Pe 1 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Habitus (Piața Mică 4, Sibiu), va avea loc o discuție deosebită despre istoria activismului pentru sănătatea reproducerii, un subiect deosebit de relevant, având în vedere evoluțiile recente din România și din alte țări. Acest eveniment va reuni invitate din diverse colțuri ale lumii, pentru a sublinia importanța cunoașterii istoriei acestui activism care a revoluționat societatea modernă.
Alături de invitate din România și din alte țări, vom vorbi pe 1 noiembrie de la ora 17.00 la Habitus despre ISTORIA activismului pentru sănătatea reproducerii, pentru că ea a revoluționat lumea, dar lumea a cam uitat asta și necunoașterea ne face vulnerabili la pierderea unor drepturi.
Posibilitatea de a alege momentul când să aibă copii și de a se proteja de infecții cu transmitere sexuală a îmbunătățit viața și sănătatea femeilor (și nu doar pe a lor!) în ultimul secol. Un lanț de efecte pozitive a pornit de aici, de la scăderea mortalității infantile la creșterea nivelului de trai.
Atunci când decretul lui Ceaușescu le-a interzis avortul în unități medicale, lipsite și de acces la contracepție, femeile din România au practicat metode nesigure care le-au adus stres la fiecare contact sexual, complicații mutilante în sarcină, unora chiar moartea. După Revoluție, printre prioritățile organizațiilor de femei a fost abolirea decretului și derularea de programe naționale de educație pentru sănătate. Organizații locale și internaționale au desfășurat campanii de informare despre HIV și au adus contracepția în sate și comunități defavorizate.
De ani de zile însă România merge cu viteză înapoi, sub pretenția de moralitate: programe naționale de contracepție gratuită nu se mai aprobă, cabinete de planning sunt puține, educația sexuală (pentru igienă, prevenirea sarcinilor nedorite și ITS, educația despre consimțământ) a fost sistematic împiedicată să intre în sistemul de învățământ. Și tot mai mulți medici în spitale publice nu mai asigură avort la cererea pacientelor. Rezultatul? Avem cei mai mulți copii care nasc copii dintre statele UE.
Dacă ești tânăr sau părinte de tânăr ar putea să-ți pese de aceste lucruri și cum să fii mai activ pentru a le influența. Vom discuta ce inițiative există, ce să urmărești înainte să susții un politician.
Accesul la eveniment este 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, î𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐧𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞. Pentru rezervări vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/rBaYtZv7GZY7XqoD9
Eveniment organizat de A.L.E.G. în
Festivalul Egalității de Gen® – ediția a XIX-a | 30 oct – 2 nov 2024