17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

EDITORIAL: Regia care face lideri peste noapte: cazurile Trump și Șoșoacă

Știri din Județ

Unii cred că următoarele rânduri dau apă la moară celor cu teoria conspirației. Dar, în umila mea părere, după ani de studiu, cred că avem două cazuri de regie care și-au atins scopul. Și tentativa de asasinat a candidatului Trump în SUA, dar și ieșirea eurodeputatului Șoșoacă în plenul Parlamentului European au fost atent regizate și și-au atins scopul: promovarea peste noapte a unor lideri anti-sistem.


Să pui în aceeași oală pe Trump și Șoșoacă poate părea absurd. Dincolo de diferența de nivel de putere actuală, cei doi se aseamănă izbitor. Merg pe același discurs oportunist al problemelor oamenilor și mizează pe politica anti-sistem, anti-nou, pro-conspirații a unei puteri ascunse care conduce lumea.

După zeci de ani de miliarde de dolari pompate anual în securitatea SUA, serviciile secrete, FBI și Poliția au fost făcute ca la Nufărul de un puștan cu o armă. Voi chiar credeți asta? Să fim serioși. SUA este cel mai militarizat stat din lume. Știu ce afirm. Nici la ruși sau chinezi nu e așa militarizat. Și într-un asemenea stat, un puștan de care se știa de când era adolescent că este un îndoctrinat, pro-arme, anti-sistem, a scăpat taman la mitingul lui Trump să urce pe o clădire. Culmea, văzut de oamenii de jos care ascultau discursuri și care au anunțat imediat Poliția. Doar că puștanul a tras de suficiente ori să rănească urechea lui Trump și să omoare pe cineva din spatele acestuia. Apoi un fotograf bin poziționat sub scenă, a prins povestea momentului cu Trump cu pumnul sus care aduce aminte izbitor cu picturile Revoluției Americane. Și poza a apărut pe internet la câteva minute distanță, postată chiar de fiul lui Trump. Și apoi răspândită rapid. Astfel, Trump și-a asigurat victoria la alegerile prezidențiale din SUA.

Șoșoacă a profitat de momentul alegerilor președintei Comisiei Europene, Ursula vom der Leyen. Un simulacru de alegeri pentru că era singurul candidat. Șoșoacă a speculat momentul intens mediatizat. A pus botnița pe gură, a scos o icoană și a urlat. A fost scoasă afară. Ceea ce și-a și dorit. A devenit brusc în atenția Europei și nu numai ca emisar al credinței creștine și politicii anti-vaccinare, pro teoria conspirației. Deja mii de distribuiri ale gestului ei sunt pe internet, majoritatea de la conturi deținute de organizații creștine fervente. Nu doar ortodoxe. Naționaliștii au distribuit și ei prin toată Europa. Peste noapte Șoșoacă a devenit liderul de facto al mișcării anti-sistem europene. Și va mai face multe spectacole și scandaluri în Parlamentul European. Letargia parlamentară de acolo s-a dus odată cu alegerea lui Șoșoacă.

Două personaje care au făcut regie și au reușit să folosească internetul pentru a câștiga capital de imagine uriaș rapid. Chiar dacă presa a tratat cele două subiecte sec, analitic, iar în cazul lui Șoșoacă chiar evitant și ironic, grosul capitalului celor doi le-a venit din internet, din rețele sociale.

Cine ar fi visat că Șoșoacă va ajunge în parlamentul României? Dar în cel European? Dar lider de facto al mișcării anti-sistem din UE? Nimeni. Toți au râs de ea, dar mulți au votat-o. Așa cum au votat în toate țările UE astfel de lideri anti-sistem. Așa cum americanii vor vota la greu cu Trump. Trăim momente de răscruce. Decadența liderilor europeni și americani își spune cuvântul, precum și puterea internetului și accesului la informații rapid a oricui. S-a dus vremea liderilor aleși de elite dintre elite. A venit vremea haosului.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu