29.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 iulie, 2024

România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri periculoase din Copşa Mică

Știri din Județ

România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani s-a numărat printre cele mai poluate din ţară, potrivit unui anunţ publicat marţi pe pagina de Facebook a instituţiei.


„Datorită eforturilor comune depuse, depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al SOMETRA SA aflat pe lista de infringement a fost închis înainte de termenul impus de Comisia Europeană, evitându-se astfel plata de penalităţi către C.E. de către Romania”, a anunţat Garda Mediu Sibiu.

Publicitate

SC Sometra SA a plătit 4.125.000 lei (825.000 euro), banii necesari închiderii depozitului, mai susţin cei de la Garda de Mediu Sibiu.

Timp de aproape 70 de ani, oraşul Copşa Mică a fost poluat de activitatea celor de la Sometra.

Potrivit Gărzii de Mediu, SC Sometra SA, cu sediul în Copşa Mică, str. Fabricilor nr.1, judeţul Sibiu, deţine un depozit neconform pentru deşeuri industriale periculoase. Halda de deşeuri industriale în suprafaţă de 19,6 ha este situată la limita vestică a platformei industriale, fiind mărginită în vest de cursul râului Visa, iar pe o porţiune redusă, în nord, de cursul râului Târnava Mare. Pe această haldă au fost depozitate deşeurile rezultate din activitate în perioada 1939 – 2006. În perioada 2010 – 2017 pe depozit au fost executate lucrări de operare-exploatare în vederea închiderii, conform Proiectului unic de execuţie şi Acordului de mediu nr. 10/10.11.2010, emis de ARPM Sibiu pentru realizarea proiectului.

Numai 16,25% din deşeurile de pe halda din Copşa Mică au fost valorificate, arată Garda de Mediu.

„Cantitatea totală de deşeuri valorificată de pe haldă a fost de 436.912,84 to, reprezentând un procent de 16,25%, raportat la cantitatea estimată de 2.688.000 to. Depozitul a fost inclus în lista de depozite care fac obiectul procedurii de infringement cauza C-301/17, în urma căreia România a fost condamnată prin Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18.10.2018 şi prin care a fost acceptat ca termen final de închidere 31.12.2023. Pentru închiderea finală a depozitului, conform ‘Proiectului tehnic de execuţie închidere haldă de zgură a societăţii SC SOMETRA SA’, APM Sibiu a emis Acordul de mediu nr. SB1 din 31.01.2023, cu termen de finalizare 31.12.2023. Proiectul prevedea lucrări de relocare zgură, realizare strat acoperire cu pământ vegetal, lucrări de înierbare, realizare rigolă perimetrală, sistem de monitorizare a tasărilor şi puţuri de monitorizare a calităţii apei subterane”, a precizat Garda de Mediu Sibiu.

În perioada 2017 – 2023 Comisariatul Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 181 inspecţii iar pentru neconformităţile constatate au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale cu amendă în cuantum total de 100.000 lei.

Sursa: agerpres.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

COD PORTOCALIU de vijelie, în județul Sibiu

SOMA angajează mecanic auto în Cisnădie

Cosmin Vâtcă este antrenor la ACS Mediaș