17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

DSVSA Sibiu atrage atenția fermierilor după depistarea primului focar de boală – pesta micilor rumegătoare

Știri din Județ

 În data de 19.07.2024 a fost identificat primul focar de boală – pesta micilor rumegătoare – într-un centru de colectare ovine din localitatea Baia, Jud. Tulcea, care deținea, la data declarării un efectiv total de 49.000 capete, în acest context, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, a stabilit un set de măsuri eficiente pentru a preveni apariția și răspândirea bolii la efectivele de ovine și caprine crescute în județul nostru.

Pesta micilor rumegătoare este o boală cauzată de un virus din familia Paramyxoviridae, extrem de periculos pentru animale. În cadrul efectivelor de ovine și caprine mortalitatea poate ajunge la un procent de 70%. Cele mai afectate animale sunt cele tinere cu vârsta cuprinsă intre 3-18 luni. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală care nu beneficiază de un mijloc de prevenție. Boala nu se transmite la oameni.

Pesta micilor rumegătoare se transmite foarte ușor, prin contact direct, al animalelor aflate în perioada de incubație sau deja bolnave. În stadiile incipiente ale infecției, toate secrețiile (oculare, orale, nazale) și excrețiile (fecalele) sunt contaminate cu virus. De asemenea, când boala evoluează și mai mult, se poate transmite și prin lapte. Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special cele întreținute în contact direct.

 Printre sursele secundare, se numără: furajele, așternutul și alte materiale, care pot adăposti și transmite virusul pentru o scurtă perioadă, dar nu rămâne infecțios o durată mai lungă de timp. Nu există transmitere pe verticală prin placentă.

În situația existentă conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, a stabilit un set de măsuri eficiente pentru a preveni apariția și răspândirea bolii la efectivele de ovine și caprine crescute în județul nostru, printre care

Instruirea medicilor veterinari oficiali și de liberă prtactică împuterniciți cu privire la simptomatologia bolii și a leziunilor morfopatologice, a măsurilor ce se impun în caz de confirmare a bolii.

Catagrafia exploatațiilor de ovine și caprine indiferent de tipul de exploatație, verificarea și monitorizarea stării de sănătate a animalelor existente, verificarea documentelor existente la nivelor exploatației, cu referire la autorizația / înregistrarea la DSVSA, contractul cu un medic veterinar imputernicit organizat în condițiile legii, documente de identificare, înregistrare și mișcare a animalelor, trasabilitate, bunăstare, registrul de consultații și tratamente, evidența mortalitățiilor, gestionarea produselor biologice și efectuarea acțiunilor sanitar veterinare obligatorii.

  • Verificare la nivelul stânilor și a exploatațiilor temporare cu animale, a stării de sănătate a acestora și a condițiilor de biosecuritate asigurate.

Informarea fermierilor despre apariția acestei boli, despre semnele clinice precum și obligativitatea respectării principelelor măsuri impuse pentru prevenirea și răspândirea bolii, gestionarea efectivelor, a condițiilor de biosecuritate și a normelor de mișcare a animalelor în județ, interjudețean sau la export.

Dezinfecția mijloacelor de transport animale înainte și după utilizare lor.

Foarte important în cazul apariției modificărilor de comportament sau moarte a animalelor este

  • anunțarea de urgență a medicului veterinar de liberă practică precum și a medicului veterinar oficial zonal din cadrul DSVSA Sibiu
  • sistarea oricărei mișcări a animalelor
  • La data de 24.07.2024 DSVSA Sibiu nu a fost notificat privind existenta de animale bolnave sau moarte privind suspicionarea prezentei virusului.
    •  
    • Conducerea DSVSA Sibiu v-a monitoriza permanent implementarea măsurilor stabilite pentru prevenirea apariției bolii,

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu