17.9 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

Green Museums – Initiațivă Bilaterală pentru promovarea tranziției verzi și a sustenabilității în organizarea de evenimente culturale.

Știri din Județ

În urma succesului înregistrat de proiectul-pilot Green Rocks! care a reunit, în iunie 2023, la Oslo, 30 de organizatori de festivaluri muzicale din Norvegia și România în contextul sustenabilității și tranziției verzi, partenerii, Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, respectiv Artă și Cultură din Norvegia, își propun să ducă mai departe această inițiativă bilaterală.

GREEN MUSEUMS este conceput pentru a susține o abordare inovatoare a patrimoniului cultural și a evenimentelor culturale, facilitând colaborarea între muzee în aer liber și festivaluri din România și Norvegia.

Evenimentul GREEN MUSEUMS va avea loc între 16 și 18 august 2024 la Muzeul ASTRA din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.

Scopul principal al evenimentului este de a încuraja parteneriatele și colaborările bilaterale între organizatori de festivaluri și muzee în aer liber din România și Norvegia, care împărtășesc dorința de a oferi publicului experiențe complexe, valorificând, în mod responsabil resursele și mediul înconjurător.

Green Museums răspunde nevoii festivalurilor (muzică, istorie, teatru, film etc.) de a găsi locații inedite care să ofere nu doar spații adecvate pentru spectacole, ci și experiențe unice și diferite pentru publicul participant. În același timp, muzeele în aer liber sunt în căutare de modalități de a-și valorifica patrimoniul în afara formatului tradițional de expoziții, pentru a atrage noi audiențe. Acest context face ca parteneriatele între festivaluri și muzee în aer liber să aducă plus valoare, facilitând inovația și diversificarea ofertelor culturale. Participanții GREEN MUSEUMS vor putea explora modul în care se organizează evenimentele de tip concert în spații muzeale și vor beneficia de o multitudine de workshop-uri practice susținute de experți din România și Norvegia.  

Pentru o experiență relevantă în contextul obiectivelor enunțate, evenimentul se va desfășura în Sibiu, în incinta Muzeului ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Mai mult decât atât, pentru o experiență care să ofere un model de bună practică, evenimentul va fi organizat concomitent cu ASTRA ROCK Festival care, prin prisma multitudinii de activități, contribuie la creșterea ofertei muzeale, dezvoltarea audienței și promovarea culturii locale și naționale.

ASTRA Rock este cel mai nou și promițător festival din România și promovează muzica bună, patrimoniul și educația pentru sustenabilitate. Festivalul are loc în muzeul în aer liber ASTRA, cel mai mare de acest gen din Europa și, în același timp, cea mai importantă instituție etnografică din România.

GREEN MUSEUMS va facilita schimbul cultural norvegian printr-o reprezentație muzicală susținută de trupa norvegiană ENSLAVED pe scena festivalului ASTRA ROCK.

Ediția a treia a Festivalul ASTRA ROCK va oferi pe deplin o experiență autentică românească, iar GREEN MUSEUMS va facilita schimbul cultural norvegian printr-o reprezentație muzicală susținută de trupa norvegiană ENSLAVED pe scena festivalului.

Complexitatea evenimentului bilateral GREEN MUSEUMS se manifestă nu doar prin facilitarea unei experiențe directe în valorificarea patrimoniului muzeal printr-un festival integrat, ci și prin componenta sa educațională. Aceasta promovează învățarea comună despre importanța sustenabilității și a tranziției verzi în domeniul cultural. Astfel,  Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii din România și Artă și Cultură Norvegia continuă  efortul de a sublinia necesitatea unei abordări colaborative care să încurajeze schimbul de experiență și bune practici în organizarea de evenimente culturale distractive, dar care sunt și prietenoase cu mediul.

GREEN MUSEUMS este o inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri