12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

ASTRA Rock și Târgul Creatorilor Populari, în Muzeul ASTRA din Sibiu. Programul evenimentelor

Știri din Județ

ASTRA ROCK & Târgul Creatorilor Populari @ Muzeul ASTRA
Capitolul 1

 Muzeul ASTRA și trăirea întru Tradiție! Târgul Creatorilor Populari din România. 15-18 august / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Târgul Creatorilor Populari din România, ajuns la ediția a 41, este un reper în calendarul manifestărilor dedicate patrimoniului cultural imaterial. Prin Târgul Creatorilor Muzeul ASTRA propune publicului o alfel de întâlnire cu patrimoniul: nu doar printr-o vizită într-un muzeu în aer liber, cu case și gospodării, cu ateliere și instalații tehnice, ci printr-un dialog cu cei care, încă, păstrează tainele însuflețirii monumentelor. Dacă acum 40 de ani, la prima ediție a Târgului, participau 28 de creatori populari, anul acesta vor fi prezenți peste 150 de meșteri reprezentând majoritatea zonelor etnografice și etniilor, conturând tipologia meșteșugurilor tradiționale: țesut, brodat, olărit, încondeiat ouă, sculptat în lemn și os, pictat icoane, cojocărit, confecționat măști, podoabe, păpuși, instrumente muzicale și pălării, împletit fibre vegetale. Târgul și-a păstrat funcțiile inițiale, comerciale și sociale, ilustrând interesul publicului pentru calitatea și valoarea obiectelor oferite de meșterii populari. De-a lungul anilor, definind rolul comunitar al muzeelor în societate, Târgul a dezvoltat și alte funcții complexe: educativă – muzeul se transformă într-un atelier ce familiarizează vizitatorii cu tehnicile și procedeele tradiționale de lucru; artistică și documentară – meșterii își etalează costumele specifice zonei de proveniență.

Capitolul 2

Rock. ASTRA ROCK 2024/ 16-18 august / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Info locații

Scena principală

Amenajată pe lacul din Dumbrava Sibiului, scena este incadrată intr-un peisaj natural deosebit, devenind o atracție in sine. După o zi petrecută in Muzeul în aer liber printre tarabele meșterilor, la atelierele interactive, cu copiii la joacă in zona Etno Tehno Parc sau degustând rețete originale provenite din diverse zone ale României, aici, la scenă este momentul tău de relaxare și distracție alături de trupele rock preferate.

Anul acesta vor concerta la scena de pe lac in perioada 16-18 august trupe internaționale precum H-BLOCKX, S.A.R.S., The Toy Dols.

Line-up-ul serilor de concert:

Vineri 16 august 2024

19.30 – ZOB, 21.00 – BUCOVINA, 23.00 – S.A.R.S.

Sâmbătă 17 august 2024

19.30 – ROA, 21.00 – ENSLAVED, 23.00 – H-BLOCKX

Duminică 18 august 2024

19.30 – CRIMENA, 21.00 – PARAZIȚII, 23.00 – THE TOY DOLLS

Târgul de țară

Programul artistic de la scena secundară, de la Târgul de țară, pentru cele trei zile de Festival este următorul:

Vineri 16 august 2024

18.30 – ONENIGHTSTAND, 22.00 – FOLK FRATE!

Sâmbătă 17 august 2024

18.30 – WILDCHILD, 22.00 – NIMIC ÎNTÂMPLĂTOR

Duminică 18 august 2024

18.30 – JBLK, 22.00 – ROADKILLSODA,

În fiecare noapte începând cu 00.30 – DJSET

Capitolul 3 – ASTRA Rock pentru copii

ASTRA Rock pentru copii îi așteaptă cu ateliere practice și jocuri de altă dată, in aer liber, chiar lângă zona de Food and Drinks. Sub indrumarea meșterilor, copii iși pot realiza o brățară din piele sau un cârpător din lemn, iar după muncă vine și răsplata: joacă și multă distracție pentru toate vârstele! Lansăm micilor iubitori de muzică rock provocarea de a descoperi bucuria jocului simplu, spontan, mijlocit de obiecte realizate din materiale naturale.

In fiecare zi de Festival incepând cu ora 17:00.

Atelier de confectionat bratari din piele cu meșterul Uve Boghian

Atelier tamplarie – dulgherie cu tânărul antrepenor Adrian Șoșa

Capitolul 4 – Maratonul muzeelor

La prânz vizitatorii se vor putea  odihni la Târgul de țară impreună cu familia sau cu prietenii, unde pot degusta din preparatele specifice din Maramureș, Vaslui, Banatul de pustă și montan, Satu Mare, Sălaj și poți afla care este oferta culturală a zonelor din care provin prietenii noștrii – muzeele din țară. Cu alte cuvinte, vor pregăti preparate cuinare tradiționale reprezentanții culturii românești din toate colțurile țării.

Capitolul  5 –

ASTRA Poetic – Podul acoperit de la Gura Râului
Expoziție. Ateliere de creație literară și artă plastică. Recital poetic. Lansare de carte

Vineri – Duminică, orele 16,30 – 19,00

Ediția din acest an, cu tema „Histories”, este axată pe felul în care realitatea trăită devine istorie, pe valoarea identitară pe care o preiau monumentele, obiectele, peisajul cultural în ansamblu, cum se conturează în timp povestea unei comunități sau a unui loc. Spațiu natural, construit și ficțional, ASTRA Poetic este o răscruce între tradițional și contemporan, loc de reflecție și meditație, conștientizare și alegere, o trecere de la un sector tematic la altul, de la o lume – o istorie – la alta.


Aleea cu povești – aleea dintre Podul acoperit de la Gura Râului și Gospodăria din Săpânța/Cimitirul Vesel, cu ramificație spre Etno-Tehno Parc

Circuit în natura bogată din zăvoiul și lunca muzeului, de-a lungul pârâului. Secvențe de text ficțional. Expoziție

Vineri – Duminică, orele 10,00 – 19,00


Evoluția peisajului cultural din satele de origine a construcțiilor din muzeu, situația socio-economică a comunităților, legendele și momentele simbolice din memoria oamenilor sunt câteva din elementele incluse în „Poveștile Dumbrăvii Sibiului”, menite să creeze o atmosferă credibilă, să dea o viață nouă construcțiilor și obiectelor, un context care să faciliteze înțelegerea culturii tradiționale și să stimuleze gândirea critică, creativitatea și empatia.

Capitolul  6 – Etno Tehno Parc

Amplasată într-un cadru natural deosebit, zona Etno Tehno Parc reunește mai multe construcții cu funcții și scopuri diferite și își propune să faciliteze procesul de învățare, explorând curiozitatea naturală a copiilor și apetitul lor pentru descoperire și interacțiune prin implicarea tuturor simțurilor.

In sezonul estival aici se derulează programul Școala în satul tradițional, care oferă copiilor prilejul de a cunoaște și interacționa cu patrimoniul muzeal prin joacă sau ghidați de de meșteri populari, iar părinților, momente de relaxare și reconectarea la tradiții. Intreaga familie se poate bucura de spectacole muzicale sau de teatru.

In perioada 15 – 18 august 2024, intre orele 10.00 – 18.00, la Etno Tehno Parc

Ateliere de confecționat coșuri din răchită cu meșterul Liviu Rusu

Ateliere de olărit cu meșterul

Expoziția Către stele și înapoi. Dumitru Prunariu în spațiul cosmic – Quest

Ora de joacă – jocuri și jucării din materiale naturale

Capitolul  7

– Micii meșteșugari / 15-18 august / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

„Mici meșteri MARI”, premianți ai Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”,  buni cunoscători ai meșteșugurilor și canoanelor artei populare din zonele de proveniență , vor susține ateliere demonstrative și interactive, organizate în trei locații. Olimpicii sunt însoțiți de meșteri și profesori instructori.

  • Aleea pivelor / Amfiteatru Vizitatorii vor putea participa la ateliere de țesut la război orizontal și vertical, de cusut, de brodat și de împletit avându-i ca îndrumători pe olimpicii din Argeș, Bacău și Avrig (Sibiu).
  • Aleea pivelor / poienița din jurul Pivei de la Jieț Tainele olăritului și cele ale creării figurinelor de lut vor putea fi descifrate împreună cu vechi familii de olari din Horezu (Vâlcea), Oboga (Olt) și Braniștea (Galați).
  • Sector lemn / Joagăr Gura Râului Elevii din Bacău și din Nereju (Vrancea) vor povesti despre obiectele de lemn pe care le sculptează cu motive specifice. Despre tehnicile de pictură a mobilierului veți afla de la copiii sibieni ce pun în valoare  vechiul meșteșug săsesc!

La Sibiu, faza națională a Olimpiadei, înscrisă în lista proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale a Ministerului Educației, reunește copii cu vârste cuprinse între 6-18 ani, câștigători ai fazelor județene. Misiunea concursului este de a educa şi conştientiza copiii asupra valorilor perene ale culturii şi civilizaţiei populare, de a dezvolta talentul şi aptitudinile celor care, cu pasiune se apleacă asupra acelor valori, urmărind dezvoltarea abilităţilor practice de a produce valori de artă populară.

Capitolul  8 – Memoria secretă a obiectelor

Gospodăria de dogar din Nereju, Gospodăria de țesător de straie vâltorite din Săpânța

Expoziții. Instalații de obiecte tradiționale – Chipărușul, Cimitirul Vesel, Vâltoarea, Atelierul de dogar, Atelierul de țesut. Film documentar. Ateliere meșteșugărești și gastronomice. Muzică tradițională

Vineri – Duminică, 16-18 august , orele 10,00 – 19,00 (vizitare), respectiv 15,00 – 19,00 (ateliere)

Programul „Memoria secretă a obiectelor” pune în valoare patrimoniul material și imaterial al civilizației populare prin intermediul obiectelor și gospodăriilor din Muzeul ASTRA. Vă invităm să descoperiți gospodăriile din Nereju și din Săpânța, unde obiecte, povești ilustrate, instalații artistice, inserții foto-video și meșteri populari vă introduc în atmosfera locală, în secretele meșteșugurilor și ale obiceiurilor. Aceste expoziții creează punți de legătură între trecut, când au fost construite aceste case, și realitatea de astăzi a comunităților.

Capitolul  9 – Zonă Camping pentru participanții la Festival

Muzeul ASTRA oferă camparea gratuita în natură cu cortul exclusiv pentru participanții la Festivalul ASTRA Rock in perioada 16 – 18 august 2024.

Zona de campare este amplasată în incinta Muzeului ASTRA, str. Padurea Dumbrava nr.20, poarta de intrare nr.3, vis-a-vis de Vila Diana.

Capacitatea zonei de campare este de maxim 35 corturi.

Zona de camping dispune de următoarele facilități: acces la grupuri sociale, acces la bucătărie, sală de mese, loc pentru grătar, terasă, iluminat exterior.

Capitolul  10 – Mesaj Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA

,,Publicul acestui gen muzical e unul de înaltă calitate, dar care nu tot timpul are în plan să viziteze un muzeu. Iar prin Astra Rock Festival asta ne dorim, să aducem acest public în Muzeu. Muzeele trebuie să știe să se plieze pe nevoile publicului, iar în același timp să educe publicul să-și înțeleagă nevoile. E necesar să reușim să atragem și alte categorii de public și să le prezentăm Muzeul așa cum e el și cum ar trebui să fie pentru ei. Iar asta nu o poți face decât prin organizarea unor evenimente de calitate. Dacă nu simți Muzeul ASTRA, riști să vii cu un eveniment care nu-i face cinste și nici nu completează oferta culturală, nici măcar nu se integrează în peisajul fabulos din Dumbrava Sibiului. Am fost convins pentru că am primit reacțiile celor mai importanți beneficiari direcți ai festivalului, meșterii populari. În acea perioadă e organizat și Târgul Creatorilor Populari, un eveniment care e de-o vârstă cu mine, din 1983. Astra Rock atrage o altă categorie de vizitatori, dar la fel de dornică să guste autenticul garantat de o instituție de cultură și de specialiști cum avem noi. Și astfel, meșterii populari pot să-și expună la vânzare marfa, dar și să realizeze ateliere interactive prin care vizitatorii să afle mai multe despre produse și cum pot fi utilizate azi, în secolul XXI. Vorbim despre produse prietenoase cu mediul. Noi ca instituție de cultură vrem să prezentăm publicului exemple concrete despre cum contribuim la tranziția verde. Am fost convins și văzând cum participarea la festival a crescut. Dacă la prima ediție aveam un public care mai mult asista la evenimente, începând cu a doua ediție am avut un public participativ. Și la nivel de autoritate, Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Culturii, s-a înțeles mesajul acestui festival și s-a dorit să fie dus mai departe. Trebuie să menționez și aportul colegilor mei din țară care au fost prezenți cu oferta muzeelor lor în cadrul festivalului, dând un mesaj de unitate și un mesaj comun ca și discurs legat de produsele culturale viitoare oferite de muzeele din România”

Capitolul  11 – Accesul

!!IMPORTANT!!!  Acces restricționat după ora 17:00

Vizitarea Muzeului în aer liber se poate face intre orele 8.00 – 20.00, în baza biletului / abonamentului de muzeu (sau de Festival) și invitâm publicul larg să cunoască meșterii prezenți anul acesta in cadrul Târgului Cratorilor Populari, să participe la atelierele interactive sau educaționale, să deguste preparate culinare gătite după rețete tradiționale, să experimenteze arta contemporană și poezia intr-un cadru natural.

!!!IMPORTANT 2.0!!!

Începând cu ora 17.00, accesul în zona Târgului de țară – scena de pe lac va fi restricționat pentru publicul care nu dorește să participe la concertele de muzică rock. In zona de desfășurare a concertelor vor avea acces doar participanții la Festival, posesori de brățară de Festival.

Vizitatorii care nu au achiziționat biletul de Festival au posibilitatea ca in intervalul orar 17.00 – 20.00 să-și continue vizita în Muzeul în aer liber bucurându-se de activitățile derulate aici, cu rugămintea de a ocoli zona restricționată și de a utiliza alei alternative (semnalizate) pentru a ajunge a poarta principală sau a traversa muzeul dintr-o parte in cealaltă.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri