17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Urșii își fac de cap în județul Sibiu, fără RO-ALERT! – „S-a cerut maximă discreție, de la București!”

Știri din Județ

Ieri dimineață, un apel la 112 anunța prezența unui urs în satul Scoreiu și a pus imediat pe jar autoritățile sibiene, însă pe modul silențios. Un echipaj de jandarmi a ajuns de urgență în zonă și a încercat să localizeze ursul, însă fără rezultat. Alt animal a fost zărit tot ieri, lângă o gospodărie din Porumbacu de Jos.

Inclusiv primarul comunei Porumbacu de Jos, Georgeta Maria Poșa a mers pe teren ca să gestioneze situația. Informația a fost indirect confirmată de angajații Primăriei Porumbacu de Jos. Pe holurile instituției, atunci când un cetățean a întrebat unde este doamna primar, i s-a șoptit discret: „Ssss, la urs, la Scoreiu! Având în vedere că pe canalele oficiale media din județul Sibiu nu a fost transmisă ieri nici o avertizare, jurnaliștii Sibiu Independent au demarat verificări suplimentare. Mai mult, în urma documentării, am depistat o mulțime de cazuri în care urșii au fost văzuți foarte aproape de gospodăriile oamenilor însă s-a omis, voit sau nu, înștiințarea ISU pentru transmiterea unui mesaj RO-ALERT.

Referitor la apelul 112 de ieri dimineața, de la ora 9:24, acesta nici măcar nu a intrat în dispeceratul ISU. Teoretic, la orice apel 112, primii care răspund sunt cei din dispeceratele IJJ (Jandarmerie) și IPJ (Poliție). Apoi, se pune în ascultare și celelalte servicii: ISU, SAJ, SRI, etc. Asta înseamnă că cineva ascultă toată discuția și cel mai probabil, undeva prin sistem, notează câteva rânduri gen: urs Scoreiu, ISU așteaptă instrucțiuni sau solicitare….. Nu avem de unde să știm exact cum sunt folosite sistemele 112 pentru că la orice solicitare, ne lovim de cuvântul SECRET.

Am luat legătura cu primarul din Porumbacu de Jos, Georgeta Maria Poșa

Întrebată despre situația de ieri, doamna primar Georgeta Maria Poșa a lăsat să se înțeleagă faptul că apariția urșilor nu mai este de mult o surpriză. Aceasta a confirmat că au fost mai multe cazuri în care urșii au fost văzuți prin preajma gospodăriilor, însă fără să se transmită RO-ALERT. Pe principiul, nu se vede ursul, nu e pericol. Asta dacă nu cumva stă ascuns prin vreo șură!!!

„Problema la noi , în comună , în mod deosebit , este în intravilan , în satul Porumbacu de Sus. Si azi dimineață am avut ” vizită” la o gospodărie în sat .Suntem iarăși în alertă. Cât despre animalul văzut azi dimineață în zona- tronsonul Scorei – intersecția cu Transfăgărășan , pe Dn, nu am ce sa spun, decât să ținem seama de indicatoarele care semnalizează animale și să conducem prudent. Posibil sa revină și astă seară, deoarece familia respectiva are animale: oi și porci. Ca și măsură de precauție, mi-au confirmat că își instalează și gard electric.” a transmis pe WhatsApp primarul din Porumbacu de Jos, Georgeta Maria Poșa

Întrebată de ce nu s-a transmis RO-ALERT, aceasta a ne-a transmis următoarele: „Cât nu mai e în zona animalul, nu se mai observa, nu considerăm că e nevoie de RO-ALERT.”

Alerta de urs a fost confirmată și de Jandarmeria Sibiu

Ieri, în jurul orei 09:20, în urma sesizării prezenței unui urs pe raza localității Scoreiu, un echipaj de jandarmerie a fost direcționat de urgență la fața locului. În urma verificărilor și activităților desfășurate de echipajul de jandarmerie, acesta nu a fost găsit.” transmite IJJ SIBIU

„S-a cerut maximă discreție, de la București!”

Conform surselor Sibiu Independent, după cazul tinerei ucise de urs pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi, de la București s-au cerut măsuri urgente, dar discrete. Fără presă, fără RO-ALERT, fără prea mult tam-tam. Pac, pac, găsim ursul, îl gonim, relocăm sau împușcăm! În exclusivitate pentru Sibiu Independent, un membru al grupului operativ a dezvăluit faptul că de la București s-ar fi cerut ca în cazul urșilor mai agresivi sau care se apropie foarte mult de gospodării, vânătorii să aibă undă verde. Pe scurt, cei care gestionează situația de urgență au două variante rapide: să alunge ursul sau să-l împuște. Chit că este o specie protejată de lege, pentru palmaresul unui vânător, ursul rămâne totuși un trofeu. Totul în liniște, fără RO-ALERT, fără presă.

Am vorbit ieri cu mai mulți locuitori din Porumbacu de Jos și Scoreiu. Stupoare, nimeni nu știa de vreun urs. Menirea unui RO-ALERT este tocmai de a transmite rapid cetățeanului, informații utile pentru siguranța sa. Că dacă așteptăm să vedem ursul și apoi alertăm, probabil o să fie prea târziu!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu