17.3 C
Sibiu
luni, 22 iulie, 2024

Vernisaj și ateliere în sectorul Păstorit din Muzeul ASTRA

Știri din Județ

Muzeul ASTRA organizează în weekend-ul 22-23 iunie, între orele 11,00 – 17,00, un nou eveniment cu specific pastoral, în cadrul proiectului “Hrană și adăpost în lumea muntelui. Modele de folosire a resurselor și de adaptare la mediu în civilizația pastorală”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.


Circuitul expozițional din Sectorul Păstorit a fost actualizat, fiind efectuate numeroase intervenții – restaurare, conservare, toaletare, plantare, refacere învelitori și împrejmuire – care permit o experiență de vizitare mai agreabilă și mai ofertantă. În cadrul construcțiilor pastorale din Sătic, Câmpu lui Neag și Puru au fost actualizate expozițiile de patrimoniu, respectiv a fost amenajată o expoziție interactivă (Stâna din Puru). Stâna din Puru va fi folosită pentru ateliere meșteșugărești și creative, încăperea centrală a acesteia fiind amenajată cu obiecte și mobilier de recuzită. Expoziția permite o pendulare între trecut și prezent, folosind atât documentele de arhivă, cât și informația acumulată din teren în cadrul prezentului proiect. Conceptul expozițional a avut în vedere degajarea spațiului central, utilizat în situ pentru prelucrarea laptelui, cu ajutorul celor șase ceaune agățate de cujbe, astfel încât să poată găzdui grupuri de 15-20 de persoane pentru ateliere. Obiectele realizate cu meșteri vor fi folosite efectiv în aceste ateliere, precum și la cele organizate în afara stânei, unde avem în prezent un mic amfiteatru.

Publicitate

Surla din Sătic a fost reconstruită ca spațiu funcțional, în atelierele care au precedat vernisajul. Adăpost temporar, surla este amplasată în armonie cu coliba din Sătic și cu peisajul natural. Intervențiile de la Câmpu lui Neag și Coliba din Sătic au în vedere o expunere cât mai elocventă a patrimoniului, care să accesibilizeze modul de locuire, obiectele pentru prepararea hranei, mobilierul specific. Toate intervențiile realizate, precum și atelierele practice, au mizat pe interacțiunea cu publicul, pe actualizarea informației din teren – stabilind astfel noi punți către comunitățile de origine -, folosirea judicioasă a resurselor, înțelegerea felului în care păstorii se adaptau la mediul natural, adeseori ostil, din zonele montane. Atelierele de prelucrare a lemnului vor propune realizarea de obiecte specifice mediului pastoral – bâte, răbojuri, păpușare de caș – , mobilier și obiecte de uz gospodăresc. Vor fi organizate ateliere și demonstrații practice de prelucrarea textilelor, care vor propune etapele de pregătirii a lânii prin spălare și tors, confecționare de baiere pentru traiste, confecționare de ciucuri și multe altele.

De asemenea, atelierele gastronomice vor propune experiențe culinare ce folosesc resursa specifică stânei, untul, balmoșul, cocoloșul cu brânză fiind pregătite și propuse spre degustare duminică în arealul sectorului Păstorit. Evenimentul va fi completat cu ateliere creative – storytelling -, ghidaje oferite de muzeografi, publicații cu tematică pastorală: poveste ilustrată, broșură, flyer cu circuitul tematic propus, calendar pastoral.

În ceea ce privește programul artistic, duminică, 23 iunie, între orele 12 și 14, vor fi o serie de momente muzicale propuse de artistul Călin Han.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Primaria Sibiu vrea să sterilizeze 500 de câini

Școala de vară BECOME

Accident grav la Șeica Mare. Mai multe victime

Incendiu la Săcel

Obiceiuri de Sf. Ilie la români

Incendiu la Șeica Mică