spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Modelul din Roma Antică, executat românește la Sibiu! Totul se realizează „la ochi”

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Municipiului Sibiu a anunțat zilele trecute faptul că la Sibiu se vor toaleta 40 de arbori situați pe strada Oțelarilor din Sibiu. Tehnica folosită în premieră la Sibiu se numește “pollarding” și datează încă din Roma Antică.

Publicitate

Pentru că în joc este imaginea unei străzi din Sibiu, dar și bunăstarea locuitorilor din zonă, jurnaliștii Sibiu Independent au mers la fața locului ca să observe derularea toaletărilor. Începând cu ora 9:00, pe strada Oțelarilor era prezentă o singură echipă formată din trei muncitori: un alpinist utilitar, unul care aduna crengile căzute și un posibil coordonator. Deși Primăria Sibiu are buget pentru a contracta firme și aparatură de ultimă generație, jurnaliștii Sibiu Independent au rămas șocați să constate faptul că, întreg procesul de toaletare se făcea de către un singur muncitor, cocoțat în vârful copacului și având o simplă drujba. Primăria Municipiului Sibiu a anunțat faptul că lucrările sunt realizate de specialiștii de la Asociația Română de Arboricultură, însă muncitorii aveau salopete inscripționate cu Arborist.ro, respectiv o firmă din Brașov. Un copac de mărime mică a fost toaletat în 20 de minute iar noi preconizăm că la cei mari, operațiunea poate dura și o oră.

Mai mult, forma dreptunghiulară cu care se lăuda Primăria Sibiu este realizată printr-o tehnică pur românească. Au tăiat o cracă la dimensiunea de 1.5 metri și au folosit-o pe post de liniar / șablon. Astfel, muncitorul tăia „la ochi” crengile până la semnele „modelului” pus la baza copacului. VEZI VIDEO! Dacă nu le reușește forma, posibil să fi greșit la pași sau la „virtualizarea românească”! La finalul operațiunii de toaletare a primului copac, chiar și muncitorii s-au întrebat dacă forma este pătrată! A venit însă rapid replica: ” Nu trebuie pătrat. Doar la final! El mai crește puțin și apoi tai mustățile”. Toaletarea celor 40 de copaci de pe strada Oțelarilor din Sibiu, cel mai probabil cu o singură echipă, ar dura o săptămână, însă doar dacă șoferii mașinilor parcate pe stradă le vor muta. Am întrebat la Primăria Municipiului Sibiu costul proiectului de toaletare, numele firmei care se ocupă de operațiune dar și dacă aceasta este recunoscută de Asociația Română de Arboricultură.

ACTUALIZARE: Primăria Municipiului Sibiu a transmis către Sibiu Independent faptul că: „Contractul pentru toaletarea acestor 40 de arbori maturi, de mari dimensiuni, încheiat cu Asociația Română pentru Arboricultură, are o valoare de 28.000 de lei (fără TVA). Acest contract include atât acțiunile de toaletare, cât și montarea cadrelor de lemn pe coroană care vor asigura ghidajul pentru forma geometrică ce urmează să se formeze.”

ACTUALIZARE: Conform siteului e-licitatie contractul a fost atribuit de SP Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane (noua denumire pentru Serviciul Public Zoo Sibiu), firmei Nica Green Solutions Srl, proprietara siteului arborist.ro. Valoarea de 28.000 de lei, fără TVA este pentru 40 de copaci.

AȘA ARATĂ UN COPAC LA FINALUL OPERAȚIUNII DE TOALETARE!

Sibienii au taxat prin comentarii decizia Primăriei Municipiului Sibiu

Operațiunea de toaletare a copacilor a fost anunțată pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Sibiu, dar și printr-un comunicat de presă. Astfel, sibienii au lăsat la postarea Facebook comentarii prin care ironizau sau dezaprobau decizia de a face coroana copacii în formă dreptunghiulară.

„Arată urât, dar poate se vor bucura copiii sa vadă copaci ca în Minecraft.”

„Dacă vreți umbră să vă luați umbrele. Săracii copaci devin mobilier urban.”

„Tehnica folosită în Ștrand a fost tăierea la 0.5 m sub asfat….”

„Săraca Mama Natură ciopârtiță! Hidosenie! Mai bine plantați copaci pitici care să nu crească prea sus!”

„Sibiu orașul pomilor geometrici”

Această cracă era folosită ca liniar și ghidaj în toaletarea copacului. Să nu vă mirați dacă nu o să iasă simetric!
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu