1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

VIDEO- FOTO: Plimbare prin istoria tramvaiului de la Rășinari

Știri din Județ

Lansarea cărții ,,Omnibuz, tramvai, troleibuz” a fost „ieșită din tipar” fiind prezentată publicului larg în interiorului unui tramvai. Inginerul Marcel Stancu, autorul cărții a invitat publicul într-o călatorie inedită cu tramvaiul în direcția Sibiu-Rășinari. Pe tot parcursul drumului, acesta le-a făcut o mică retrospectivă a ceea ce a însemnat termenul de tramvai în trecutul nostru încărcat de istorie. Mijlocul acesta de transport era vital pentru comunitate, iar implementarea lui nu a fost deloc ușoară.

În perioada războiului, România ducea lipsă de materie primă, iar firele de curent era fabricate din cupru, indisponibile pentru acest proiect. Mintea ascuțită a românului a găsit o alternativă. Astfel curentul electric necesar era produs de un motor de camion, special configurat. Cursele erau regulate, din jumătate în jumătate de oră, iar oamenii puteau merge liniștiți la muncă.

Pe lângă faptul că această carte este scrisă pentru a introduce omul de rând în paginile grele ale istoriei de acum 60-70 de ani, totodată trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea păstrării și recondiționării liniei și a tramvaiului. După apariția metodelor alternative de transport: mașina persoanală, autobuzele sau biciclete, liniile de tramvai s-au vândul la fier vechi la preț de nimic, „dând o palmă” istoriei.

Mai multe ONG-uri încearcă să facă publicul larg să conștientizeze că un astfel de mijloc de transport poate atrage o multitudine de beneficii, de la finanțare externă și până la organizarea de tururi turistice. Astfel s-au deschis acțiuni de strângere de semnături, pentru ca cei de la București, cei care au puterea în mina pixului, să nu lase creta istoriei să se șteargă.

Cartea lansată astăzi a fost oferită cadou tocmai pentru a facilita accesul la informație și de a sublinia faptul că nu trebuie să uităm sacrificile strămoșilor noștrii. Fiecare invenție și investiție a lor ne-a mărit pasul spre prosperitate.

La eveniment a fost prezent primarul comunei Rășinari, Bucur Bogdan dar și alți invitați din administrația orașului Sibiu. Împreună doresc să găsească soluții pentru a conserva și restaura tot ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare.

După mica plimbare „istorică”, călătorii au fost întâmpinați cu produse tradiționale: prăjituri, cozonaci, cornulețe cu dulceață și binecunoscuta țuică de Rășinari. La finalul evenimentului oamenii au primit autografe de la autorul cărții și s-au fotografiat alături de el.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri