spot_img
16.3 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Muzeul Național Brukenthal invită sibienii la expoziția „In|Shadow” a artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob

Știri din Județ

Publicitate
Muzeul Național Brukenthal vă invită vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 17:00, în sala de expoziții temporare din curtea a 2-a a Palatului Brukenthal, la vernisajul expoziției IN|SHADOW a artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob.

Viorica Iacob (n. 1935, Găvănești, jud. Buzău) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” – 1956-1962 la clasa Maria Buescu, studiind în paralel artă decorativă și pictură. Are o activitate expozițională impresionantă începând cu anii 1960 prin participarea la numeroase expoziții personale și de grup atât în țară cât și în străinătate. Opera Vioricăi Iacob include lucrări de artă monumentală mozaic, tapiserie de mari dimensiuni, dar și pictură de șevalet, fiind considerată un nume de referință în tapiseria românească. Lucrările artistei se găsesc în colecții muzeale naționale și în colecții private din țară și de peste hotare.

Publicitate

Gheorghe Iacob (1925, Scutelnici, jud. Buzău – 2020, București) a studiat pictură și sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” avându-i profesori pe: Octavian Angheluță, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Al. I. Steriadi, M. H. Maxy, Camil Ressu și Al. Ciucurencu. A fost exponent al unei generații de artiști extrem de prolifici care au activat constant în perioada anilor 1960 – 2000, fiind una dintre personalitățile artistice recunoscute și apreciate de critică și public. A abordat diferite medii precum: pictură și grafică, sculptură și artă monumentală – mozaic. În anul 2001 i-a fost acordat premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2004 a fost distins cu Ordinul „ Meritul Cultural” în grad de Comandor. Lucrările lui Gheorghe Iacob sunt păstrate astăzi în numeroase colecții muzeale din România, dar și în importante colecții private naționale și internaționale.

Arhiva și operele celor doi artiști sunt protejate și promovate astăzi prin eforturile Fundației IACOB, organizație înființată în anul 2017. Scopul fundației este de a înființa un muzeu privat al cărui program expozițional să fie dedicat artiștilor locali sau internaționali, având în componența sa o colecție permanentă care cuprinde opera soților Iacob.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu