spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

La Sadu, tradiția mătăuzelor marchează Lăsarea Secului

Știri din Județ

Publicitate

An de an, la Sadu, Mătăuzele marchează Lăsata Secului pentru postul Paștilor. Primăria Sadu a organizat și în acest an acest eveniment arhaic. Copiii și tinerii din sat, alături de părinți, au urcat pe deal pentru a aprinde focul.


Mătăuzele sunt un obicei străvechi prin care copiii și tinerii neînsurați din comună aprind focuri uriașe pe dealurile din sat și, învârtind cauciucuri aprinse în jurul corpului – „mătăuze”, strigă numele fetelor rămase nemaritate.

Străbunii considerau că aceste focuri au rol purificator pentru a putea ține cele 40 de zile de post care urmează.

Și în acest an dealul Picui a fost punctul de unde s-au aprins focurile. Vizibile din toată comuna Sadu, acestea anunță Lăsatul Secului. Conform tradiției, tinerii s-au adunat în centrul comunei pentru a striga numele fetelor nemăritate.

Mătăuzele, sunt un ritual vechi de curățire care se naște din datinile pe care moșii și strămoșii noștri le-au respectat an de an și pe care noi, acum, le respectăm cu sfințenie. Prin foc se alungă toate spiritele rele și deschide sufletul spre dragostea față de Dumnezeu, așa cum este dat fiecărui creștin la începutul Postului Mare.
Vă doresc tuturor un post binecuvântat, o postire cu iertare, bucurie și generozitate, „căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta
” (Matei 6, 21).”-transmite Valentin IVAN, primarul comunei Sadu.

Sursa foto: Andreea Lende, Brambura

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă