12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Primarul Sibiului către saşii întorşi acasă: „Ajutaţi-i cât de mult puteţi pe românii din Germania”

Știri din Județ

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, i-a îndemnat sâmbătă pe cei peste 10.000 de saşi întorşi acasă în aceste zile să îi ajute pe românii din Germania să se integreze mai uşor acolo.

„Permiteţi-mi să vă adresez un îndemn: să nu uitaţi că mulţi dintre românii care trăiesc azi în Germania au dificultăţi de integrare asemănătoare, poate, cu cele cu care v-aţi confruntat şi voi. Fiţi receptivi la nevoile lor şi ajutaţi-i cât de mult puteţi”, a spus primarul Astrid Fodor.

Primarul Sibiului, unul dintre liderii importanţi ai comunităţii săseşti din oraş, i-a invitat pe etnicii germani plecaţi din ţară să revină acasă, în localităţile de unde au plecat, pentru că „în România de azi vorbim despre oportunităţi, (…) aici poţi găsi un loc bun sub soare, îţi poţi face un rost”.

„Ţara în care trăim astăzi, dar şi acest oraş s-au schimbat mult în ultimii ani. Însă munţii şi văile, câmpiile şi râurile, bisericile sau bisericile fortificate au rămas aceleaşi. Ele continuă să vă invite să vizitaţi ţara, să vă bucuraţi de ea şi poate să găsiţi aici un nou început. În România de azi vorbim despre oportunităţi, despre egalitatea de şanse. Aici poţi găsi un loc bun sub soare, îţi poţi face un rost. Cei reîntorşi ca şi cei stabiliţi aici după Revoluţie, din ţările vorbitoare de limbă germană, stabilesc legături, se ajută între ei, iar noi ne străduim să îi includem în comunitatea noastră deschisă şi să clădim ceva nou împreună”, a arătat Astrid Fodor.

Peste 10.000 de saşi din străinătate s-au întors în aceste zile la Sibiu, la întâlnirea internaţională a acestor etnici germani, la care principalul invitat este preşedintele Klaus Iohannis, fost lider naţional al Forumului Democrat al Germanilor din România şi primar al municipiului.

Klaus Iohannis a lăudat şi el, în discursul său, România, pe care a numit-o „un tărâm binecuvântat al Europei”.

„La 800 de ani de la actul prin care strămoşilor noştri li se reconfirmau drepturile şi în primul rând libertatea de a-şi clădi o societate a dreptăţii şi a respectului legilor, ne însufleţim prin chemarea imnului Europei: „Alle Menschen werden Bruder”. Îi felicit pe organizatori, doresc tuturor o reuniune de succes şi vă urez bun venit în acest tărâm binecuvântat al Europei, unde ne regăsim împreună, deopotrivă în versul eminescian „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, cât şi în „Siebenburgen, susse Heimat, Unser teures Vaterland”, a spus Klaus Iohannis.

Întâlnirea Internaţională a Saşilor, la care au fost invitaţi demnitari germani, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ambasadori, se va termina duminică seara, cu un concert susţinut de Peter Maffay în Piaţa Mare din Sibiu. 

Peter Maffay
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri