18.2 C
Sibiu
marți, 15 aprilie, 2025

Romii de la Brădeni, mândri de tradițiile și cultura lor

Știri din Județ

Publicitate
Cel mai bun loc de a marca Ziua Internațională a Romilor, din județul Sibiu, este la Brădeni. Comuna de la limita estică a județului Sibiu este cea care deține cea mai mare populație de etnie romă, conform recensământului. Dar mai este campioană la ceva: cei mai mulți copii romi școlarizați. Iar școala din Brădeni este complet modernizată și dotată la standarde la care școli din Sibiu încă visează. 90% din elevii școlii gimnaziale Brădeni sunt romi. Mândri, ca și părinții lor, cu mic cu mare au serbat astăzi la Căminul Cultural din localitate prin dans și muzică.

Adrian Pascu este, poate, unul din cei mai tineri directori de școală din județ. Dar și-a lăsat amprenta asupra comunității din Brădeni prin energia și dedicația pentru copiii satului. El însuși reprezentant în Consiliul Local Brădeni din partea etniei rome, profesorul Adrian Pascu este omul care, alături de restul cadrelor didactice din sat, a reușit să școlarizeze așa mulți copii romi. Mulți dintre ei, după terminarea celor 8 clase în Brădeni au plecat la licee și școli profesionale din Agnita, Iacobeni și Sibiu.

De Ziua Internațională a Romilor am ajuns la Mândru RomFest, un festival dedicat culturii romilor, organiza de Școala Gimnazială Brădeni, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local. Și anul acesta formațiile de dansuri țigănești ale elevilor din Brădeni, au fost completate de dansatorii și cîntăreții de la Liceul Tehnologic Iacobeni, dar și de dansatori de la Casa de Cultură din Agnita. La final, un fost elev din Brădeni, acum licean la Agnita și dansator la Junii Sibiului a ținut un scurt recital de dans țigănesc alături de două colege.

Festivalul de la Brădeni are scopul de a promova în rândul copiilor din sat mândria de a fi rom, alături de cultura și tradițiile etnice. Dar festivalul conține și dansuri românești de pe Valea Hârtibaciului, pentru că se dorește promovarea comuniunii între etniile din zonă.

Andreea și Ema Moldovan, vedetele festivalului

Toți dansatorii și profesorii lor au primit aplauze de la publicul numeros, format din copii și părinți. Dar, de departe, vedetele au fost două surori, Andreea și Ema Moldovan, din Brădeni. Andreea (clasa a II-a) și Ema (casa pregătitoare) provin dintr-o familie cu 5 copii. Tatăl lor le filma mândru când acestea dansau pe scenă. Pline de veselie și de o energie cum rar mai vezi la copiii din zilele noastre, cele două fetițe transpuneau pe scenă cu talent și pasiune esența dansului țigănesc tradițional.

La final au și fost premiate cu diplome și o ciocolată, de un sponsor local, alături de ceilalți dansatori și profesori. Toți au fost apoi invitați la masă.

VIDEO:

Tot cu prilejul festivalului, o profesoară a premiat elevii participanți la Concursul județean organizat la școala din Rășinari. Ea i-a încurajat pe toți să participe la cât mai multe concursuri.

La Brădeni este nevoie de mai multe fonduri pentru comunitatea de romi

Guvernul și Uniunea Europeană alocă anual multe fonduri pentru comunitățile de romi din România. Dar prea puține ajung și la Brădeni sau în alte localități, la firul ierbii, unde oamenii chiar au nevoie de ele. Adesea, grosul fondurilor se duc spre organizații mari, multe cu sediul în București sau împrejurimi, și cheltuirea lor nu se vede la nivelul copiilor romi din județe.

Județul Sibiu are una din cea mai mare comunitate de romi din țară. Totuși absorbția fondurilor pentru romi este minimă. Instituția Prefectului nu mai are de mult un reprezentant pe problematica romilor, iar Grupul Mixt pentru problema romilor al aceleiași instituții are doar un rom membru, din 12. Situația stă la fel și la Consiliul Județean, dar și la structurile centrale.

Dar avem o Agenție pentru Romi la București și un program anual de finanțare „Romi pentru România”, unde doar 6 organizații au primit fonduri anul trecut.

VIDEO:

GALERIE FOTO

oplus_32
oplus_32
Oplus_131072
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Piața Aurarilor va deveni o piațetă urbană

Pasajul pietonal Dumbrava va fi modernizat