15.2 C
Sibiu
duminică, 16 iunie, 2024

Pianistul Mihai Ritivoiu, solistul săptămânii la Filarmonica Sibiu

Știri din Județ

Uvertura operei “Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini se va interpreta în deschiderea concertului de joi, 23 mai. Una dintre cele mai spumoase partituri din generoasa mapă repertorială universală și, totodată, un debut de concert extrem de bine ales, încât să facă trecerea ideală către Concertul pentru pian și orchestră nr. 9 în Mi bemol major, K 271 de Wolfgang Amadeus Mozart. Un concert pe care Mozart l-a compus la vârsta de 21 de ani. Cele patru părți ale concertului – cunoscut și sub denumirea de “Jeune homme” – au avut parte de nenumărate interpretări, însă propunerea Filarmonicii de Stat Sibiu de a-l avea invitat pe pianistul Mihai Ritivoiu ne va convinge că viziunea lui asupra acestui regal muzical este unică.

Cu un CV impresionant, Mihai Ritivoiu este laureatul multor concursuri internaționale, între care se află și Concursul Internațional “George Enescu”. Se bucură de o carieră solistică solidă, însă este apreciat și în recitaluri de muzică de cameră pe care le susține în Europa și Asia. A cântat cu orchestre importante, alături de dirijori care i-au conturat și mai mult parcursul solistic, îmbogățind talentul său. Se cuvine să amintim câteva nume: Joshua Weilerstein, Robert Trevino, Michael Collins, Cristian Mandeal, Christian Badea, Horia Andreescu etc.

“Transcendence” este primul său album despre care s-a spus că este “o înregistrare splendidă, cântată frumos – un recital solo prețios”, consemnează “The Arts Desks”.

Vom asculta împreună cum transcede mesajul mozartian pianistul invitat alături de orchestra sibiană.

Dacă seara va debuta în verva rossiniană, concertul va avea un final-“fantezie”: Simfonia nr. 2 de Kurt Weill. Premiera acestei fantezii simfonice a avut loc în 1934, cu Orchestra Concertgebow, avându-l la pupitru pe Bruno Walter. De data aceasta, va fi interpretată de muzicienii orchestrei Filarmonicii Sibiu, sub bagheta dirijorului Vito Clemente.

Vito Clemente abordează cu succes atât repertoriul de operă, cât și cel simfonic. Având studii nu doar muzicale, ci și umaniste, dirijorul invitat are o activitate intensă pe plan internațional. De la dirijat la cea de profesor. De la director artistic sau muzical al unor festivaluri importante din lume, la înregistrări care au obținut premii importante. Iar parcursul său este de neoprit. De data aceasta, călătoria sa muzicală are loc la Sibiu. Deja un centru muzical în crescendo!

Concertul simfonic va avea loc joi, 23 mai 2024, ora 19.00, la Sala Thalia.

Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casierie și pe www.iabilet.ro.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Primul meci amical pentru FC Hermannstadt