0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Elena Marin, Coaching: Ești prizonierul propriei tale minți!

Știri din Județ

Te-ai întrebat vreodată dacă ceea ce tu crezi despre tine este adevărat?

Dacă ce crezi tu despre tine este propria ta părere sau doar repeți lucruri pe care le-ai tot auzit de la alții despre tine? Și le-ai tot auzit repetându-se atât de mult timp încât ai ajuns acum să le crezi ca fiind adevărate.

Ceea ce vreau să-ți spun este că marea majoritate a oamenilor își bazează părerile despre ei înșiși pe părerile altora. Cum îți sună asta?

Ceea ce crezi tu despre tine sunt convingeri pe care le-ai preluat din mediul în care ai crescut, în care te-ai educat, le-ai prelaut de la persoanele cu autoritate din viața ta (părinți, profesori, preoti, etc), când tu erai încă prea mic pentru a-ți forma proprii tale concluzii.

Apoi ți-ai format convingeri sau păreri ferme ca urmare a experiențelor de viață prin care ai trecut. În funcție de semnificația pe care ai dat-o fiecărei experiențe, ți-ai format un set propriu de convingeri: ”toți bărbații sunt …”, ”toate femeile sunt…”, ”nu sunt capabil să încep proiecte noi”, ”nu sunt bun să fac jobul x” etc.

Toate aceste crezuri pe care ți le-ai format despre tine, adevăruri despre tine, îți formează identitatea. Întrebarea mea este: ai pus vreodată sub semnul întrebării ceea ce crezi tu despre tine? Dacă chiar este reală convingerea pe care o ai?

Convingerile limitative sunt unul dintre sabotorii care nu ne lasă să ne trăim viața la potențialul maxim, ne țin prizonierii fricii și angoaselor imaginate de mintea noastră. Este, de altfel, un mecanism de protecție, față de posibilele dezamăgiri față de așteptările pe care le avem de la noi sau pe care le au ceilalți de la noi. Și inventăm tot felul de scuze după care ne ascundem:
”Sunt prea ocupat; Nu sunt pregătit încă; Nu am resursele necesare; Nu o să meargă; Nu e de nasul meu; Nu cred că merit; Nu știu cum o să fac asta”, etc.

Vreau să-ți spun un secret! Fiecare covingere are în spatele ei un beneficiu, un câștig pentru care nu faci schimbarea.

Îți recomand să începi “curățenia” de convingeri limitative pentru a-ți crea o altă perspectivă care să te susțină.

Vreau să-ți ofer un instrument de lucru în acest sens. Observă care este convingerea ta cea mai puternic limitativă și care te ține pe loc. Ia un pix și o foaie și notează-ți raspunsurile la întrebările de mai jos:

  1. Care este avantajul pe care-l am daca păstrez această convingere? de ex motive de amânare,evitare, de a refuza ceva/pe cineva, etc)
  2. Care este prețul pe care l-am plătit păstrând această convingere?
  3. Ce sunt dispus să fac ca să renunț la acest crez limitativ?
  4. Cu ce pot înlocui această convingere limitativă? (găsește un contra-exemplu)

Aștept cu interes comentariile tale pe adresa de email: coach@elenamarin.ro.

Elena Marin

Psiholog/NLP COACH/Life&Business Coach

0752273619

www.elenamarin.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș