plătitorii de bilete, la fel soliștii și dirijorii invitați. Am apreciat poziția fermă a doamnei Cîmpean în discuțiile cu acești scandalagii care își spun artiști.

  8. Citind comentariile asa zișilor melomani sau ce or fi nu pot decat sa ma pt acesti artisti care duc o lupta cu un intreg sistem corupt si sfartecat in toate partile. Sustinut de acesti cetateni care habar nu au ce e aceasta vocatie si-si dau cu parerea numai sa nu taca.
    Iar cat despre voi ca presa…sunteti penibili!
    In loc sa va intereseze adevaratele motive pt care se intampla ce se intampla, faceti stiri de senzatie si denigrati niste oameni care si-au sacrificat existența si o fac in continuare! Pentru ce? Pt voi astia care va dati mari cunoscatori de arta? Faceti un bine omenirii , stati acasa, lasati filarmonica pt cei care inteleg cu adevarat ce reprezinta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!