La final de an, se cuvine să analizăm activitatea politicienilor din județul Sibiu. Nu neapărat să facem un clasament, pentru că acesta ar fi subiectiv, dar trebuie punctați, pe anumite categorii, acei politicieni, care s-au remarcat în mod deosebit.
La capitolul impact național, de departe, și în acest an, ca și în ultimii cel puțin trei – patru ani, dacă nu mai mult, cel mai mare impact l-a avut Raluca Turcan. Funcțiile mari obținute în Guvern, implicările în diferite proiecte mari naționale, dar și în cele județene sau chiar locale au adus un plus de imagine deputatului PNL Sibiu care deține și funcția de președinte al partidului.
Chiar dacă la alegerile parlamentare PNL a avut un scor mai slab ca în 2020 pe plan național, iar pierderea s-a înregistrat și pe plan local, totuși în județul Sibiu, scorul obținut a fost unul dintre primele din țară în cadrul partidului. Evident că nu a fost scorul dorit de cei din PNL Sibiu, dar putea fi mult mult mai rău, ca în alte județe, care în 2020 aveau scoruri mari și acum au avut un scor dezastru. Probabil că este și meritul lui Raluca Turcan că a tras încă Partidul în sus și la aceste alegeri parlamentare.
Pe plan județean cel mai mare impact l-a avut în continuare președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean. A reușit să câștige un nou mandat, chiar în conjunctura acestui an electoral în care PNL-ul pe plan național a fost într-o cădere absolută. Totuși Cîmpean, prin proiectele ei județene mari finalizate sau în curs de finalizare, alături de primarii PNL care nu au trădat, a reușit să țină partidul la putere în județ.
Singurul proiect nerealizat, care i se impută mereu de opoziție, este cel legat de Noul Spitalul Județean. Dar, în ultimii patru ani, cu toate piedicile puse de cei din PSD la realizarea acestui spital de la nivel central, totuși Cîmpean a reușit să renoveze și să doteze foarte multe clădiri din vechiul spital și acest lucru a contat pentru votanți. Se pare că alegătorii au înțeles mesajul că proiectul noului spital este gata de mult, dar cineva, acolo sus, nu ne iubește.
La capitolul primari se cuvine o distincție pentru primarul comunei Păuca, Nicolae Dancu ales din nou. Deja cred că Dancu nici nu mai numără mandatele câștigate și probabil că până la sfârșitul vieții sau când se va decide să se retragă din politică va fi reales primar fără nicio emoție. De altfel circulă și o glumă în județul Sibiu că la Păuca cine vrea din opoziție să candideze contra actualului primar o face doar de amorul artei și obține doar voturile unor cetățeni, de multe ori nici măcar voturile tuturor rudelor din satele aferentei comunei.
La capitolul bătălia cea mai mare trebuie remarcat cazul Mediaș, caz care, cred eu, ar trebui investigat de procurori și mai ales de serviciile secrete, aceleași servicii care au dovedit în campania pentru prezidențiale că nu și au făcut datoria la timp. Reamintesc victoria lui Gheorghe Roman la o diferență foarte mică de voturi de mercenarul Horațiu Potra. S-a dovedit în luna decembrie abia, că cele scrise de mine în mai, iunie și iulie anul acesta despre Horațiu Potra, sunt informații care trebuiau să fie la urechea serviciilor secrete și acțiunile acestora trebuiau să fie vizibile de multe luni de zile. De aici și victoria lui Gheorghe Roman împotriva unui arsenal de război dus la Mediaș de către Horațiu Potra este de apreciat.
O situație asemănătoare, dar nu de aceeași magnitudine a fost și la Șelimbăr, unde bătălia s-a dat între prezent și trecut, iar prezentul se pare că a reprezentat și viitorul pentru cetățenii acestei comune. Primarul Marius Grecu a fost reales în pofida unei campanii virulente dusă de fostul primar independentul Maricuța.
La capitolul primării au fost și câteva surprize în acest an, dar nu neapărat neașteptate. Victoria la Sibiu, pentru un nou mandat, a doamnei Astrid Fodor nu a venit ca o surpriză. Ce a venit ca o surpriză a fost candidatura sa pentru un nou mandat, când toată lumea se aștepta să lase locul unora mai tineri.
Victoria USR-ului la Turnu Roșu este poate cea mai muncită victorie din ultimii ani în politica locală sibiană. Andreea Anghel a făcut opoziție foarte mulți ani la Turnu Roșu și nu orice fel de opoziție ci una critică pe documente, pe informații, pe acțiuni concrete.
Am avut și cazul de la Cisnădie unde un cetățean mutat doar de trei ani în localitate în cartierul Arhitecților a câștigat alegerile. Cartierul Arhitecților este un cartier format exclusiv din persoane care nu sunt din Cisnădie, dar care au devenit membri ai comunității în ultimii ani. Faptul că voturile de aici au impus primarul pentru întreg orașul Cisnădie ne arată că nu mai contează populația născută într-o localitate, ci migrația urbană deocamdată internă, dar probabil va urma și cea externă, va decide primarul în multe orașe și din județul Sibiu.
Nu am uitat și de deziluzii în politica locală. Cred că la acest capitol pe primul loc se situează în acest an Bogdan Trif, proaspăt realist deputat PSD. În calitatea sa de lider al partidului la nivel județean mulți și-au pus speranțele în el că va aduce partidul măcar la gloria de pe vremea lui Cindrea și Suditu. O scânteie de speranță s-a aprins după alegerile locale, când PSD a reușit să câștige mai multe comune decât în 2020, dar deziluzia masivă a apărut după alegerile prezidențiale, când Ciolacu a scos un scor foarte prost în județul Sibiu și mai apoi la alegerile parlamentare când PSD a obținut din nou doar un singur loc în parlament, cel pentru Bogdan Trif.
La capitolul suveraniști, care în acest an au fost pe val, mai ales la alegerile parlamentare, dar și-au făcut simțită prezența și la cele locale, singurul om care într-adevăr a avut un discurs suveranist naționalist și care și-a argumentat ideile sale, deci a făcut politică, a fost Vasile Chira de la AUR. Măcar el, spre deosebire de mulți alți suveraniști din județul Sibiu, care au făcut doar figurație. Ce așteptări să fi avut de la unii dintre ei, care până ieri erau taximetriști și astăzi au ajuns deputați în Parlament? Chiar și așa Vasile Chira, sibian de al nostru, om al bisericii, deci cu influență masivă în electoratul suveranist naționalist, nu a reușit să prindă un loc eligibil pe listele AUR, pentru că primele locuri au fost date unor venetici, adică unor oameni care nu au nicio treabă cu județul Sibiu și care au venit aici de la București și Alba și au fost și aleși să reprezinte acest județ, deși nu au locuit nici măcar o zi în județul Sibiu și n-au nicio legătură cu acest județ.
La capitolul stele în ascensiune, în politica sibiană pentru anul 2025, mă aștept la o poziție critică bine argumentată și vocală, cum nu a mai văzut Consiliul Local de foarte mulți ani în municipiul Sibiu, de la Laura Barac, consilieră PSD.
La capitolul partide politice cea mai mare dezamăgire, pentru mine cel puțin, a venit de la USR. Acesta era anul cheie pentru partid să se ridice, să crească în județul Sibiu. Din păcate a stagnat sau chiar a scăzut. Și aceasta nu din cauza electoratului, cât din cauza unor oameni propulsați de USR, în diferite funcții alese. Cumva partidul, în acești ultimi patru ani, s-a transformat dintr-un partid tânăr nonconformist, într-unul de sistem, exact ca PNL și PSD și a pierdut suflul electoratului și puterea de a mai depăși procentele deja deținute în politica locală. Singurul om care a rămas vertical în acest partid și încă are simpatia multor alergători este Dan Barna.