spot_img
14.1 C
Sibiu
miercuri, 22 mai, 2024
spot_img

Primăria Sibiu vrea să dea vulpile din oraș pe mâna vânătorilor… cu cuști!

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Sibiu a înaintat spre vot Consiliului Local la ședința de joi un proiect de hotărâre privind recoltarea vulpilor din oraș și stațiunea Păltiniș. Proiectul, însoțit de un raport de specialitate și un model de contract este foarte vag. Suma alocată este de 18.000 de lei fără TVA.

Publicitate

Primăria Sibiu s-a înțeles deja cu Asociația de vânătoare Hubertus Șelimbăr să recolteze vulpile care au invadat Sibiul. Seară de seară, în toate cartierele, mai ales pe lângă containerele de gunoi, vulpile sunt văzute de sibieni. Uneori și ziua.

Primăria are nevoie de acceptul Consiliului Local Sibiu. Doar că acest proiect și documentele prezentate sunt pline de „găuri”. Spre exemplu în proiect se precizează că recoltarea se face cu cuști. Nicăieri în contractul atașat nu se precizează acest aspect. Mai mult se vorbește de autorizare arme și muniții.

Nu există nicăieri precizat clar unde sunt relocate vulpile capturate. Nici cum s-a stabilit prețul de 18.000 de lei fără TVA, în condițiile în care nu se știe câte exemplare vor fi prinse.

Ce fac occidentalii cu vulpile?

Să ne uităm la Marea Britanie, o țară unde vulpile sunt prezente peste tot, inclusiv în orașe. Acolo există numeroase studii și reguli privind capturarea vulpilor.

În proiectul Primăriei Sibiu se vorbește de relocare, fără a se preciza unde. Conform studiilor din Marea Britanie și alte țări europene și asiatice o vulpe parcurge pe noapte în medie între 4 și 8 km. Dacă este dusă în pădurile din jurul Sibiului, ea se va întoarce în oraș a doua noapte.

În proiectul Primăriei Sibiu, care poartă semnătura noului viceprimar Helmut Lerner, nu sunt stabilite reguli clare privind capturarea, cu ce fel de cuști se face, unde sunt eliberate vulpile și cine monitorizează acest proces din afara contractului. Spre exemplu, în Marea Britanie primăriile au astfel de servicii contractate, dar cu reguli foarte clare. Și o asociație de protecția animalelor este mereu implicată ca observator și garant al procesului respectiv.

Cuștile folosite în capturarea vulpilor, conform regulilor britanice, trebuie să aibă minim 90 de cm pe 50 cm pe 50 cm. Dar, dacă sunt mai mari, este mai bine. În proiectul primăriei Sibiu nu apare nicio indicație privind mărimea cuștilor. Iar în modelul de contract acestea dispar complet. Primăria Sibiu și-a luat însă măsuri să nu fie acuzată de nimic și a pus o clauză în contract în care orice problemă cade în vina Asociației de vânătoare Hubertus Șelimbăr, care are sediul în orașul Sibiu… Printre membrii asociației se numără oameni importanți din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Țara parlamentarilor vampiri