17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Peste 1.300 de copii, 160 de părinți și 30 de educatori din județul Sibiu au participat la programul “Start în educație”

Știri din Județ

Peste 1.389 de copii cu vârste între 3-6 ani, 169de părinți și 37 de educatori din 23 de comunități defavorizate din județul Sibiu sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom. În timpul acțiunilor desfășurate, atâtpărinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală.“Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

„ Fetița mea a descoperit azi în kitul „Ghiozdănel cu viitor” o lume minunată. Mare a fost bucuria ei când a văzut atâtea minunății, pe care le-a și desfăcut cu mare nerăbdare pentru a se juca și a învăța lucruri noi. Îmi va fi de mare ajutor acest pachet cu materiale educative, pentru a crea împreună cu ea, în spațiul familial de acasă, un mediu propice pentru educație, distracție și învățare.”, a declarat Maria, mamă din comuna Nocrich, Sibiu.

Publicitate

Părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea,părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație

Proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților. Astfel, 11 grădinițe din județul Sibiu au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii potorganiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Totodată, 37 de cadre didactice din județul Sibiu au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Cursul „Bune practici în educația parentală” este o resursă valoroasă, prin care am dobândit informații extrem de utile spre a fi transmise părinților dornici să își îmbunătățească abilitățile și să-și sprijine copiii într-un mod eficient și sănătos. Participarea la acest curs mi-a oferit perspective noi și instrumente practice pentru a gestiona diverse situații și provocări întâlnite în creșterea copiilor. Recomand cu căldură acest curs tuturor cadrelor didactice care doresc să-și dezvolte abilitățile de educație parentală și să transmită părinților secretele unui mediu familial sănătos și armonios.”, a declaratAdriana Veștemean, cadru didactic din județul Sibiu.

Start în educație” vine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid întreprofesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susțineimportanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

_______________________________________________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 1000 de comunități din 41 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.

Lista comunităţi din județul Sibiu participante la programul “Start în educație”, în perioada 01 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024:

1. Agnita

2. Alma

3. Ațel

4. Bârghiș

5. Brădeni

6. Brăteiu

7. Buzd

8. Chirpăr

9. Copșa Mică

10. Dârloș

11. Dumbrăveni

12. Laslea

13. Marpod

14. Mălâncrav

15. Metiș

16. Miercurea Sibiului

17. Mihăileni

18. Nocrich

19. Poplaca

20. Rășinari

21. Șeica Mare

22. Șura Mare

23. Vurpăr

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic