Vremea rece și schimbările bruște de temperatură afectează imunitatea organismului, lucru care favorizează apariția răcelilor de sezon. Cei mai influențați sunt pacienții care suferă de boli respiratorii cronice, precum bronșitele, astmul bronșic ori BPOC, frigul reprezentând un factor agravant. Cum ne putem mențione o stare bună de sănătate în sezonul rece, dar și ce remedii sunt la îndemâna persoanelor cu afecțiuni respiratorii cronice, ne spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Care sunt factorii care duc la agravarea afecţiunilor respiratorii odată cu intrarea în sezonul rece?
Odată cu intrarea în anotimpul rece, agravarea afecțiunilor respiratorii este cauzată de virulența microbilor și de statusul imunitar al pacienților. În perioadele mai reci, virulența este exacerbată – virușii care vara nu cauzau simptome foarte multe, iarna vor da simptome mult mai grave. Imunitatea pacienților se resimte – fiecare schimbare climatică, mai ales când se face brusc, solicită organismul, elibererându-se așa-numiții hormoni de stres, care scad imunitatea tuturor. Atunci când mai sunt și alți factori, precum bolile cronice asociate sau vârsta (prea tânără sau peste 65 de ani), impactul este și mai mare.
Ce categorii de bolnavi cronici sunt mai afectate?
Categoriile de bolnavi cronici care sunt influențați de aceste schimbări de temperatură sunt îndeosebi cei cu boli cardiovasculare și respiratorii. Bineînțeles că nu le este ușor nici celor cu boli reumatice în această perioadă – și nici cu altă patologie, pentru că până la urmă toată lumea este impactată. Pacienții noștri cu boli respiratorii cronice – astmul, BPOC-ul, chiar și simpla bronșită cronică, fibrozele pulmonare, bronșiectaziile sunt profund afectați exact din cauza factorilor care au determinat creșterea virulenței microbilor și scăderea apărărăii locale și generale a organismului. Asta duce la exacerbări, adică acutizări ale acestor patologii, la instalarea episoadelor de insuficiență respiratorie și inclusiv la apariția unor pneumonii, virale sau bacteriene, care, mai ales la un pacient cu funcție pulmonară anterior afectată va duce la scăderea și mai mare a funcției pulmonare, și atunci rezervele respiratorii sunt scăzute pe măsură. Prin urmare, se accentuează insuficiența respiratorie, pot ajunge foarte ușor la spitalizări, la tratamente suplimentare și dacă nu se respectă niste reguli, niște măsuri, situația se poate agrava semnificativ.
Care sunt primele simptome care anunţă acutizarea unei boli cronice respiratorii?
Pacienții cu boli respiratorii cronice, în general, își cunosc capacitatea de efort, de respirație, știu felul în care tușesc, în care expectorează. Ei observă simptome noi, pe care le și relatează, precum: „am început să obosesc mai ușor, la eforturi mai mici”, „am început să expectorez mai mult”, „s-a schimbat culoarea expectorației”, „noaptea nu mă mai odihnesc pentru că respir mai greu, mă trezește tusea, trebuie să stau pe marginea patului, am un disconfort în piept, în gât” – deci nu trebuie să așteptăm o agravare importantă a stării de sănătate, o febră mare, frisoane, o determinare majoră a funcției pulmonare care să ne aducă în urgență. De aceea, atunci când ajungem să sesizăm primele simptome este recomandat să ne adresăm medicului de familie, care este primul care poate ajuta – dacă el consideră, va trimite la specialist – dacă suntem în evidența unui medic specialist încercăm să îl contactăm și pe acela, pentru că la ora actuală se pot obține sfaturi – prin telemedicină, whats up, telefon – noi, medicii, în general păstrăm legătura cu pacienții noștri prin diverse mijloace.
Ce putem face în aceste situații, ce tratament trebuie urmat?
Primul lucru este să luăm legătura cu medicul, dar până ajungem la doctor va trebui să consumăm foarte multe lichide – pentru a fluidifica secrețiile respiratorii, pentru a le elimina. Dacă ele stagnează mult, constituie un mediu propice pentru infecții. În sezonul rece, încercăm, pe cât de mult, ca lichidele consumate să fie îndeosebi ceaiuri calde. După aceea, vom încerca să facem o baie caldă la picioare dacă ne este frig, vom încerca să luăm un paracetamol, vitamina C, lucruri simple, un sirop expectorant, de plante. Dacă acestea nu sunt eficiente, ne adresăm doctorului.
Pentru a diminua simptomele resimțite, ce remedii naturale (ceaiuri, alimente) sunt eficiente?
Pot fi consumate ceaiuri cu lămâie, cu un pic de miere, un compot, o supă caldă, dintre ceaiuri efect foarte bun pentru tuse având ceaiul de cimbru, de cimbrișor, ceaiul de muguri de brad, de pătlagină, toate sunt utile. Apoi, mierea, propolisul, legumele, fructele neprelucrate termic, care conțin vitamina C, cătina – este un foarte bun stimulator al imunității. Dacă avem un aparat de aerosoli în casă este forte util – facem aerosoli cu ser fiziologic, cu respisan, sunt produse simple care ne ajută până ajungem la doctor.
Cât de mult îi poate ajuta sportul pe bolnavii cronici ?
Pentru bolnavii cronici, sportul nu este contraindicat– problema este intensitatea și durata. Deci efortul trebuie gradat, discutându-se în prealabil cu doctorul ce poate să facă. Sigur că un astmatic nu va alerga, pentru că alergatul poate să declanșeze o criză. Dar poate să se plimbe, să facă înot, poate să facă alte sporturi. Pentru pacienții cu boli cronice, mersul pe jos este extraordinar de bun – în anotimpul rece, mersul pe bicicletă nu se mai indică, dar mersul pe jos este foarte util – în ritmul în care poate fiecare. Sigur că, dacă se vor adresa spitalului nostru pentru a face reabilitare respiratorie, ei vor învăța și cum să facă aceste exerciții și își vor doza mai bine și efortul.
Cum poate fi prevenită agravarea afecţiunilor respiratorii?
Printr-un mod de viață sănătos – să avem o alimentație echilibrată, o hidratare adecvată, cu lichide suficiente, o bună calitate a alimentelor ( produse naturale), să facem mișcare în aer liber, să evităm expunerea la fum, la pulberi. Dacă ne plimbăm, să evităm zonele centrale, unde este poluare și să mergem mai degrabă într-un parc, în Muzeul Satului, în zone cu aer curat. La fel de recomandat este să facem tratamentul prescris de doctor. În momentul în care nu respectăm tratamentul sau îl respectăm doar parțial, riscul de agravare a unei boli cronice este extrem de mare – atât în cazul bolilor pulmonare, cât și în cazul celor cardiovasculare.
Care sunt principalele recomandări pe care doriţi să le faceţi populației, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de răcirea vremii ?
După cum am spus, prima recomandare este să avem un stil de viață sănătos. A doua recomandare este să avem încredere în doctori – în medicul de familie, în medicii specialiști, pentru că toți își doresc binele pacientului. De asemenea, reabilitarea respiratorie, mai ales în bolile cronice, este esențială, așa că vă recomand cu încredere să apelați la ea. Prin intermediul reabilitării respiratorii, pacientul va învăța exerciții de respirație, cum să își dreneze secrețiile și multe alte lucruri importante – cel mai bine este, potrivit studiilor, ca această reabilitare să se înceapă într-un centru specializat, iar apoi va fi continuată acasă. Așteptăm, așadar, și la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul compartimentului de Reabilitare respiratorie, bolnavii cu afecțiuni cronice respiratorii, pentru a fi ajutați să aibă o calitate mai bună.