15.7 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Preşedintele Iohannis la Întâlnirea Internaţională a Saşilor, de la Sibiu: „Vom dezvolta o Europă sigură”

Știri din Județ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, 3 august, la întâlnirea internaţională a celor peste 10.000 de etnici germani, că angajamentul din Declaraţia de la Sibiu, din timpul Summitului UE din 2019, rămâne valabil mai ales în „condiţiile speciale, complexe şi grave ale actualei perioade” şi anume „necesitatea unei Europe puternice şi sigure”.

Acum cinci ani, în acest loc ne-am asumat prin Declaraţia de la Sibiu a Consiliului European un crez şi un angajament, care rămân la fel de actuale în condiţiile speciale, complexe şi grave ale actualei perioade: prin contribuţia tuturor, prin energiile diversităţilor culturale care ne-au îmbogăţit, prin solidaritate şi dialog vom dezvolta o Europă a libertăţii şi a democraţiei, o Europă puternică şi sigură, o Europă prosperă şi competitivă”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a numit România un „tărâm binecuvântat al Europei”.

La 800 de ani de la actul prin care strămoşilor noştri li se reconfirmau drepturile şi în primul rând libertatea de a-şi clădi o societate a dreptăţii şi a respectului legilor, ne însufleţim prin chemarea imnului Europei: „Alle Menschen werden Bruder”. Îi felicit pe organizatori, doresc tuturor o reuniune de succes şi vă urez bun venit în acest tărâm binecuvântat al Europei, unde ne regăsim împreună, deopotrivă în versul eminescian „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie„, cât şi în „Siebenburgen, susse Heimat, Unser teures Vaterland!”, a arătat Klaus Iohannis.

El a subliniat contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea României moderne.

„România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însufleţit toate generaţiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile şi opera marilor ei personalităţi, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorităţii germane. Prestigiul de care se bucură astăzi ţara noastră este şi opera tuturor celor care, păstrând memoria şi tradiţiile înaintaşilor, le înţeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspiraţiile lor de libertate şi de prosperitate”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a reamintit că anul acesta este unul special pentru minoritatea germană din care face parte, pentru că se împlinesc opt secole „de la consfinţirea drepturilor strămoşilor stabiliţi în această regiune, colonişti în căutarea libertăţii, dar în acelaşi timp apărători ai civilizaţiei europene şi ai valorilor creştine în faţa atacurilor venite dinspre Răsărit”.

Diploma regelui Andrei al II-lea sau Bula de Aur, cum i se mai spune, a stabilit un complex şi funcţional regim de administrare a comunităţii săseşti, în aspectele vieţii politice, judiciare, religioase, economice şi militare, generând astfel dezvoltarea aşezărilor, înflorirea meşteşugurilor, a comerţului, a educaţiei şi a artelor. Atunci când saşii reuniţi la Mediaş, în 1919, au aderat la Marea Unire, au adus naţiunii române o multiseculară experienţă civică, o bogată tradiţie industrială şi o strălucitoare moştenire culturală cu care astăzi, noi toţi, ne mândrim„, a punctat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, la Sibiu, la Întâlnirea Internaţională a Saşilor, la care au fost invitaţi şi demnitari germani, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ambasadori.

Sursa: Agerpres

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri