29.2 C
Sibiu
duminică, 14 iulie, 2024

FITS 2024: Peste 10.000 de spectatori au luat parte la cele două spectacole ale Corului Madrigal

Știri din Județ

Peste 10.000 de spectatori au fost prezenţi la cele două spectacole ale Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” din cadrul ediţiei a 31-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), acestea fiind cele mai importante evenimente prezentate atât în deschiderea, cât şi, duminică seara, în închiderea festivalului, informează un comunicat de presă trimis luni către AGERPRES.

„Istoria Festivalului se va scrie funcţie de ediţia în care Corul Madrigal a venit şi a cântat altfel în inima FITS, la Sibiu! Dragi prieteni pe viaţă, vă îmbrăţişez cu inima şi cu sufletul, trecând prin minte toate luminile pe care le-am găsit cu voi!”, a declarat preşedintele FITS, actorul Constantin Chiriac.

Sursa foto: Facebook – Muzeul ASTRA

Corul Madrigal a prezentat duminică seara, în Muzeul în aer liber din pădurea Dumbrava Sibiului, cea mai nouă producţie a sa, „Madrigal Ritualuri”, chiar în ultima zi a FITS, unul dintre cele mai importante festivaluri ale artelor spectacolului din lume. La această premieră au participat 4.500 de persoane, care s-au bucurat de zece scene de ritualuri susţinute de peste 200 de copii din corurile şi ansamblurile Cantus Mundi şi 30 de artişti invitaţi au fost puse în scenă în jurul Lacului Dumbrava din Muzeul în aer liber.

Spectacolul Extraordinar „Ritualuri” a fost produs de Corul Madrigal în coproducţie cu Muzeul ASTRA şi a adus pe malul Lacului Dumbrava un decor original, sub forma unei corăbii, pe al cărei catarg a fluturat steagul FITS. După apusul soarelui, cele 90 de minute ale concertului Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, au fost însoţite de light design, efecte speciale pirotehnice şi proiecţii luminoase spectaculoase pe lac şi în Pădurea Dumbrava.

După concert, până după ora 01:00, spectatorii au participat la scenele de ritualuri muzicale amplasate în pădure, susţinute de Zoli Toth şi Young Beats şi de corurile de copii Cantus Mundi: „Waldorf” Iaşi, dirijor Daniel Popa; „Unirea” Focşani, dirijor Ana-Maria Rusu; Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, dirijor Nicoleta Ţâmpu şi „Junior Vip & Vox Infantes” Cluj-Napoca, dirijor Anca Mariaş.

Acestora li s-au alăturat Ansamblul „Tihii Dunai”/ „Dunărea liniştită” de la Brăila, dirijor Maria Milea, creatoarele populare de la şezătoarea din Ozun, trupa dansatorilor cu foc „PyroArts” din Braşov, actriţele Ioana-Alina Nichita, Daniela Rusu, Alexandra Stroe şi Baletul Operei Comice pentru Copii, coordonat de Andreea Soare.

Conceptul evenimentului a fost semnat de Emil Pantelimon, scenografia de Vladimir Turturica, regia de sunet de Gabriel Scîrlet, light design-ul de Mircea Mitroi şi Ivan Klopov, proiecţiile video de Dorin Popovici. La pian a acompaniat Abel Corban, iar la vioară, Raluca Sfîriac. Coordonarea scenelor „Ritualuri” a fost asigurată de Leila Popovici.

Gala de deschidere a FITS 2024, spectacolul-poem dedicat prieteniei, susţinut de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, s-a bucurat de participarea extraordinară a oamenilor de teatru Constantin Chiriac, Pippo Delbono şi Tim Robbins. Evenimentul a reunit aproape o mie de spectatori în curtea Casei Alteberger, vechea primărie a Sibiului.

Expunerea Muzeului Madrigal în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal a adus la Sibiu opt secţiuni din marea expoziţie „Pe mai multe voci”, cu peste 3.500 de vizitatori în cadrul FITS. Expoziţia Madrigal va fi găzduită la Sibiu până pe 30 august 2024.

De asemenea, primul număr al Revista Madrigal – publicaţia culturală trimestrială de 244 de pagini – a fost lansat în cadrul Bursei Internaţionale a Spectacolelor de la Sibiu, într-o conferinţă moderată de profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu.

Totodată, prezentarea Corului Madrigal în cadrul Bursei Internaţionale a Spectacolelor de la Sibiu a deschis noi colaborări şi perspectiva unor întâlniri viitoare cu publicul naţional şi internaţional.

Tot în cadrul FITS 2024, pe 28 iunie, 120 de copii din nouă coruri Cantus Mundi din Sibiu au cântat alături de legendara trupă Compact şi Paul Ciuci in Piaţa Mare din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Un nou egal în Turcia pentru CSC Șelimbăr

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia