spot_img
10.1 C
Sibiu
vineri, 10 mai, 2024
spot_img

Investițiile în modernizarea comunei Sadu continuă: străzi reabilitate, rețele extinse de apă și canalizare și unități de învățământ modernizate

Știri din Județ

Publicitate
Investițiile în modernizarea comunei Sadu continuă, anunță primarul Valentin Ivan. Aproape 100 de milioane de lei vor fi investite în dezvoltarea comunei, urmând ca atât gradul de confort, cât și aspectul localităților, să cunoască o transformare importantă.

Practic, Sadu va concura de la egal la egal cu cele mai dezvoltate comune și chiar cu unele orașe din punctul de vedere al infrastructurii și al condițiilor de trai.

Publicitate

Există sursă de finanțare asigurată pentru toate investițiile importante, astfel încât sădenii pot avea certitudinea implementării proiectelor de dezvoltare.

Pentru comuna Sadu, anul 2023 a fost unul provocator – după cum a declarat primarul comunei -, un an al marilor încercări, dar și rodnic.

„A fost un an în care munca noastră a fost un fel de aisberg, în sensul că partea cea mai importantă este nevăzută și doar lucrurile de formă sunt cele care au fost expuse publicului, pentru că în toate proiectele de investiții publice în care suntem angrenați s-a lucrat la documentațiile tehnice sau la procedurile de achiziție publică. 2024 este momentul în care aisbergul iese la mal, în sensul în care toată suprafața importantă a lucrurilor care nu erau vizibile va fi în prim plan, pentru că 2024-2025 reprezintă anii în care vom implementa toate proiectele în care suntem angajați”, a precizat Valentin Ivan.

Citește și Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, prezent la celebrarea a 30 de ani de la înființarea Asociației Orașelor din România

Așadar, anul 2024 a început cu speranță, ambiție și determinare de continuitate.

„Din păcate, nu putem să ne mândrim cu calendarul de implementare a proiectelor. Cu unele dintre ele suntem în curs de finalizare, dar cel mai important este că toate au sursă de finanțare și sunt în implementare. Din cauza faptului că 2024 este un an foarte greu și din prisma alegerilor, noi ne-am construit un proiect de buget precaut, dar este de evidențiat faptul că cea mai mare pondere a banilor atrași este din sursă externă, din Programul Național de Redresare și Reziliență, fonduri europene și Programul Național de investiții „Anghel Saligny”, Fondul de Mediu și proiectele din alte programe naționale”, explică primarul Valentin Ivan.

Care sunt marile proiecte din acest an

Autoritățile locale se axează pe investiții în toate domeniile în comună.

Printre ele, se numără continuarea unui proiect multianual, de reabilitare a străzilor, etapele 2 și 3.

„La 2 mai avem doar zona străzii Tălmaciu, în care lucrăm doar pentru trotuar. Sunt realizate infrastructura subterană, canalizarea menajeră, canalizarea pluvială, o să facem suprastructura, în sensul în care va fi finalizată zona de acostamente și extensie pentru trotuare, cu piste de biciclete, zone verzi, spații de parcare și iluminatul public extins… Etapa 3, care este una foarte grea, este aferentă drumului județean 105 G, strada Prejbei și Uzinei, ieșirea spre Râu Sadului. Pe stânga și pe dreapta, vor fi refăcute canalul pluvial, canalul menajer parțial și după aceea suprastructura în care am amenajat și acolo zona de pistă de biciclete, pista pietonală și zonele de parcare și zone verzi. Acestea sunt infrastructurile care mai lipsesc, în ceea ce privește arealul vetrei satului din comunitate. Ne concentrăm foarte serios atenția pe ele să le finalizăm până la sfârșitul anului”, explică Valentin Ivan.

Proiect avansat și în Tocile

Un alt proiect de mare anvergură în comuna Sadu se regăsește la Tocile. În prezent, aici se derulează lucrări avansate ale unui proiect de extindere a rețelei de apă, un proiect finanțat pe programul operational de infrastructură mare din vechiul POIM, acum transferat în Programul de Dezvoltare Durabilă PDD. Acesta are un grad de realizare de 70%, iar, conform autorităților locale, până la sfârșitul lunii iunie vor fi branșați și vor fi puși sub consum toți locatarii din zona Tocile.

De asemenea, Primăria a semnat contractul de execuție pentru extindere a rețelei de canalizare, stație de pompare, branșamente, canal menajer pentru Tocile – Cartierul Tineretului, și creșterea capacității de tratare și modernizare a stației de epurare de la Sadu, un proiect cu o maturitate ridicată, după cum spune primarul comunei. Asta înseamnă că toată comuna, prin implementarea acestui proiect, va fi deservită de sistemul public de canal menajer și toate gospodăriile vor fi racordate la acest sistem. El are perioada de implementare 24 de luni. „În doi ani, sperăm să fie închis, ceea ce înseamnă că până în data de 31 mai va fi predat proiectul tehnic, datorită condițiilor contractului de execuție și a calendarului fizic și valoric asumat. Din luna iunie, o să fie utilajele pe teren pentru a lucra fizic la rețeaua sistemului public de canalizare. Suntem în licitație cu extinderea sistemului de gaze naturale pentru Tocile. Și acolo vrem să finalizăm toată procedura, ca să alimentăm toate gospodăriile. Bineînțeles, la solicitările potențialilor beneficiari, ca să fie sistemul public de rețea de gaze naturale peste tot, ca să putem să venim cu modernizare, cu suprastructură…”, a explicat Valentin Ivan.

Clădiri publice, eficientizate energetic

Cel mai mare proiect finanțat din fonduri europene, PNRR pe componenta 10, din comuna Sadu, vizează eficiența energetică și independența energetică pentru toate clădirile publice. Acest proiect vizează modernizarea clădirii Școlii, Primăriei, Bibliotecii Comunale, a Căminul Cultural și Complexului administrativ din centrul comunei.

„Sunt cinci clădiri care vor fi modernizate din temelii, lucrările contribuind la creșterea calității de conviețuire educațională și de funcție administrativă a serviciilor publice, în toate clădirile publice. El are perioada de implementare tot doi ani de zile, în 2025 trebuie să fie închis. Suntem în procedură de achiziție publică cu el, avem o etapă implementată, respectiv proiectul tehnic. Toate clădirile publice vor fi la un standard foarte ridicat de funcționalitate și de gestiune a serviciilor”, a completat Valentin Ivan.

Ce lucrări mai sunt de realizat la Grădiniță

Un proiect ce trebuie finalizat în următoarele luni este legat de Grădinița cu Program Prelungit, implementat prin Compania Națională de Investiții. Și aici, lucrările sunt la un grad foarte ridicat de implementare. Mai sunt de realizat finisajele interioare, dotările, amenajarea curții interioare, a locurilor de joacă pentru copii și racordul la utilități. „Este un proiect pentru care ne-am zbătut de câțiva ani, din cauză că bugetul CNI niciodată nu este suficient pentru investițiile care sunt în implementare și de multe ori stagnăm în ceea ce privește stadiul fizic. Dar important este că se realizează o lucrare foarte importantă pentru comunitate”, a completat Valentin Ivan.

Autoritățile locale din Sadu speră ca noua clădire a Grădiniței să fie foarte prietenoasă, astfel încât numărul copiilor să crească.

De asemenea, primarul Valentin Ivan a anunțat că a semnat la Ministerul Sănătății un proiect finanțat prin PNRR, legat de Centrul Medical Integrat în care vor fi integrate serviciile medicale și serviciile sociale de asistență comunitară și socială.

Pe lângă aceasta, mai sunt proiecte de dotare cu echipamente atât a laboratoarelor din Școala „Samuel Micu Klein”, cât și a sălilor de clasă, și a Bibliotecii. Finanțarea vine tot din PNRR.

Transport Metropolitan Sibiu. Cum se pregătește comuna Sadu

„Mai avem încă un proiect pe care îl evidențiem de fiecare dată, ca și parte prin care comuna Sadu este membru fondator în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Sibiu. Avem cele două cereri de plată care sunt aprobate și acum suntem în reluarea procedurii de achiziție publică pentru prima etapă de achiziție a autobuzelor verzi care va da startul transportului metropolitan pe inelul 1 și 2 din zona metropolitană Sibiu. Pentru asta, venim și noi cu un proiect finanțat din administrația Fondului de Mediu, cu două stații de putere mare pentru încărcare, atât pentru mijloacele de transport pe care le are populația, pentru cele publice, cât și pentru turiștii care vizitează Sadu și Valea Sadului. Trebuie să le oferim și noi această infrastructură necesară din punctul de vedere al creșterii numărului de mașini verzi”, a explicat Valentin Ivan.

Primarul spune că acestea sunt doar o parte din proiectele anului la Sadu, dar este o mare bucurie pentru comunitate că toate au finanțare și vor fi duse la bun sfârșit.

„Așadar, în această scurtă descriere am reușit să fac un cuprins al tuturor investițiilor în care suntem angrenați acum, cu stadiul fizic matur din punctul de vedere al implementării, dar cu sursele de finanțare sigure datorită faptului că toate au contracte de finanțare în spate. Perioada 2024 – 2025 va fi o perioadă în care comuna Sadu se poate mândri cu cele mai mari investiții publice finanțate, pentru că avem buget de finanțare de peste 70 de milioane de lei, fără ultimele două contracte și fără contractul de transport metropolitan. Cu toate cele trei contracte menționate care nu se regăsesc în bugetul de 70 de milioane, tindem aproape de 96 de milioane de lei finanțare externă”, a explicat primarul.

Comuna Sadu are cel mai mare buget în 2024 din ultimii ani.

Bugetul local din acest an este de 3,2 milioane de lei, resursele proprii, și crește până la 7,2 milioane de lei din sursele atrase.

„În ultimii ani ne-am putut mândri cu un buget considerabil și în special pe sectorul de dezvoltare, pentru că acolo este foarte important și acolo este vizibil și pentru comunitate. Am avut an de an proiecte în implementare și surse atrase. Vreau să îi felicit pe colegii mei pentru toată determinarea pe care o au în toate proiectele, pentru că nu este deloc ușor ca 14 oameni să facă față exigențelor de implementare a atât de multe proiecte”, a conchis primarul comunei Sadu.

Valentin Ivan a anunțat că va candida pentru un nou mandat de primar al comunei Sadu. Cum se simte după 20 de ani în fruntea comunității?

„Ca la început! Este foarte important că nu am deznădăjduit niciodată în ceea ce privește angrenajul nostru în activitatea administrativă, care nu este deloc ușoară. Suntem plini de energie pentru a ne duce în continuare la bun sfârșit obiectivele de dezvoltare a comunității și de a așeza comuna Sadu acolo unde îi este locul”, a răspuns primarul comunei.

Sursa foto: Facebook – Valentin Ivan

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri