spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Ziua NATO și Ziua Porților Deschise la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est

Știri din Județ

Publicitate

Ziua NATO și împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței, precum și sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, vor fi aniversate joi, 4 aprilie, de către personalul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) din Sibiu printr-o serie de manifestări, după cum urmează:


  • între orele 10.00 – 11.30: „MNC-SE Flags Run”: activitate de alergare organizată în Parcul „Sub Arini” din localitate la care vor participa membrii HQ MNC-SE cu însemnele țărilor din care provin;
  • între orele 14.00 – 15.30: Ceremonie militară dedicată sărbătoririi a 75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de la aderarea României în Alianța Nord-Atlantică, organizată la sediul Comandamentului;
  • între orele 15.30 – 19.00: „Ziua Porților Deschise” la sediul HQ MNC-SE – posibilitatea vizitării de către public a unei expoziții de tehnică militară aparținând structurilor subordonate și partenere ale Corpului, precum și a unei expoziții foto dedicată Zilei NATO.

Precizări organizatorice:

Accesul publicului în unitate va fi permis pe la intrarea principală situată în Calea Dumbrăvii nr. 28-32 în baza cărții de identitate, începând cu orele 15.30. Copiii și minorii pot avea acces doar însoțiți de un părinte, tutore legal sau un cadru didactic (pentru grupuri școlare).

Reprezentanții mass-media care doresc să participe la ceremonia militară organizată începând cu ora 14.00 sunt rugați să transmită până marți, 2 aprilie, ora 12.00, la adresa de e-mail hqmncse_pao@forter.ro, datele de identificare pentru accesul în unitate (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate și legitimației de presă, numărul de telefon și instituția media pe care o reprezintă). Accesul jurnaliștilor în sediul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est situat pe Calea Dumbrăvii nr. 28-32 se va face pe la intrarea principală, în intervalul orar 13.15-13.30, în baza actului de identitate și a legitimației de presă.

Persoană de contact pentru informații suplimentare: colonel Horea Muntea, tel. 0369409231 sau 0790229793, adresa de e-mail hqmncse_pao@forter.ro.

#WEARENATO                       #1NATO75years

* * *

*          La 4 aprilie 1949, a fost semnat Tratatul de la Washington „pentru a crea un scut împotriva agresiunii și a fricii de agresiune”. NATO este la fel de unită în angajamentul său de astăzi așa cum  era şi acum 75 de ani.

 *         Timp de 75 de ani, Alianța a rămas fermă în hotărârea sa de a păstra pacea, de a-și proteja cetățenii, de a apăra fiecare centimetru din teritoriul său și de a apăra libertatea și democrația.

 *         În ultimii 75 de ani, NATO a evoluat și s-a adaptat cu succes la mediul de securitate în continuă schimbare din zona euro-atlantică pentru a se asigura că este pregătită să se apere împotriva oricărui agresor în orice moment.

 *         De la înfiinţarea sa în 1949, Alianța și-a crescut numărul de membri de la 12 la 32 de țări. Aderarea Suediei a făcut ca Alianța să fie mai puternică. Capacitatea NATO de a răspunde la crize și conflicte nu depinde de o singură națiune, ci de puterea și solidaritatea tuturor membrilor.

 *         NATO este o organizație unică. Este prima Alianță politico-militară bazată pe consens cu toți membrii săi participând din poziţie de egalitate și prima înfiinţată în timp de pace pentru a preveni conflicte și a păstra pacea.

*          Peste 50.000 militari români au participat la misiuni și operații sub egida NATO, încă înainte de aderarea țării noastre la Alianță, precum ISAF, Resolute Support Mission (RSM), NATO Training Mission Iraq (NTM-I) și Balcanii de Vest (Kosovo, Bosnia și Herțegovina). Pe parcursul tuturor misiunilor de menținere a păcii ale Armatei României în teatrele de operații, 30 militari (27 în Afganistan, 2 în Irak, 1 în Bosnia) au plătit tributul suprem.

*          Contribuțiile țărilor din NATO pentru segmentul sudic al flancului estic, în mediile terestru, aerian, maritim și cyber, reflectă o creștere a atenției acordate acestei regiuni, o recunoaștere sporită a nevoii de consolidare a acesteia, precum și manifestarea corectă a solidarității între aliați.

*          Armata României a contribuit în mod constant la consolidarea infrastructurii militare a NATO, punând la dispoziție pe teritoriul național, structuri, facilități și personalul militar și civil aferent acestora. În prezent, există o arhitectură de securitate completă până la nivel de corp de armată, misiunile acestuia depășind granițele țării, incluzând astfel și Bulgaria.

*          Încă de la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, România a acordat asistență și sprijin multidimensional vecinului de la nord-est, în coordonare cu aliații și partenerii. Sprijinul României pentru Ucraina va continua în toate formele, atât timp cât este necesar, înțelegând că aceasta nu este doar o obligație morală și principală în sensul apărării unei ordini internaționale bazate pe reguli, ci și o investiție directă în securitatea națională și aliată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului