spot_img
10.1 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Mesaj pentru liberalii sibieni

Știri din Județ

Publicitate

Campania pentru alegerile interne din cadrul PNL Organizaţia Judeţeană Sibiu a luat-o razna. La propriu. Ştim din experienţa ultimilor 30 de ani de politică românească, un partid când creşte şi este şi la putere tinde să se divizeze. Ceea ce se întâmplă acum în PNL la nivelul întregii ţări, nu mai seamănă cu o simplă campanie internă democratică, ci aduce mai mult cu o fisură. Iar după alegerile naţionale interne ale partidului, sunt şanse ca această fisură să se transforme într-o ruptură. Nu este prima în istoria de peste o sută de ani a PNL.

Concret, mă aşteptam la o campanie internă decentă, democratică, pe proiecte şi argumente politice. În fapt a devenit, şi la Sibiu, o vânătoare de voturi. Miza nu este doar conducerea organizaţiei judeţene, ci şi cea naţională. Fiecare organizaţie va duce la Bucureşti la Congres un număr de delegaţi care pot decide votul final privind preşedintele PNL în România: fie el Cîţu sau Orban. Şi la nivelul fiecărei organizaţii judeţene au apărut două tabere: una pro Cîţu, alta pro Orban. Până aici, totul firesc.

Ceea ce văd la organizaţia PNL Sibiu, şi e valabil zilele acestea la multe alte organizaţii din ţară, nu mai seamănă a campanie internă pe idei şi proiecte. Fiecare candidat îşi numără potenţialele voturi din organizaţiile locale. Constantin Şovăială, actual deputat şi secretar general al organizaţiei se luptă cu Raluca Turcan, actual ministru şi preşedinte al organizaţiei. Şovăială este în tabăra Orban, susţinut de la Bucureşti de acesta, şi Turcan în tabăra Cîţu.

Din start Şovăială a părut un candidat pe principiul să fie cineva contra-candidat. Dar lucrurile nu stau aşa. Organizaţii din zona de nord a judeţului, o parte din organizaţia municipiului Sibiu şi organizaţia de femei se pare că îl susţin. La ei se mai adaugă şi alţi primari şi lideri de organizaţii zi de zi. Încă nu suficienţi pentru o victorie. Turcan are de partea ei pe Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, om cu mare influenţă în rândul primarilor liberali din judeţ şi asupra organizaţiei municipale Sibiu. La o numărare potenţială a voturilor acum, Turcan doarme liniştită, pentru că victoria este asigurată. Dar până în 6 august, când au loc alegerile, echipa adversă nu doarme.

Problema acestei campanii la Sibiu este că rufele au început să fie spălate în public de echipa lui Şovăială-Orban. Prin intermediul postărilor publice pe Facebook au început denigrările la adresa adversarei lui Şovăială. Chiar şi deputatul a făcut o remarcă într-o publicaţie, referitor la Turcan cu iz zeflemitor. De cealaltă parte, Raluca Turcan a ales campania pozitivă, pe proiecte şi cea prin organizaţiile locale, mai puţin pe Facebook. Am remarcat oameni scoşi din anonimat de echipa Turcan-Cîmpean şi ajutaţi în cariera politică şi profesională cum acum sunt de parte lui Şovăială şi Orban. Dar în politică astfel de specimene profitoare, care se caţără pe scară sunt nenumărate. Problema este când se spală rufele în public.

Mai grav este că se duce o campanie paralelă prin lideri de opinie locali, cu informaţii din viaţa personală, pentru a discredita în cercurile de influenţă ale liberalilor sibieni echipa contra-candidatului. Asta denotă nu doar lipsă de fair-play, ci pur şi simplu mojicie.

Un argument care l-am tot citit pe paginile de Facebook liberale locale, ale comentatorilor membrii de partid, este că Raluca Turcan nu este sibiancă, fiind de loc din Botoşani. Lucru arhi-cunoscut de ani buni. Dar mi se pare hilar argumentul că Şovăială este sibian de al nostru, când se ştie că el este de loc din… Prahova. Până la urmă, într-o Europă unită, originea nu prea contează, ci ceea ce faci, în cazul acesta, pentru organizaţie şi comunitatea unde trăieşti.

În concluzie, liberalii sibieni trebuie să aleagă un preşedinte de organizaţie în 6 august. Până atunci, însă, campania internă trebuie să rămână internă, iar rufele nu se spală în public, stimaţi liberali!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Culmea e ca fix Sovaiala, notoriu in tot judetul pentru faptele lui „de bine” are tupeul sa vorbeasca de etichete si modestie. Sa nu intram in detalii despre ce a facut Costica inainte de ’89 si dupa, de cum si-a obtinut doctoratul si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda