spot_img
23.1 C
Sibiu
luni, 20 mai, 2024
spot_img

Dumbrăveniul a pierdut peste două milioane de lei din fonduri europene datorită unor ilegalități ale primarului

Știri din Județ

Publicitate

Datorită unor abateri depistate de organele de control, Primăria Dumbrăveni a pierdut peste 2 milioane de lei dintr-o finanțare nerambursabilă europeană. Apoi, un senator și un deputat PSD au adus banii pierduți printr-o intervenție la Guvern. Prin notele de neconformitate emise de organul de control care a verificat atribuirea contractelor de reabilitare și modernizare centru Dumbrăveni și înființare centru de zi și modernizare clădire existentă (foto sus), înregistrate la primăria orașului sub nr. 9829 și 9830 la data de 18 octombrie 2023, s-au constatat o serie de încălcări ale legii.

Publicitate

Astfel, în cazul atribuirii contractelor în valoare de 8.230.050 lei fără TVA, respectiv 6.543.810 lei fără TVA s-au constatat ”neconformități față de prevederile legislației privind achizițiile publice”: Abatarea 1 – ”autoritatea contractantă a încheiat contractul de lucrări cu ofertantul declarat câștigător, într-un moment în care oferta nu mai era în termen de valabilitate” și Abaterea 2 – ”Autoritatea contractantă a declarat conformă o ofertă care nu a îndeplinit toate cerințele din documentația de atribuire/caietul de sarcini.

Centrul de zi Dumbrăveni

Abaterea 2 se încadrează în Anexa 2, litera B coroborat cu litera A, din OUG nr. 66/2001: ”Selecția ofertanților și evaluarea ofertelor, punctul 1 – Modificarea criteriilor de calificare și de selecție sau a specificațiilor tehnice după data de deschidere a ofertelor sau aplicarea incorectă a acestora„.

Dacă pentru prima abatere, corecția (reținerea din fondurile europene) a fost de 15%, pentru cea de-a doua, una dintre cele mai grave posibile la semnarea unor contracte pe fonduri europene, s-a aplicat maximul de corecție, de 25%. Cum legislația prevede un maxim de 25%, cumulat, Primăria Dumbrăveni a pierdut peste 2 milioane de lei noi din finanțarea nerambursabilă europeană.

Prin notele de neconformitate s-a confirmat faptul că Primăria Dumbrăveni, reprezentată de primarul Emil Dârloșan a încălcat următoarele prevederi legale:

  • Art. 18 din Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice
  • Art. 2, alin. 2, literele a, b și e din Legea 98/2016
  • Art. 49 din Legea 98/2016
  • Art. 50 din Legea 98/2016
  • Art. 155, alin. 6 din Legea 98/2016
  • Art. 172, alin. 3 din Legea 98/2016
  • Art. 20, alin. 2 din Legea 98/2016
Emil Dârloșan, primarul orașului Dumbrăveni

Banii pierduți datorită abaterilor de la lege, au fost readuși de la Guvern pe ușa din dos

În luna decembrie 2023, având în vedere că bugetul orașului nu dispunea de suma pe care nu o mai primea de la Uniunea Europeană iar firmele contractate au emis facturile, fostul senator USR, actualmente PSD, Claudiu Mureșan, și deputatul PSD, Bogdan Trif, au promovat un amendament la legea bugetului, amendament prin care Primăria Dumbrăveni a primit, de la bugetul de stat, suma pierdută din fondurile europene. La acel moment (21.12.2023), senatorul Claudiu Mureșan a postat, pe Facebook:

2.000.000 de lei! De atât mai are nevoie Dumbrăveniul ca să redevină unul dintre cele mai frumoase orașe din Ardeal, și numai. Și îi va avea!

Cu acești bani, Primăria Dumbrăveni va finaliza proiectul de reabilitare și modernizare a centrului orașului.

Am depus, împreună cu colegul meu, deputatul de Sibiu, Bogdan Trif și colegii din grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, un amendament la bugetul de stat prin care am solicitat alocarea sumei de 2 milioane de lei pentru finalizarea proiectului dezvoltat de autoritățile locale din Dumbrăveni, conduse de primarul Emil Dârloșan.

Amendamentul a fost votat, iar acum, așteptăm cu nerăbdare să vedem proiectul finalizat. Suntem mândri și fericiți că am putut pune umărul la realizarea acestui proiect ambițios și dorim succes autorităților locale din Dumbrăveni în realizarea lucrărilor rămase de executat.”

În fapt, această sumă era necesară pentru a acoperi fondurile europene ”tăiate” datorită ilegalităților constatate la atribuirea contractelor de execuție.

Centrul de zi Dumbrăveni
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri