spot_img
11.2 C
Sibiu
luni, 06 mai, 2024
spot_img

20 de ani NATO: Sibiul e pe harta militară a Europei

Știri din Județ

Publicitate

Sibiul a fost aşezat pe harta militară a NATO, iar Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est de aici funcţionează ca un garant de securitate, a declarat comandantul MNC-SE, general-maior Cristian-Daniel Dan.

Publicitate

„Geografic vorbind, uitându-ne la celelalte nouă (comandamente NATO – n.r.), chiar dacă România, în urma Summitului din Ţara Galilor din 2014, a decis să înfiinţeze un comandament de divizie pe teritoriul său, ceva lipsea din lanţul de comandă. Având întotdeauna în minte o potenţială ameninţare, pentru a-i face faţă acesteia, era nevoie de un comandament de nivel de corp de armată şi acesta este raţionamentul pentru care suntem noi astăzi aici şi acum. Dacă privim de la nord, la sud, luând în calcul o potenţială ameninţare, aş putea spune că avem acum o abordare unitară pe tot flancul de unde poate să vină ameninţarea. Şi acesta este raţionamentul major pentru care s-a luat decizia înfiinţării Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu. (…) Cred că, sumarizând oarecum, aş spune că suntem aici ca un garant de securitate şi nu trebuie privit acest comandament multinaţional ca o entitate separată, distinctă, izolată de tot ceea ce este în exterior. Trebuie să privim acest Comandament în întregul lanţ ierarhic de comandă şi control al NATO”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Cristian-Daniel Dan.

Potrivit acestuia, Comandamentul de la Sibiu este unul foarte important, care în 2023 a fost certificat „potrivit standardelor NATO”.

„În cele două luni de zile de când am preluat comanda, am realizat că am o echipă deosebită alături de mine, echipă formată din oameni deosebiţi. Am reuşit să-i cunosc pe toţi şi nu pot să nu le mulţumesc şi celor doi comandanţi dinaintea mea care au făcut eforturi extraordinare. Anul trecut, în toamnă, am fost certificaţi potrivit standardelor NATO şi am demonstrat că echipa pe care o comand este în măsură să primească misiuni, dar asta nu înseamnă că lucrurile se opresc aici”, a mai spus comandantul Cristian-Daniel Dan.

Este foarte important ca fiecare militar NATO să poată să facă faţă oricărei provocări

„Mai este de muncă, avem o misiune complexă în faţă. Avem şi structuri subordonate, avem şi cele două battlegroup-uri (grupuri de luptă) care, prin Divizia Multinaţională de Sud-Est, sunt indirect subordonate nouă şi vorbim de grupul de luptă condus de Franţa ca naţiune-cadru pe teritoriul României şi, respectiv, cel condus de Italia ca naţiune-cadru de pe teritoriul Bulgariei, acestea definind aria noastră de operaţii ca şi comandament regional. Acestea sunt încadrate cu militari care se rotesc în cele două ţări, la fel cum şi noi ne roteam în misiunile din Afganistan şi în alte teatre de operaţii la care am participat, printr-un proces complex care, la fel, presupune pregătire înainte de a pleca, planificarea şi executarea misiunii. Mă refer aici la activităţi de instruire, în special în comun, cum le spunem noi, instrucţie colectivă, fie că sunt militari americani, fie că sunt militari din cadrul diferitelor structuri din forţele terestre, după care aceştia predau misiunea colegilor care vin să îi înlocuiască. Înseamnă continuitate, înseamnă că sarcina care a fost stabilită fiecărei subunităţi va fi dusă la bun sfârşit şi eşti pregătit să faci faţă, la nivel individual, oricărei provocări”, a explicat el.

Comandantul MNC-SE, Cristian-Daniel Dan, a apreciat că, „în cadrul Alianţei, nu a văzut nicio diferenţă între militarul român şi cel american. ”Sunt la fel de profesionişti”, a adăugat acesta.

Sursa info: AGERPRES

Sursa foto: Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu, Statul Major al Forțelor Armate, Franța

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Meniu festiv și Paști la Spitalul TBC Sibiu

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ