spot_img
16.8 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Împăratul și președinta

Știri din Județ

Publicitate

Zilele acestea am avut parte de două imagini contrastante a ceea ce înseamnă să fii șef de stat. Pe de o parte, Iohannis, încă președintele României prins în uriașul scandal cu vila Împăratului de la București, a mimat o întâlnire cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Subiectul anunțat a fost Schengen. Nu știm ce au discutat concret cei doi, dar Nehammer i-a tras-o pe față lui Iohannis, după întâlnire, cu o postare pe rețeau X în care a spus că nici vorbă de extindere a spațiului Schengen. În paralele, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a fost și ea la București, cu același motiv ca Nehammer, congresul PPE. Dar ea a venit și plecat cu avionul de linie low cost, fără salon VIP, printre toți pasagerii înghesuiți la rând. O poză cu ea astfel s-a viralizat. Împăratul și președinta.

Publicitate

Două imagini în puternic contrast. Mai mult, Maia Sandu negociază dur cu mai marii Uniunii Europene și cu alte mari puteri. Apără la sânge interesele Republicii Moldova. Fără pretenții de VIP sau Împărat. Normalitatea ei este normalitatea multor șefi de stat din Uniunea Europeană, ale unor țări ca România sau Moldova.

Nu și pentru Iohannis. Obișnuit cu luxul și decadența, poate psihologii o interpretează ca o compensare a lipsurilor din copilărie, când familia sa nu își permitea așa ceva. Indiferent de motivație toate călătoriile cu avioane private, tot disprețul arătat fără jenă pentru banul public și pentru votanți, se îmbină perfect în vila Împăratului de la București. Este simbolul suprem al gradului său de aroganță.

Veți spune, când a devenit Iohannis, primar al Sibiului un așa arogant pe care nici proprii săi votanți nu îl mai recunosc? Eu îl recunosc din perioada când era primar la Sibiu. Avea aceași aroganță, dar era prea mic pe scara ierarhică să își permită luxul la care visa. Și-l asigura și atunci din banul public și privilegii locale. La o mai mică dimensiune. Îmi amintesc cum veneau vinerea la el acasă angajați de la Serviciul parcuri din cadrul Primăriei Sibiu, care gospodăreau serele, să aducă flori proaspete pentru vezele din casă.

Sau să ne amintim de desele serivicii executate fără să cârcotească de Teodor Birț, veșnicul director de la SC Piețe Sibiu SA, firmă subordonată Primăriei și Consiliului Local Sibiu. Sau să mai spunem de Keul și biroul său de informare și consiliere pentru investitorii străini? Sunt mici exemple, care arată apetența lui Iohannis pentru lux de când era mic pe scara politică.

Acum visează la o scară și mai mare. Vrea să intre în rândul mogulilor politici mondiali. Și-a negociat deja, se pare, accesul la înalta funcție NATO. Dar, oare, ce a oferit la schimb? Sau credeți că americanii i-au oferit postul, așa, pentru zâmbetul său și veșnica și iritanta rotire de verighetă de pe deget? Nu știu ce a oferit Iohannis americanilor pentru postul de la NATO. Dar ceva substanțial a oferit și pariez să nu de la el din bătătură, ci din bătătura mai mare numită România.

Revin la Maia Sandu. În disperarea PNL și PSD de a căuta un candidat comun la prezidențiale să îl bată pe Simion, Maia Sandu ar fi singura alegere logică. Știu că ea a negat o astfel de ipoteză. Oricum politicienii noștri de Dâmbovița nici nu au luat-o în calcul. Nu poți trece de sub un Împărat, sub o președintă democrată, normală. Politicienii de la noi au nevoie de un nou Împărat. Și nu îl găsesc. Și tare mi-e teamă că în tot haosul acesta, George Simion se va urca pe tron la toamnă. Și atunci să vezi minune!

Sursa foto: Vlad Gheorghe. În imagine, Maia Sandu așteaptă să urce în avionul de linie, low cost

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Apreciez incisivitatea si capacitatea de a aduce argumente solide in sprijinul ideiilor. Asta față de împăratul de la Cotroceni.

    Totusi, tonul vi se schimba cand vine vorba de imparatul de la Thalia. Care este slujit printre altii de domnisoara Birț. Împăratul de la Thalia care este sub suzeranitarea imparatesei de la CJ.

    Ati dovedit iscutinta cuvintelor si capacitatea de a gasi argumentele potrivite in privința imparatului de la Cotroceni. Nu ne ajuta cu nimic acest articol. Știm cu toții ca am fost prostiți si doar sa comentam mai putem.

    Insa, Ar ajuta comunitatea sa fiți obiectiv si la fel de incisiv in a scrie despre imparati locali ce fac probleme ce ar putea fi eliminate. Aici ați putea face diferența si v-ati implini menirea de jurnalist. Ce va opreste sa scrieti despre realitatea de la Filarmonica? Pe care sigur o cunoasteti dar alegeti sa publicati numai osanale imparatului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare