spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

„Mătăuzele” caută voluntari. Tradiția continuă și anul acesta, la Sadu

Știri din Județ

Publicitate

„Mătăuzele” caută voluntari. Obiceiul străvechi, numit „Mătăuzele”, revine și anul acesta, la Lăsata Secului pentru postul Paștelui, în comuna Sadu din Mărginimea Sibiului. Cei care doresc să devină voluntari se pot înscrie până, sâmbătă 16 martie 2024.

Publicitate

Pentru înscrieri- personal la sediul Primăriei Sadu sau online accesând link-ul: https://sadu.ro/cerere-de-inscriere-voluntar-si-acord-de…/

Tinerii neînsurați vor aprinde focuri uriașe pe dealurile satului și vor striga numele fetelor nemăritate, care vor privi spectacolul din vale, pentru a le da de veste să se grăbească la măritiș.

„În vechime, focurile se făceau cu cârpe, paie și lemn. Acum, tinerii adună cauciucuri cu câteva săptămâni înainte de Lăsata Secului, le urcă pe dealuri, iar la lăsatul întunericului le aprind. Leagă un cauciuc cu un lanț, îi aprind și îl învârt deasupra capului. În concepția populară, aprinsul focurilor de mătăuze are rolul de a alunga spiritele rele ale iernii pentru a face loc spiritelor bune ale primăverii. Străbunii invocau zeul soarelui și al focului pentru a avea o recoltă bogată. Prin aceste focuri, în vechime, oamenii considerau că se purifică, pentru a putea face față cu brio postului. De acum, urmează 48 de zile de post”, spun sădenii.

SURSA: sadu.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)